| Информације | Новости | Архива новости |

АРХИВА НОВОСТИ

СЕПТЕМБАР 2015.

28.09.2015.

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ – СТАРИ И ТРАДИЦИОНАЛНИ ЗАНАТИ

„Подсетник за незаборав – Ковачница ГСП са почетка XX века"

ЈКП ГСП "Београд" је и ове године био део манифестације „Дани европске баштине", чија тема је „Стари и традиционални занати – очување и одржање".

Наше предузеће је учествовало под називом „Подсетник за незаборав – Ковачница ГСП са почетка XX века". Капије ЈКП ГСП "Београд", у Кнегиње Љубице 29, биле су отворене за посетиоце 26. 9. 2015. године, од 10 до 17 часова. За све посетиоце улаз је био бесплатан.

По први пут била су отворена врата Ковачнице ГСП са машинама и алатима чија производња датира са почетка XX века. Тиме је наше предузеће званично најавило почетак реализације пројекта музеја ГСП.

Ексклузивно, Београђанима је, у аутентичном амбијенту, представљено преко 25 машина и бројни ручни алати. Из историјског богатства ове занатске радионице издвајамо то што су посетиоци, поред ковачких ватри, могли да виде пнеуматски чекић ВÊСНÉ из 1920. године, бушилицу са ротирајућом руком KOLB из 1936. године, стубну бушилицу Vulkan из 1931. године, фрикциону пресу 3М са почетка ХХ века, мосну електричну дизалицу из 1932. године и ковачке наковње из 1892. године. Куриозитет: сви наведени експонати су и даље у употреби.

А, све је почело давно, свечаним пуштањем у рад првог трамваја са коњском вучом, на трамвајској линији од Калемегдана до Славије, 14.10.1892. године, када је основано Друштво трамваја и осветљења – данашњи ГСП "Београд".

Од самог почетка, у Предузећу се обављају и ковачки послови у пружној ковачници у Горњем депоу. У периоду трамваја са коњском вучом, због обима посла око смештаја, исхране и неге коња, одржавања опреме и возила, највеће потребе биле су за радницима са ковачким, поткивачким и сарачким занатима. Од тада до данас, развојем технологије, мењали су се захтеви и потребе у радионицама ГСП, а ковачки послови остали су неизоставни у одржавању возила, машина и опреме.

У оквиру стандардне поставке ГСП, била су изложенa стара возила: трамвај „Чичица", „Старе даме" „Шкода I" и „ББЦ II", „Глачалица", аутобус „Лејланд", ватрогасно возило „Застава 620", као и остала историјска грађа градског превоза.

почетак стране


СЕПТЕМБАР 2015.

24.09.2015.

ПРИМОПРЕДАЈА НОВИХ ВОЗИЛА ИСПРЕД СКУПШТИНЕ ГРАДА

Београд добио првих десет аутобуса из кооперације „Икарбуса" и „Мерцедеса"

Александар Вучић, председник Владе Републике Србије, Синиша Мали, градоначелник Београда, и Аксел Дитман, амбасадор Немачке, присуствовали су 24. септембра испред Старог двора примопредаји десет аутобуса које је компанија „Икарбус" произвела у кооперацији са „Мерцедесом". Чин примопредаје симболично је обележен заједничком вожњом центром града, а уручењу нових аутобуса присуствовали су челници Града Београда, „Икарбуса" и ГСП "Београд".

Нови аутобуси имају карактеристике савремених возила градског типа: самоходну „Мерцедесову" шасију, мотор „еуро 5", аутоматски мењач, капацитет од 100 путника, климатизацију, поседују систем за мобилни унутрашњи и спољашњи видео-надзор, бежични интернет, систем за аутоматско бројање путника, антивандал седишта и рампе за особе са инвалидитетом. Набавка ових возила је истовремено и подстицај домаћем произвођачу и привреди јер 50 одсто компонената долази од добављача из Србије.

Возачи ГСП, домаћини за пример

почетак стране


СЕПТЕМБАР 2015.

11.09.2015.

НОВА ПЛАТФОРМА УМЕТНОСТИ И КУЛТУРЕ

Линија културе

Промоција пројекта „Линија културе", трамваја добрих вибрација, који за циљ има да се садржаји институција културе и културне активности свих градских општина представе на нов начин и приближе грађанима, одржана је 11. септембра са почетком у 17.30 часова, код Цркве Светог Марка. Догађају су присуствовали Андреа Радуловић, заменица председника Скупштине Београда, Жан Данијел Рух, швајцарски амбасадор, Светислав Гонцић, в.д. директора УК „Вук Стефановић Караџић" и Жељко Милковић, директор ЈКП ГСП "Београд" са сарадницима.

Овај пројекат представља нову платформу уметности и културе и резултат је сарадње Секретаријата за културу града Београда, УК „Вук Стефановић Караџић" и ЈКП ГСП "Београд".

Трамвај типа Диваг, гаражни број 609, убудуће ће бити место културних дешавања, као и место где ће се најављивати сви значајни догађаји престонице: БИТЕФ (од 17. до 24. септембра); Радост Европе (од 1. до 5. октобра), БЕМУС (од 25. до 31. октобра), Сајам књига (од 25. октобра до 1. новембра), Београдски џез фестивал (од 27. октобра до 2. новембра), дочек Нове године и Улица отвореног срца (децембар).

Трамвај који нам је 2002. године поклонила Влада Швајцарске, односно град Базел, био је пред крајем свог радног века, а онда су га вредне и веште руке гспових мајстора преуредиле и направиле несвакидашњи простор за одржавање разлитичитих промоција, позоришних представа, концерата, књижевних вечери, изложби, пројекција филмова... На тај начин промовисаће се и приближити грађанима рад градских институција културе, фестивали, манифестације, самосталне уметничке групе, млади уметници и студенти уметности, али и програмске активности градских општина које унапређују културу нашег града.

Поред наведеног, нова својеврсна туристичка атракција Београда имаће и комерцијални карактер, односно, под утврђеним финансијским условима трамвај ће у рекламне сврхе моћи да користе познати светски брендови, успешне компаније, као и маркетиншке агенције. За то су обезбеђени сви неопходни технички услови (ентеријер прилагођен свим врстама промоција, озвучење...).

Старт новог експлоатационог века поклона швајцарских пријатеља обележио је изузетно богат и разнолик културни садржај у коме су учествовали играчи групe „Una Saga Serbica", као и дечији хор „Чаролија". Део програма реализован је и током прве вожње на „Линији културе".

Београђанима је тако у пуном сјају представљена „Линија културе", трамвај добрих вибрација, за чији светски визуелни идентитет се побринуо познати уметник графита Андреј Жикић Артез.

Градско саобраћајно предузеће кроз овакве пројекте непрестано развија интерактиван однос са корисницима услуга, односно, конкретним акцијама потврђује своје опредељење друштвено-одговорне компаније.

почетак стране


СЕПТЕМБАР 2015.

01.09.2015.

AКЦИЈА „СА ГСП-ОМ ОД ПРВОГ РАЗРЕДА"

Магични ГСП

Традиционална, дванаеста по реду, манифестација – „Са ГСП-ом од првог разреда" – одржана је 1. септембра у периоду од 12 до 14 часова, на платоу Трга Републике.

Циљ акције и ове године била је континуирана едукација и анимирање најмлађих путника, са јасном поруком – ГСП је ваш превозник; што непосреднија, интерактивна комуникација са корисником услуга. На тај начин градски превозник реализује своје опредељење за нови концепт односа са путником, као друштвено – одговорна компанија.

У овогодишњој акцији, представници и мали промотери ЈКП ГСП "Београд", својим суграђанима ђацима првацима поклањали су свеске, налепнице, распореде часова, лопте, фризбије и креативне играчке (слагалице са мотивима ГСП). Шарени балони и бомбоне били су саставни део популарног "промо-пакета", баш као што „захтева" почетак нове школске године и старт зимског реда вожње. За младе посетиоце били су постављени штафелаји са позивом - нацртајте ГСП, а на тротоару исцртана шема опет популарне „школице".

Најмлађи гсповци, промотери ЈКП ГСП "Београд" – предшколци, прваци и ученици нижих разреда основних школа – били су домаћини својим вршњацима у креативној представи – радионици „Магични ГСП". Представу су извели мађионичари Зека и Пикси, иначе радници нашег предузећа, а ђаци прваци су кроз забаву учили правила лепог понашања у јавном градском превозу.

Дружењу са ђацима на Тргу Републике присуствовали су градоначелник Београда Синиша Мали и директор ЈКП ГСП "Београд", Жељко Милковић и малишанима уручили симболичне поклоне за почетак школовања.

Градоначелник је првацима пожелео срећан почетак прве школске године и рекао да је деци на данашњој манифестацији указано на све предности градског саобраћајног превоза, као и на то како би требало да се понашају у превозу.

- Основци у граду и ове године имају бесплатан превоз и очекујемо да ће велики број њих, а имамо 16.000 ђака првака, кренути да га користи. Циљ нам је да укажемо на све аспекте превоза, али и да побољшамо безбедност у саобраћају.

Према његовим речима, прошле године је обележена 41 зона школе, а ове године већ 20. – До краја године ћемо обележити зоне у још 20 школа. Чинимо све да их обележимо на прави начин како би окружење где су малишани било што безбедније, нагласио је Мали. Градоначелник је апеловао на возаче да од данас, због почетка школске године, успоре поред школа и обрате пажњу на децу.

– У протеклих неколико месеци смо радили на томе да набавимо нових 30 аутобуса и до краја октобра та возила ће бити у редовном саобраћају. Тиме ћемо, с обзиром на то да се ради о соло аутобусима, побољшати квалитет превоза у граду. У наредних десет до петнаест дана очекујемо јавну набавку за још 20 соло, као и за пет електричних аутобуса, тако да ћемо до краја године имати 50 нових возила, а наредне још 80 нових аутобуса. На тај начин ћемо подмладити део возног парка Градског саобраћајног предузећа. Дакле, радимо на томе да у наредне четири године у потпуности обновимо возни парк ГСП-а, како бисмо повећали квалитет и Београђанима дали ефикасан превоз – истакао је Синиша Мали и додао да сада већ стотину аутобуса има бежични интернет, а да ће у наредном периоду сва возила имати ту услугу.

Догађају је такође присуствовао и директор Дирекције за јавни превоз Угљеша Митровић.

Градско саобраћајно предузеће непрестано развија интерактиван однос са корисницима услуга, едукује и анимира најмлaђе и инсистира на поштовању старијих путника, како би у пракси показало своје опредељење друштвено -одговорне компаније. Такође, највећи градски превозник подсећа на континуитет у реализацији обавеза JKП ГСП "Београд" као сервиса мобилности Београђана већ више од 120 година.

почетак стране


ЈУН 2015.

1.6.2015.

АКЦИЈА

Ђаци су наши драги путници

Јавно комунално предузеће градско саобраћајно предузеће "Београд", у сарадњи са Општином Земун, реализује пројекат под слоганом „Ђаци су наши драги путници". Тако је већ у петак, 29. маја 2015. године у 10 часова, око 130 ученика и наставника Основне школе „Светозар Милетић" из Земуна започео планирани пројекат, и то посетом ђака трећака Саобраћајном погону „Централа". Деца су обишла трамвајски погон, сервисне радионице, разговарала са запосленима и, што им је било најзанимљивије, провозала се трамвајем по депоу. Малим гостима подељени су флајери са распоредом часова и саветима о лепом понашању у јавном превозу.

Ученицима и наставницима школе домаћин је био директор ГСП "Београд" Жељко Милковић са сарадницима, уз присуство представника Општине Земун. ГСП "Београд" планира да пројекат настави почетком наредне школске године.

Циљ пројекта је да у непосредној комуникацији ЈКП "Београд" развија интерактиван однос са корисницима услуга, едукује и анимира најмлађе, укаже на значај и очување јавног превоза са поруком „ГСП је ваш превозник".

почетак стране


МАЈ 2015.

18.5.2015.

ГСП У „НОЋИ МУЗЕЈА"

Карта за будућност

Трећи пут заредом, ЈКП ГСП "Београд" отворио је своје капије Београђанима и у оквиру манифестације „Ноћ музеја" показао пребогату историјску баштину под слоганом „Историја ГСП – карта за будућност".

Тог 16. маја, од 17 часова до један час после поноћи, дорћолски круг посетило је преко три хиљаде наших суграђана и гостију престонице. Богату гспову збирку старих возила, карата и докумената, са великим задовољством обишао је градоначелник Синиша Мали са наследницима.

Међу бројним посетиоцима свакако се издвојила и Исидора Милутиновић, наша најмлађа гошћа од само 3 и по месеца.

Сви који су за једну од дестинација у „Ноћи музеја" одабрали наше предузеће, отворено су се дивили трамвајима:

Чичици, туристичком трамвају насталом 1976. године од моторних кола Ђуро Ђаковић, типа 101;

Шкоди I, који је најстарије возило у музејској збирци ГСП, произведено давне, 1928. године;

ББЦ II – Браун Бовери, првом трамвају произведеном у домаћим фабрикама 1936. године;

Шиндлеру ББЦ, гаражни број 456, из 1958. године, који је поклоњен Београду 2001. године, иако је био намењен базелском трамвајском музеју;

„Чекадејцу" Т4Д, из 1983. године, популарном Дебељку, који је у саобраћају био до прошле године.

Велико интересовање, као и увек, привлачио је Лејланд, аутобус који је на београдске улице дошао 1961. године, односно, током те и наредне године, у наш град је дошло 160 возила овог типа.

Блицеви фотоапарата и мобилних телефона бљескали су и испред хемијског ватрогасног возила Застава 620 и глачалице гаражни број 01, из 1953. године, која је направљена од предратних моторних кола Шкода.

У неколико речи, ЈКП ГСП "Београд" још једном се представио у најбољем светлу, са посебним акцентом на чињеницу да су широке дечије осмехе изазивали наши експонати, али и чувене гспове ванилице.

почетак стране


APRIL 2015.

27.4.2015.

У ПРИСУСТВУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА БЕОГРАДА ПОТПИСАН УГОВОР ЗА НОВА ВОЗИЛА

Богатији за 30 соло аутобуса

У петак 24. априла 2015. године u 10 часова, у присуству градоначелника Београда, господина Синише Малог, у просторијама ЈКП ГСП "Београд" потписан је уговор о испоруци 30 соло нископодних аутобуса типа ИК 113 (са ознаком ИК 112ЛЕ). Уговор су потписали Жељко Милковић, директор ЈКП ГСП "Београд", Александар Вићентић, директор А.Д. „Икарбус" и Емилиано Штајнфл (Emiliano Steinfl), председник Извршног одбора лизинг куће Уникредит лизинг Србија. Вредност уговора је 5.549.964 евра. а аутобуси се набављају путем финансијског лизинга.

почетак стране


APRIL 2015.

6.4.2015.

ГСП У АКЦИЈИ

За лепши и чистији Београд

Великој градској акцији за чистији Београд придружила су се сва комунална предузећа и то кроз непосредно учешће.

Тако су запослени у ЈКП ГСП "Београд" 4. априла „засукали рукаве" и заједно са представницима градске власти „напали" дивљу депонију у Улици Ђорђа Станојевића, простор непосредно испред Саобраћајног погона „Централа", односно Депоа „Сава".

Неколико десетина радника „Градске чистоће" и градског превозника, комплетан менаџмент ГСП уз одговарајућу технику, радило је на рашчишћавању нагомиланог смећа као и уређењу зелених површина.

Уз осмех су нестајале гомиле отпадног материјала које су резултат несавесног понашања неодговорних грађана.

Велику подршку акцији дали су Александар Јовичић, посланик Скупштине Србије и председник одборничке групе СНС у Скупштини града Београда, Андреа Радуловић, заменик председника Скупштине Београда, као и директор ЈКП „Градска чистоћа" и ЈКП ГСП "Београд".

- На иницијативу града Београда и одборничке групе СНС кренули смо у акцију чишћења Београда, да га учинимо лепшим и угоднијим местом за живот. Наш град има 500 дивљих депонија и Београђани су се веома активно укључили у наш позив да наша престоница буде још квалитетније место за живот, рекао је између осталог Јовичић и позвао све суграђане да се придруже акцији чишћења која ће трајати цео месец.

Андреа Радуловић је нагласила да је циљ акције уређење Новог Београда како би постао још атрактивније место за инвеститоре. Исто тако је подвукла да је неопходна брига за очување здраве средине у којој живимо односно у којој се играју и расту наша деца. Најавила је исто тако сталне контроле и конкретне мере како се депоније поново не би стварале.

ЈКП ГСП "Београд" изражава велико задовољство што је могао да учествује у овој великој акцији која одмах даје резултате у циљу побољшања услова живота у нашој престоници. Ово је прво овогодишње учешће градског превозник у оваквим акцијама али засигурно није последње.

почетак стране


МАРТ 2015.

6.3.2015.

АКЦИЈА ЗА ПОХВАЛУ

Хуманост на делу

Данас, у време када су сви медији, укључујући и електронске, препуни информација о отуђености, одсуству емпатије и саосећања, када то и сами видимо и осећамо свуда око нас, готово нестварно је деловала вест о хуманим активностима једног нашег младог суграђанина.

Двадесетшестогодишњи Иван Станимировић, студент друге године Факултета за трговину и банкарство, запослен у ГСП од 2008. године, а тренутно ради у СП „Нови Београд", актер је несвакидашњих хуманих дела.

- Био сам у аутобусу на путу до посла када сам видео деку бескућника како стоји. Лоше је изгледао и то ме је баш погодило. Онда сам видео да му је капа поцепана, а тих дана је баш било хладно. Дао сам му своју капу и шал. О људима који живе на улици нико не мари. Препуштени су сами себи. Морао сам да урадим нешто. Стари су и сами. И размишљао сам - па шта фали да и они сад имају некога да им помогне, каже Станимировић.

Акција која је започета почетком јануара ове године свакодневно се шири. Поред многих, велику помоћ у активностима пружа му и сестра. Иван је средином јануара, уз свесрдну помоћ и подршку руководства ГСП и госпође Светлане Урошевић успешно реализовао акцију у виду донације више од једне тоне прикупљене хране и одеће Прихватилишту за одрасла и стара лица у Кумодрашкој. Градски превозник је омогућио коришћење доставног возила и просторије у Самачком хотелу ГСП.

У току је процес оснивања хуманитарне организације и повезивања са Црквом. Позвани су сви, који на било који начин могу да помогну, да се придруже акцији.

почетак стране


ФЕБРУАР 2015.

27.2.2015.

Набавка 50 нових аутобуса

Надзорни одбор ГСП је на седници одржаној 27. фебруара, донео Одлуку о изменама и допунама плана набавки ЈКП ГСП "Београд" за 2015. годину. Свакако најзначајније позиције ових измена односе се на набавку 50 нових нископодних аутобуса.

Јавни позив, односно оглас за тендер за набавку првих 30 аутобуса објављен је већ 27. фебруара. Уколико све буде текло по плану, градски превозник ће ове године добити 50 нових нископодних аутобуса и пет аутобуса на електрични погон.

почетак стране


ФЕБРУАР 2015.

19.2.2015.

У ПРИЛОГ МУЗЕЈСКОЈ ЗБИРЦИ ГСП

Вратиле се „старе даме"

После затварања тематског парка „Теразије 1930." на Новом Београду, у ГСП су враћене „старе даме" - два стара трамваја, који су били изложени као експонати, сведоци међуратног времена у Београду.

Наиме, ради се о вредним музејским експонатима – трамвајима типа „Шкода I" и „ББЦ II. Пре готово три године чудесне руке наших мајстора из Централног ремонта удахнуле су нови живот старим расходованим трамвајима. Готово да су били спремни за отпад и сечење у старо гвожђе, али уз помоћ љубитеља трамваја, руководства ГСП и умешности Ремонтових мајстора, подарен им је нови живот. Претходних година красили су реплику теразијског трга на Новом Београду.

Трамваји „Шкода I" и „ББЦ II биће поново уврштени у музејску збирку ГСП "Београд", а новонастала оштећења поправљена. Надамо се да ће нашим суграђанима и љубитељима трамваја и јавног градског превоза бити приказани, поред осталих музејских експоната ГСП, у Ноћи музеја, која се одржава 16. 5. 2015. године.

почетак стране


ФЕБРУАР 2015.

14.2.2015.

ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА У ЈКП ГСП "Београд"

Донација нових трамваја из Базела

Донација из Базела

Прву измену Уговора о финансијској помоћи за преузимање половних трамваја за град Београд, која подразумева донацију додатних возила градском саобраћајном предузећу, потписали су 13. 2. 2015. године, градоначелник Београда Синиша Мали, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу за Србију (СЦО) Изабел Перих и директор ГСП „Београд" Жељко Милковић.

Уговор се односи на донацију 28 трамваја, 10 приколица и резервних делова од Базела, који би у наш град требало да стигну крајем 2015. и у првој половини 2016. године. Овом сарадњом ће скоро трећина трамваја у Београду бити из донације града Базела. Ти трамваји су се у протеклом периоду показали као веома поуздани, тако да ће грађани престонице имати веома квалитетну услугу – истакао је Мали.

Потписивању Уговора присуствовали су градски менаџер Горан Весић и помоћник градоначелника Борко Милосављевић.

почетак стране


Контакт телефони
Диспечерски центар 00-24
366-4040
Служба за медијски наступ
366-4047
Централа-оператери
366-4000
Говорни аутомат
30-33-370, 30-33-371
www.facebook.com

Место за Ваш банер

Место за Ваш банер

www.kudnikolatesla.rs

Место за Ваш банер Место за Ваш банер
Copyright: JKP GSP "Beograd" © 2016. produkcija: S.P.I.S.