| Информације | Новости | Архива новости |

АРХИВА НОВОСТИ

 
19.09.2016
ПРВИ ПУТ У ГСП
Лиценце за возаче трамваја
Нови систем линценирања возача трамваја, по коме ће они морати да поседују дозволу за управљање тим возилом, почео је обуком 21 новog кандидата, 19. септембар 2016. године у малој сали Саобраћајног погона "Нови Београд". Овај пројекат реализују Агенција за безбедност саобраћаја (АБС) и Градско саобраћајно предузеће "Београд" (ГСП).

Првог дана обуке Слободан Карличић, помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја у сектору за возаче је рекао да се ради о новом процесу који је поверен Агенцији, која је до сада издала 441 дозволу за управљање трамваја возачима који су до сада возили трамвај, на основу стечених права.
-Надам се да ће бити успешни возачи трамваја и да ће добити дозволе након спроведене теоријске и пратичне обуке, поручио је Карличић додајући да дозволу издаје Агенција за безбедност саобраћаја са роком важења од пет година.
Драган Ристановић, извршни директор за људске ресурсе рекао је да је ГСП годишње потребно од 15 до 20 возача. Он је истакао да се мора издвојити процес обуке од процеса запошљавања, односно, пријема у радни однос.
-Направили смо један период када није вршена обука у претходних годину дана тако да већ имамо недостатак једног одређеног броја возача. Надамо се да ће за четири месеца, колико је план да траје обука, кандидати успешно завршити и да ћемо моћи одмах да их укључимо у посао, казаоје директор Ристановић.
Да би кандидат добио дозволу за управљање трамвајем мора прво да прође обуку која се састоји из теоријског и практичног дела. Обуку организује Агенција, а спроводије наше предузеће према Програму из Правилника о обуци, начину спровођења испита и вођењу евиденције за возача трамваја, и то у трајању од 10 дана (60 часова), за теоријски део и 43 дана (90 часова) за практични део. Теоријски део испита у полагаће се у Агенцији за безбедност саобраћаја, док ће практични део полагати у ГСП пред комисијом чији ће чланови бити из Агенције и ГСП.
Кандидати који буду положили испит подносе Агенцији захтев за издавање дозволе. Поред положеног испита, законом је предвиђено, да возач мора да има најмање 21 годину, да поседује важећу возачку дозволу најмање "Б" категорије, да је здравствено способан и да нема изречене мере забране управљања моторним возилом. Дозволу издаје Агенција за безбедност саобраћаја са роком важења од 5. година.

15.09.2016

Желимо брз опоравак
Директор ЈКП ГСП "Београд", Жељко Милковић и ПР ЈКП ГСП "Београд" Јована Пауновић посетили су данас у Универзитетској дечијој клиници "Тиршова" малишана који је 14.9.2016. године повређен приликом саобраћајне несреће када је "школски" аутобус ЈКП ГСП "Београд" ударен од стране путничког аутомобила у Бусијама.
Представници ЈКП ГСП "Београд" су пригодним поклоном обрадовали малишана и пожелели брз опоравак.

05.09.2016

ГРАДСКИ ПРЕВОЗНИК И ОДРЖИВИ РАЗВОЈ – ORGANIC LIVE FEST 2016
У друштву заштитника природе
Своје активно учешће у друштвено-одговорним пројектима, који између осталог за циљ имају подизање свести суграђана о одрживом развоју, ЈКП ГСП "Београд" је потврдио и активним учешћем на овогодишњем "Оrganic live fest 2016", који је одржан 3. и 4. септембра 2016. године у Топчидерском парку под слоганом "Будућност је данас!"

У прекрасном зеленом амбијенту Топчидерског парка поред еко куће, еко трга, органске улице и соларне бине нашао се и наш аутобус на електрични погон, синоним возило за заштиту животне средине.

Београђани који су тог викенда посетили овај "зелени" фестивал нису пропустили прилику да разгледају најновије београдско возило – електробус.

01.09.2016

ОРИЛО СЕ ПРВОГ СЕПТЕМБРА НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ
Волим Београд волим ГСП
У присуству господина Андреје Младеновића, заменика градоначелника Београда и господина Жељка Милковића, директора ЈКП ГСП "Београд", првог септембра на Тргу републике, тринаести пут заредом одржана је традиционална манифестација – "Са ГСП-ом од првог разреда".

"Волим Београд, волим ГСП", орило се тачно у подне на најпознатијем београдском тргу, када су мали гсповци поздрављали ђаке прваке и тако им на најлеши могући начин пожелели срећан полазак у школу.

– Ово је и сјајна промоција предузећа које је жила куцавица главног града, а без њега не можемо ни да замислимо живот у Београду. На овај начин промовишемо ово градско предузеће, али и све оно што радимо. То је најбоље урадити са младима у овом узрасту како би они превоз доживели као своје средство. Тако ћемо сви заједно имати квалитетан, добар превоз и одржаћемо ниво који данас имамо, а сигурно је да тежимо да он буде и квалитетнији – истакао је Младеновић. Исто тако, истакао је да су на платоу испред споменика кнезу Михаилу представљена два возила; један је пример како су аутобуси некада изгледали (Лејланд), а други – електробус - је један од најмодернијих аутобуса данашњице.

- То се учи од најмлађег узраста, а ово је прилика да деци укажемо на то да буду савесни. Драго нам је да учествујемо у једном од њихових најважнијих корака у животу, а то је почетак образовања. Очување имовине ГСП је од велике важности јер само на тај начин можемо да градимо будућност Београда, али и ГСП-а – нагласио је директор Милковић.
Шарени балони и бомбоне били су саставни део и овогодишње популарное манифестације, а најмлађи су били даривани са пригодним поклонима за срећан почетак школске године.

01.09.2016

OД ПРВОГ СЕПТЕМБРА У БЕОГРАДУ
Прва линија електричних аутобуса у Европи

Градоначелник Београда господин Синиша Мали и његова екселенција Ли Манчанг, амбасадор Републике Кине у Србији присуствовали су промоцији пет електричних аутобуса кинеске компаније Хајгер 1. септембра 2016. године.

Тако је Београд први у региону добио модерна, енергетско-еколошки најсавременија возила за јавни превоз, којима ће се грађани превозити од Вуковог споменика до Белвила. Пројекат набавке нових електробуса ЈКП ГСП "Београд" је реализовао у сарадњи са Секретаријатом за заштиту животне средине и Секретаријатом за саобраћај града Београда.

– Ово је први пут у историји нашег града да ће грађане возити електробуси и то најсавременији са супер кондензатором, без батерија, чиме је и повећан његов капацитет. Имаћемо максимално комфорне и модерне аутобусе, унапредићемо наш градски саобраћај, али и екологију и здравље људи јер ови аутобуси не троше гориво и нечујни су. Тиме дајемо једну лепу поруку свима да се град Београд мења, правимо кораке напред – рекао је на примопредаји електробуса градоначелник.

Ли Манчанг је рекао да је изузетно срећан што је амбасадор Кине у Београду, а још је срећнији као Београђанин. "Моја жеља је да се настави заједничка сарадња између наше две земље. Разговарао сам са представницима наше компаније и учинићу све да их доведем у Београд како би овде отворили линију производње оваквих аутобуса" – рекао је Ли Манчанг. Директор ГСП-а Жељко Милковић истакао је да очекује да ће се овај тренд модернизације возила наставити и у наредним годинама и додао да верује да ће у данима који следе наши суграђани бити задовољни, а њихова подршке значи плаћање превоза јер без тога нема напретка и иновација.
Свечаној промоцији електробуса присуствовали су представници компаније Чериот Моторс, Секретаријата за заштиту животне средине, Секретаријата за саобраћај, Дирекције за јавни превоз, као и бројни представници медија.

18.04.2016

САОБРАЋАЈНИ ПОГОН "ЦЕНТРАЛА"
Нова линија за прање трамваја
Нова савремена линија за прање свих типова трамваја пуштена је у рад у понедељак, 18. априла 2016. године у 10 часова, у присуству градоначелника Београда, господина Синише Малог.

Линија за прање трамваја финансирана је из сопствених средстава градског превозника, а укупна вредност радова је преко 79 милиона динара. Радови су започети 13.11.2015. године и завршени су месец дана пре уговореног рока од 6 месеци.

Нова перионица, прва те врсте у Србији, порталног је типа и омогућиће прање свих типова трамваја. Бенефити: повећаће се број опраних возила за 30%, квалитет прања и воскирања, а смањиће се потрошња воде употребом рециклиране воде за око шест милиона литара.

Вода која одлази у канализацију биће чистија, што ће допринети очувању и заштити животне средине. Повећана је и безбедност прања. Истим кључем се искључује напон у контакној мрежи, а у другој кључаоници процес прања пушта у рад. Тиме се смањује време самог процеса прања и надаље рационализује рад трамвајског подсистема.

Гаранција на опрему је 24 месеца, а радни век 25 година. Обезбеђен је сервис и резервни делови у гарантном и ван гарантном року.
Подсећања ради, стара перионица изграђена је давне 1988. године, када је почео са радом Саобраћајни погон "Централа".

Пуштањем у рад нове линије за прање трамваја у континуитету се наставља реализација плана Оснивача Скупштине града Београда и ЈКП ГСП "Београд" на повећању квалитета услуге јавног градског превоза; модернизације и рационализације рада градског превозника.

15.04.2016

САОБРАЋАЈНИ ПОГОН "ЦЕНТРАЛА"
Ђаци су наши драги путници
Овог пролећа, Јавно комунално предузеће Градско саобраћајно предузеће "Београд", наставило је са реализацијом пројекта под слоганом "Ђаци су наши драги путници". Тако је 7. и 14. априла 2016. године, више од 400 ученика издвојених одељења Основне школе "Олга Петров" из Падинске Скеле, заједно са својим учитељицама, посетило Саобраћајни погон "Централа" на Новом Београду. Издвојена одељења су из Врбовског, Дунавца, Бесног Фока, Јабучког Рита, Глогоњског Рита, Ковилова и Товилишта. Посетиоци су обишли трамвајски погон, сервисне радионице и разговарали са запосленима.

Приликом посета Саобраћајном погону "Централа" деца су била подељена у по две групе, прва у термину од 10 часова, а друга у 13 часова.

Ученицима и њиховим учитељицама домаћини су били директор ЈКП ГСП "Београд" Жељко Милковић, извршни директор СП "Централа" Златомир Анђелић и сарадници. Посети малих суграђана 14. априла, присуствовао је Александар Јовичић, одборник у Скупштини града.
 • Ово су наши најдражи гости; до сада је у посети трамвајском погону било преко хиљаду основаца. Уверени смо да ће ови мали људи израсти у дивне велике људе који ће једног дана бити савесни грађани, плаћати превоз и чувати свог превозника, рекао је Жељко Милковић.


 • Захваљујемо се директору ГСП што нам је омогућио ово дивно дружење са децом из издвојених одељења, ђацима из Бесног фока, Глогоњског рита, Товаришта, насеља која су удаљена од центра Београда и којима желимо да имају квалитет живљења као и њихови вршњаци у централним градским општинама. Била је ово лепа едукација за основце и уверен сам да ће ова традиција дружења са ђацима се наставити и у ГСП и у другим комуналним предузећима, истакао је Александар Јовичић.

 • Гостима су овом приликом подељени и пригодни поклончићи.
  Циљ пројекта је да у непосредној комуникацији ЈКП "Београд" развија интерактиван однос са корисницима услуга, едукује и анимира најмлађе, укаже на значај и очување јавног превоза са поруком "ГСП је ваш превозник".

  Акција "Ђаци су наши драги путници" почела је у мају прошле године посетом ученика из Земуна, тако да је безмало 1000 деце до сада посетило ЈКП ГСП "Београд". Акција ће бити настављена и у наредним месецима.

  13.04.2016

  У САОБРАЋАЈНОМ ПОГОНУ "НОВИ БЕОГРАД"
  Нови паркинг простор
  У среду, 13. априла 2016. године у 14 часова, у присуству градоначелника Београда, господина Синише Малог, у Саобраћајном погону "Нови Београд", Агостина нета 1, представљен је нови паркинг простор овог погона за 75 возила. Овом догађају присуствовали су представници оснивача и Жељко Милковић, директор ЈКП ГСП "Београд" са сарадницима.
  Нови паркинг простор финансиран је из сопствених средстава градског превозника, а укупна вредност радова је преко 30 милиона динара. Радови су започели 23.11.2015. а завршени 04.04.2016. године.
  Према највишим европским стандардима, асфалтирано је 11.000 квадратних метара, чиме су створени сви потребни услови за паркирање возила највећег аутобуског погона. Нови, уређени паркинг биће место на коме ће се сместити 33 зглобна аутобуса, 27 соло и 15 комби возила за специјални превоз.
  пре...

  ...после

  пре...

  ...после

  пре...

  ...после

  пре...

  ...после


  12.02.2016

  ПРОМОТИВНА ВОЖЊА ТРАМВАЈА
  Градоначелници Београда и Берна обишли ГСП "Београд"

  Градоначелник Београда Синиша Мали и градоначелник Берна Александар Чепет обишли су 12. фебруара Градско саобраћајно предузеће "Београд" и учествовали у промотивној вожњи једним од донираних швајцарских трамваја од депоа ГСП до здања Београдске задруге.

  Градоначелници два главна града обишли су и Kовачницу ГСП са машинама и алатима чија производња датира с почетка 20. века, као и трамваје из донације Владе Швајцарске који су стигли у Београд.

  Обиласку највећег градског превозника на Балкану присуствовали су Жељко Милковић, директор JKP ГСП "Београд" и Жан Данијел Рух, амбасадор Швајцарске Конфедерације.


  27.01.2016

  ИСПОРУЧЕНА ПРВА ТУРА ТРАМВАЈА ИЗ ДОНАЦИЈЕ
  Стари "швајцарци" као нови
  Половином јануара нашем Предузећу испоручена је прва тура од 15 трамваја из донације Владе Швајцарске и базелских превозника БВБ и БЛТ, а на основу Уговора о донацији из фебруара прошле године. Уговор подразумева донацију 29 трамваја, 10 приколица и резервних делова града Базела и Владе Швајцарске Градском саобраћајном предузећу и граду Београду.

  Наредна испорука од 14 трамваја завршена је 20. фебруара. Планирано је да у марту стигне 6 приколица и 70 тона резервних делова, док ће преостале 4 приколице бити испоручене до краја августа. Овим ће бити завршен пројекат донације базелских трамваја који је започет 2001 године и у оквиру кога је ЈКП ГСП "Београд" од Базела добио укупно 105 возних јединица (када стигне последњих десет приколица биће их 115) и велику количину резервних делова.

  Као и сви претходни, и трамваји из ове испоруке су изванредно очувани, иако су били у експлоатацији четрдесетак година.
  Наредних дана следе процедуре техничког прегледа, постављање инсталације за оверу карата, процедуре припреме за пуштање у рад. Очекујемо да ће се ови трамваји врло брзо укључити у саобраћај на београдским улицама.

  22.01.2016

  ПОТПИСАН УГОВОР ЗА НОВА ВОЗИЛА
  Пет нових електробуса
  У уторак, 19. јануара 2016. године, у просторијама ЈКП ГСП "Београд" потписан је уговор о испоруци пет нових нископодних соло аутобуса на електрични погон. Уговор су потписали Жељко Милковић, директор ЈКП ГСП "Београд" и Милен Милев, генерални директор "Чериот Моторса" из Софије. Потписивању уговора присуствовали су градоначелник Београда, Синиша Мали, помоћник градоначелника, Борко Милосављевић, директор Дирекције за јавни превоз, Угљеша Митровић и секретар за заштиту животне средине Горан Триван.

  Градоначелник Синиша Мали је овом приликом рекао да је покренута нова страница у историји Градског саобраћајног предузећа, јер се први пут у историји града и ГСП набављају електрични аутобуси. Рок испоруке је 150 дана, а возила ће бити зелене боје.
  - То је део нашег програма и плана консолидације ГСП, али и велика порука јер се ради о еколошки прихватљивим возилима. На овај начин Београд постаје део малог броја градова у свету који имају и користе електричне аутобусе. На улицама града дневно саобраћа око 700 аутобуса, стотину хиљада литара горива се троши дневно, што је око три милиона литара горива месечно.
  Куповином електричних аутобуса решавамо еколошки проблем, јер нема емисије штетних гасова. Линија на којој ће саобраћати ова возила ће бити од "Сава центра" до Вуковог споменика. Тиме ће Београд бити прва престоница у Европи која ће имати једну линију само са електричним аутобусима – објаснио је градоначелник.
  Директор ЈКП ГСП "Београд" Жељко Милковић истакао је следеће: - Очекујемо да ће путници бити веома задовољни новим аутобусима. У питању је најмодернија технологија, а Београд ће бити први град у Европи који ће користити технологију кондензатора високог капацитета са брзим пуњењем. Овакву технологију користе Тел Авив, Техеран, а Грац преговара са овом компанијом о набавци аутобуса.

  Генерални директор "Чериот Моторса" Милен Милев захвалио је Граду Београду на иновацијама које ће омогућити да српска престоница буде прва која ће имати овакву линију. Господин Милев је рекао и да је та компанија поносна на то што ће у Београду показати предности ове чисте, јефтине и поуѕдане технологије.
  Ови електрични аутобуси имају капацитет од минимум 80 путника и мотори несметано функционишу на спољној температури од минус 20 до плус 50 степени. Време пуњења на терминусима је десет минута и возило је спремно за вожњу наредних 20 километара.


  почетак стране

  Контакт телефони
  Диспечерски центар 00-24
  366-4040
  Служба за медијски наступ
  366-4047
  Централа-оператери
  366-4000
  Говорни аутомат
  30-33-370, 30-33-371
  Андроид апликација

  www.kudnikolatesla.rs

  Место за Ваш банер

  Место за Ваш банер

  Место за Ваш банер Место за Ваш банер