ЈКП Градско саобраћајно предузеће "Београд"
 | Информације  | Новости  | Архива новости  |

АРХИВА НОВОСТИ

 
14.10.2018
ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРЕДУЗЕЋА
У част највернијих
Свечани ручак и додела награда запосленима у ЈКП ГСП ''Београд'' за дугогодишњу верност колективу организовани су, 14. октобра, у ресторану ''Друштвене исхране'' на Дорћолу.
Свечаности су присуствовали слављеници, представници Оснивача, менаџмент Предузећа, као и делегација синдиката ОАСА из Атине.
Свакако најсвечанији део прославе била је додела признања. Гсповцима, који у Предузећу раде већ 30 и 40 година, плакете и симболичне поклоне предао је Радиша Момчиловић, в.д. директора Предузећа.


Највише пажње у овогодишњем богатом и разноврсном програму освојио је одломак из представе ''Пут у будућност'', на који су нас водили троје глумаца Народног позоришта: Димитрије Илић, Данијела Танкосић и Никола Тодоровић. Духовите реплике возача, кондуктера и учитељице подсетили су све присутне на цртице из живота које га чине једноставним и лепим, радосним и богатим.

У представи су интерактивно учествовали и ђаци Техничке школе: Стефан Петровић, трећи разред аутомеханичар), Михајло Јаћиновић, 4. разред, машински техничар моторних возила – обојица освајали награде на градским и републичким такмичењима у одржавању и сервисирању моторних возила; Предраг Чавић, четврти разред, саобраћајни техничар и Никола Костић, трећи разред, возач моторних возила – сви одлични ђаци.

Велика нам је част што су тог дана са нама били представници Оснивача и пријатељи из синдиката ОАСА из Атине - пријатељи који су 1999. године довезли пет шлепера помоћи у храни и лековима

Да се слављеници осећају посебно побринуло се Културно – уметничко друштво ''Никола Тесла'', али и многобројно особље ресторана.

14.10.2018

ПОВОДОМ ДАНА ПРЕДУЗЕЋА
Награђени најбољи студенти
На основу Правилника о додели спомен поклона поводом обележавања Дана предузећа, 14. октобра ове године, додељене су повеље и новчане награде најбољим студентима – дипломцима Машинског, Електротехничког и Саобраћајног факултета и то:
Ненаду Савковићу, дипломираном инжењеру машинства за најбољи дипломски рад са темом ''Погодности примене и одржавања електроаутобуса у односу на дизел аутобусе''.
Луки Јовановићу, дипломираном инжењеру електротехнике за најбољи дипломски рад са темом ''Идејно решење соларног пуњача електричних аутобуса у систему јавног градског превоза у Београду''.
Драгану Савићу, дипломираном инжењеру саобраћаја за најбољи дипломски рад са темом ''Анализа гравитационог подручја линије јавног градског транспорта путника применом дигиталних мапа и савремених уређаја за геопозиционирање''. С обзиром на то да се Савић у октобру налазио на усавршавању у Немачкој, награда му је накнадно уручена крајем новембра.
Награде и повеље младим дипломцима Машинског и Електротехничког факултета уручио је Радиша Момчиловић, в. д. директора нашег предузећа .05.10.2018

ГРАДСКИ ПРЕВОЗНИК НА 15. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ Еco Fair 2018
У корак са временом
ЈКП ГСП ''Београд'' учествовао је на 15. Међународном сајму заштите животне средине ''Еco Fair 2018'', који је одржан од 3. до 5. октобра на Београдском сајму. На овом познатом сајму, наше Предузеће је учествовало излагањем првог електробуса у Београду.

После свечаног отварања, изложбени простор посетио је министар за заштиту животне средине, господин Горан Триван. И овом приликом, речено је да је Београд први у региону добио модерно, енергетско-еколошки најсавременије возило за превоз. Подсетимо се, пројекат набавке нових електробуса ЈКП ГСП ''Београд'' реализовао је у сарадњи са Секретаријатом животне средине и Секретаријатом за саобраћај града Београда.

Популарни електробус, као и веспу на електрични погон обишао је велики број посетилаца, а посебно интересантна била је посета првог разреда Електротехничке школе ''Михајло Пупин'' из Новог Сада. У пратњи професора, будући електричари, монтери телекомуникационе мреже, механичари за техничке и расхладне уређаје, администратори рачунарских мрежа, постављали су многобројна питања присутним гсповим инжењерима.

01.10.2018

ХХХI СВЕТСКО ПРВЕНСТВО МАЈСТОРА ВОЛАНА У БЕЛГИЈИ
Наши возачи на победничком постољу
Тридесет и прво светско такмичење возача одржано је у Генту (Белгија) од 27. септембра до првог октобра ове године, у организацији Међународног удружења професионалних возача (UICR).

Три возача ЈКП ГСП ''Београд'' били су део екипе Србије и остварили изузетан резултат освојивши прво и треће место. Тако су гспови мајстори волана још једном доказали да им, ни на светском пољу, нема премца када је ова вештина у питању.
Прво место у конкуренцији Комби возила, освојио је Милоје Обрадовић, инструктор рада возача у СП ''Карбурма'', заједно са Иваном Аџићем и Ивицом Тошићем, колегама из ЈП ''Поште Србије'' и ЈКП ''Београдски водовод и канализација''. Они су прекинули дугогодишњу доминацију немачких возача.

Екипу која се такмичила у категорији камиона, чинила су два наша возача, Драган Тинтор, СП ''Нови Београд'' и Душан Тешановић, СП ''Космај'', као и Милован Јокић из СП ''Ласта Београд''. У веома јакој конкуренцији екипа Финске, Холандије, Белгије, Немачке, Швајцарске они су освојили треће место.
Наравно, ништа од овога не би било могуће без руководства Предузећа, коме се екипа захваљује на помоћи и подршци, уз поруку да је ово тек почетак. Следеће такмичење је 2020. године у Уругвају.
Наступ наших такмичара организовали су Савез возача Србије, Удружење возача Београда и Удружење возача и радника одржавања ГСП „Београд.

25.09.2018

НОВИ ДИРЕКТОР ЈКП ГСП ''БЕОГРАД''
Радиша Момчиловић
Одборници Скупштине града именовали су за в.д. директора ЈКП ГСП ''Београд'' Радишу Момчиловића, дипломираног саобраћајног инжењера, на седници одржаној 25. септембра 2018. године.
У биографији новог директора Предузећа, која је достављена одборницима Скупштине Београда, између осталог пише да је обављао одговорне функције у области саобраћаја. Функцију вршиоца дужности директора Предузећа преузима са места извршног директора за саобраћај ГСП. Био је директор саобраћајних погона ''Карабурма'' и ''Земун'', а послове шефа саобраћаја обављао је у три аутобуска погона – ''Нови Београд'', ''Земун'' и ''Космај''.
Као изузетан познавалац саобраћајне струке, учествовао је у бројним градским пројектима који се односе на даље унапређење јавног градског превоза у престоници. Ожењен је и има два сина.


22.09.2018

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2018.
Јавни градски превоз кроз векове – покренимо точак времена
Многобројни Београђани посетили су у суботу, 22. септембра 2018. године ЈКП ГСП ''Београд'', који је шести пут заредом учествовао у манифестацији ''Дани европске баштине 2018'', а коју организују Секретаријат за привреду Градске управе града Београда, Туристичка организација Београда и Секретаријат за културу.

Изложба под називом: ''Јавни градски превоз кроз векове – покренимо точак времена'' изазавала је велико интересовање како млађих, тако и старијих посетилаца.
У дорћолском кругу била су изложена возила која су стварала 126 година дугу историју јавног градског превоза: аутобус Лејланд, трамвај ''Чичица'', старе даме – трамваји Шкода I и ББЦ II, глачалица, трамвај Шиндлер ББЦ, ватрогасно возило ''Застава 620'', као и остала историјска грађа највећег градског превозника у региону.

Београђани су могли да посете и Ковачницу ГСП са машинама и алатима са почетка XX века. И ове године су могли да се диве вештини Живорада Саватића, последњег гсповог ковача. Готово бeз даха, наши најмлађи гости посматрали су веште Жикине руке како ''чудесно владају несаломивим гвожђем''.

Бројни Београђани могли су да погледају електробус, први аутобус на електрични погон који већ две године превози наше суграђане.
Овогодишња тема манифестације је ''Европска година културног наслеђа – уметност дељења''.

08.09.2018

ГСП НА ''ORGANIC LIVE FEST''
Одрживи развој – органски викенд

И ове јесени, трећи пут за редом, ЈКП ГСП ''Београд'' учествовао је на ''Оrganic live fest 2018'', манифестацији која је одржана 8. и 9. септембра у Топчидерском парку.
Били смо део фестивала који сваке године представља достигнућа у органској пољопривреди и областима као што су обновљиви извори енергије, заштита животне средине, органски стил живота...
На ''еко тргу'' био је изложен електробус, синоним возила за заштиту животне средине који већ две године превози наше сугађане и чува наш град.
Поред тога, ГСП је у сарадњи са организаторима реализовао превоз Београђана на релацији Трг Републике – Топчидерски парк у посебно обележеном возилу. Тако је Београђанима била је још доступнија једна од најлепших зелених оаза у граду и дата прилика да посете јединствени фестивал какав је ''Оrganic live fest 2018'' .

03.09.2018

ПРОФ. ДР ЗОРАН РАДОЈИЧИЋ, ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА
Лако и безбедно до школе уз ГСП
Традиционална манифестација ''Са ГСП-ом од првог разреда'' одржана је трећег септембра 2018. године испред Старог двора. Најмлађи путници градског превозника добили су на поклон школски прибор, лопте, фризбије и креативне играчке, које им је уручио градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Након што су ђаци – прваци имали прилику да уживају у представи мађионичара и најмлађих чланова КУД ''Никола Тесла'', градоначелник им је пожелео срећан полазак у први разред.


– Традиционално, 15. пут, пожелели смо првацима срећан полазак у први разред заједно са ЈКП ''ГСП Београд''. Деца су добила поклоне, уживала у пригодном програму, а нисмо пропустили прилику да поразговарамо са њима на тему првих школских дана. Малишани су добро расположени и срећни због поласка у први разред. Упознали смо их са чињеницом да је наш градски превозник ту да им помогне да лакше стигну до школе, као и шта ће Град Београд и ГСП додатно да ураде како би допринели лакшем и безбеднијем превозу ђака. Ђаке смо подсетили и на њихов део одговорности који се тиче понашања и чувања аутобуса – рекао је Радојичић.
Он је нагласио да је на Граду Београду и ЈКП ГСП ''Београд'' да дају све од себе да аутобуси стижу на време, али и да буду еколошки прихватљиви јер, како је рекао, важно је да генерацијама које долазе оставимо град са што квалитетније заштићеном животном средином.
– У наредном периоду град ће набавити 80 електричних аутобуса, што је велики допринос унапређењу заштите животне средине у Београду. Град Београд ће наставити да ради на унапређењу функционисања јавног превоза. То је дуг процес, али се надамо да ћемо на крају моћи да кажемо да смо направили значајан помак у функционисању градског превоза – закључио је Радојичић.
Промотери ГСП приказали су школарцима електробус – еколошки најсавременије возило за јавни градски превоз у региону, као и нови минибус за превоз деце.
Догађају је присуствовао вршилац дужности секретара за јавни превоз Јовица Васиљевић, као и извршни директор за саобраћај ЈКП ГСП ''Београд'' Радиша Момчиловић. Беоинфо, 3. 9. 2018.

06.06.2018

Руководиоци Града Београда посетили Градско саобраћајно предузеће и најавили даља улагања.

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић и помоћник градоначелника Андреја Младеновић посетили су 6. јула 2018. године Градско саобраћајно предузеће ''Београд'' и најавили унапређење сарадње и даља улагања у то предузеће.
Тим поводом су потписали споразум о наставку сарадње са Самосталним синдикатом и Синдикатом радника запослених у ЈКП ГСП ''Београд''.
Радојичић је истакао да му је ово прва посета београдском јавном предузећу и, како је рекао, једном од најзначајних у престоници. Такође је додао да је посета још значајнија, јер Самостални синдикат ГСП данас обејежава јубилеј – 115 година деловања и подсетио да је рад синдиката веома значајан за функционисање престонице.
Потписали смо споразум са два репрезентативна синдиката о реализацији колективног уговора. Сложили смо се да имамо заједнички циљ, а то је да поправимо стање у ГСП. На обострано задовољство, сложили смо се да имамо јасан концепт у решавању инфраструктурних проблема у колективу и веома брзој набавци нових 100 аутобуса. Такође, уложићемо заједничке напоре на повећању свести грађана да купују карте за превоз – истакао је Радојичић и додао да ће те мере значајно унаредити рад Предузећа.
Он је најавио запослење нових радника како би ГСП функционисао на задовољавајући начин, а Београђани имали превоз какав и заслужују.
Директор ЈКП ГСП ''Београд'' Жељко Милковић захвалио се руководству Града на посети.
– Имамо заједничке циљеве. Договорили смо наредне кораке и верујем да ће период пред нама бити веома успешан за ГСП Београд. Тежак посао смо спроводили у протекле четири године и верујем у успешан наставак. То пре свега значи обнова возног парка и побољшање услова рада запослених, као и наставак дијалога са синдикатима – подвукао је Милковић.
Председник Самосталног синдиката ГСП ''Београд'' Зоран Антић захвалио се новом руководству града, јер су, како је истакао, у кратком року издвојили време и посетили предузеће које је лидер у јавном градском превозу на овом простору.
Он је навео да постоје бројни проблеми који су наслеђени из прошлости, а то је побољшање колективног уговора, набавка нових аутобуса, пријем запослених и решавање питања наплате превоза. Антић је поновио да Самостални синдикат данас обележава 115 година од постојања и деловања и да представља најстарију синдикалну организацију.
Догађају је присуствовао председник Синдиката радника засполених у ГСП Београд Ненад Костић.

22.05.2018

НОЋ МУЗЕЈА 2018.
Београдски градски превоз победник кроз векове
У суботу, 19. маја 2018. године ЈКП ГСП "Београд" је по шести пут било учесник "Ноћи музеја", манифестације која је ове године обележила 15 година постојања.
Од 17 часова после подне до један час после поноћи, градски превозник је широм отворио своје капије за преко две и по хиљаде посетилаца. Као и претходних година, целокупно културно - историјско наслеђе највећег градског превозника у региону било је представљено Београђанима и њиховим гостима.
У духу са овогодишњом темом "Ноћи музеја" – Победе и победници – ГСП је своју поставку назвао "Београдски градски превоз - победник кроз векове" и представио је у два сегмента:

ПРВИ, који обухвата ретроспективну изложбу фотографија градског превоза између два велика рата. Фотографије су представљене у аутентичном простору трамваја ББЦ II – Браун Бовери, првом трамвају произведеном у домаћим фабрикама 1936. године.


ДРУГИ, изложба старих репрезентативних возила:
- Модел првог трамваја на коњску вучу с краја XIX века направљен уз помоћ колега из СП "Централа" – Депо Ливница и ОЈ "Централни ремонт" – Столарска радионица. Прва линија број 1 свечано је пуштена у саобраћај 14. октобра 1892. године испред Суда Општине вароши Београда на релацији Калемегдан – Славија. ЈКП ГСП "Београд" се захвалио Историјском архиву Београда на уступљеној фотографији и компанијама Info Media Group и АД "Каолин" Ваљево на помоћи.
- Лејланд - набављен током 1961/62. године. Београду је испоручено 160 ових аутобуса;
- "Чичица" - туристички трамвај настао 1976. године преправком моторних кола Ђуро Ђаковић типа 101;
- Застава 620 - хемијско ватрогасно возило С 500;
- Глачалица (гаражни број 01) - 1953. годиште, направљена од предратних моторних кола "Шкода";
- Шиндлер ББЦ (гаражни број 456) – из 1958. године. Иако намењен базелском трамвајском музеју, поклоњен је Београду 2001. године;
- Трамвај Шкода I - гаражни број 81 из 1928. године;
- Трамвај ББЦ II - први трамвај произведен у домаћим фабрикама 1936. године;
- асортиман возних карата, претплатних легитимација, маркица и исправа; поништивач карата, техничка документација и друге занимљивости из историје јавног градског превоза у Београду;

- музеј "Ковачнице ГСП" са машинама и алатима са почетка XX века - у овом аутентичном амбијенту посетиоци су могли да виде преко 25 машина и бројни ручни ковачки алат.
И ове године чули су различити светски језици; публика богата у својој различитости - бебе у колицима, млади и заљубљени парови, старији суграђани… Посећеност највећа до сада, а већ препознатљиве гспове ванилице, вода, сокићи, кафа и чај за освежење створили су атмосферу коју нам је најбоље илустровала Београђанка рекавши: "Велико вам хвала сто сте нам приказали магију Ковачнице. Заиста незаборавно искуство. Све сте много лепо спремили, осећа се домаћинска атмосфера, присност због чега сам се овде вео лепо осећала. Желим вашем предузећу још боље дане."

Ове године, локације манифестације Ноћ музеја биле су груписане у седам градских зона и осам различитих тематских тура. Поставка ЈКП ГСП "Београд" била је у програму чак четири тематске туре чиме се на још један начин показало да наше предузеће није само лидер у обављању функције јавног градског превоза, већ да има капацитет да учествује и у међународним пројектима и манифестацијама каква је, широм Европе и света, позната Ноћ музеја.

17.10.2017

НА УЛИЦАМА БЕОГРАДА
Још 10 нових аутобуса
У уторак, 17. октобра 2017. године господин Синиша Мали, градоначелник Београда, Александар Вићентић, директор А.Д. "Икарбус" и Жељко Милковић, директор ЈКП ГСП "Београд", присуствовали су испред Старог двора примопредаји 10 нових нископодних зглобних аутобуса градског типа са ознаком ИК-218 М (трећи лот).

Догађају су присуствовали и помоћник градоначелника Борко Милосављевић, и секретар за јавни превоз Угљеша Митровић.
– У питању је последњи део лота од 30 возила која су испоручена ЈКП ГСП "Београд" у последња два месеца. Овим смо испунили план за ову годину, а у последње три године ЈКП ГСП "Београд" је набавио укупно 95 нових возила. Не би требало заборавити ни 12 школских аутобуса. Све наведено је део пројекта који се зове "обнова возног парка ГСП" – рекао је Мали. Такође је потврдио да ће 10 нових аутобуса од данас бити на улицама Београда.
Градоначелник је надаље рекао да су сви аутобуси нископодни, са климом, видео-надзором, бесплатним бежичним интернетом, а ту је и седиште за особе са инвалидитетом. Ове карактеристике, додао је Мали, дефинисали смо као стандард који је веома важан за квалитет јавног превоза у нашем граду.

– Правимо план за наше градско саобраћајно предузеће за следећу годину и у наредних неколико недеља ћемо дефинисати колико аутобуса би требало набавити током 2018, као и на који начин ће бити имплементирани у постојећи возни парк. Радимо на финансијској конструкцији и очекујем да ускоро буде још повољних вести за грађане Београда. Показали смо да и поред консолидације јавних финансија може да се пронађе начин и издвоји новац за 95 аутобуса. Сада има простора и требало би да будемо још агресивнији у смислу куповине већег броја аутобуса. Све то се наравно ради у циљу потпуне обнове возног парка ЈКП ГСП "Београд", како би грађани Београда имали квалитет превоза какав заслужују – нагласио је Мали.
Он је додао да постоји велики број активности које нису доступне погледу јавности, па је тако купљено 10 нових сервисних возила како би службе одржавања могле брже, лакше и ефикасније да обављају свој посао.

– Набављена су и два нова ватрогасна возила за ГСП, што је први такав случај после 40 година. Реконструисали смо Диспечерски центар ГСП за управљање саобраћајем, Погон "Централа", а у току је реконструкција Погона "Космај". У наредних месец до месец и по дана покренућемо јавну набавку за униформе возача, јер желимо да сваки од њих има лепу и посебну униформу – закључио је Мали.
Градоначелник је навео и да ће бити настављена сарадња са "Икарбусом", како би се додатно покренула српска привреда и на тај начин допринело општем бољитку.

16.10.2017

ЈКП ГСП "БЕОГРАД" ОБЕЛЕЖИО 125 ГОДИНА ЈАВНОГ ГРАДСКОГ ПРЕВОЗА У БЕОГРАДУ
Јубилеј за понос
Јавно комунално предузеће "Београд" обележило је 13. и 14. октобра 125 година јавног градског превоза у Београду. Годишњица са којом се може поносити ретко која европска, а и светска престоница, обележена је промотивном вожњом реплике трамваја на коњску вучу од окретнице на Ташмајдану до Вуковог споменика, свечаним пријемом у Скупштини града и свечаним ручком за овогодишње јубиларце – раднике са четрдесет и тридесет година радног стажа у ЈКП ГСП "Београд".

Историја развоја Градског саобраћајног предузећа "Београд" представља и део историје нашег града, као и последњих 125 година његовог развоја, поручио је 13 октобра градоначелник Београда Синиша Мали на свечаном пријему у Старом двору организованом поводом великог јубилеја градског превозника.

– Те 1892. године град Београд и ГСП били су лидери у трамвајском саобраћају и увођењу јавног превоза у наш град. Прошле године, када смо набавили пет електричних аутобуса, били смо први град који има прву линију градског превоза којим саобраћају возила која иду на електропогон. То је потез којим отварамо нову страницу у историји нашег града и то је напредак који покушавамо да остваримо у целом граду – истакао је градоначелник..

Према његовим речима, и поред отежаних услова у којима послује ово градско предузеће, у протекле две године набављено је 95 нових аутобуса и по први пут 12 школских аутобуса.
– Радили смо на сређивању инфраструктуре, сређујемо Погон "Космај", средили смо Погон "Централу", али оно што ГСП чини, то су људи. ГСП је жила куцавица нашег града и наша је обавеза да запосленима омогућимо што боље услове за рад, као и да грађани Београда добију што квалитетнији јавни превоз, јер је то слика и прилика нашег града – навео је Мали и захвалио руководству и радницима на пожртвованости и пожелео им пуно успеха у будућем раду.


Овом приликом повеље захвалности добили су градоначелник Синиша Мали, његовов заменик Борко Милосављевић и градски менаџер Горан Весић. Најбољи студенти Машинског, Електротехничког и Саобраћајног факултета добили су награде - Дарко Величковић, Милош Маљковић и Иван Петрић. Новинару РТС Драгану Мишићу додељена је повеља захвалности, а спомен плакете уручене су петорици радника за 40 година рада у ЈКП ГСП "Београд".
Захваливши на признању, Борко Милосављевић је рекао да у овој земљи постоје институције и људи који знају да цене нечији труд и рад.

– На тај начин треба да се подсетимо старих вредности када једни другима знамо да кажемо хвала за рад и труд. ГСП је императив за будућност и нас као град обавезује да ово предузеће у следећој години буде наш кључни приоритет у јавном сектору. Реформисали смо сва јавна предузећа, задатак нам је да ГСП убацимо у линију позитивног пословања и да на тај начин направимо историјски успех, а то је да сва јавна предузећа у Београду позитивно послују – нагласио је Милосављевић.

Жељко Милковић директор ЈКП ГСП "Београд" истако је да је веома поносан што води ово градско предузеће у његовим најтежим и најлепшим тренуцима.
– По природи сам оптимиста и верујем да је будућност ГСП загарантована и да ће она бити лепша и сигурнија него што је данас – навео је Милковић и захвалио свом тиму и запосленима на досадашњем залагању.


Јубилеј је обележен и промотивном вожњом трамваја на коњску вучу од окретнице на Ташмајдану до Вуковог споменика. Многобројни Београђани са осмехом и задовољством су фотографисали трамвај који је подсетио на времена давне 1892. године.

12.10.2017

СИГУРНОСНА ДЕЧЈА СЕДИШТА У ВОЗИЛИМА ГСП
За наше мале путнике
У четвртак, 12. октобра 2017. године у 12 часова, господин Синиша Мали, градоначелник Београда и Жељко Милковић, директор ЈКП ГСП "Београд", присуствовали су испред Старог двора промоцији сигурносног седишта за децу, уграђеног у зглобни аутобус ИК 218 М.


Градоначелник Београда је истакао да су сигурносна седишта у ЈГП новина у овом делу Европе, јер нико још није урадио ништа слично. Исто тако је нагласио да је свима у Граду Београду најбитније да се све креће у правцу веће безбедности деце у саобраћају. – Данас смо сведоци увођења једне велике новине у возилима ЈКП ГСП "Београд". У новом зглобном Икарбусовом аутобусу постављена су четири сигурносна седишта за децу до 12 година. То су посебна седишта са појасевима, док се преко пута тих седишта налазе места за родитеље. Ово је само први корак – експеримент, а уколико се покаже као успешан, од наредне године ћемо куповину возила условити постојањем оваквих сигурносних седишта за децу – рекао је Синиша Мали и позвао грађане да се упознају са овим системом.

– Сутра обележавамо велики јубилеј – 125 година ЈКП ГСП "Београд". Градско саобраћајно предузеће је прошло много тога за више од век постојања, од коњских запрега до данашњих сигурносних седишта за децу. На овај начин показујемо да не само град већ и ГСП "Београд" имају висок степен друштвене одговорности – рекао је Мали. Директор ЈКП ГСП "Београд" Жељко Милковић рекао је да је данашњи дан посебан за предузеће на чијем је челу, али да ће слично бити и сутра када ЈКП ГСП "Београд" слави 125 година постојања. – Овај пројекат је осмишљен пре око две године и посебно желим да захвалим Агенцији за безбедност саобраћаја и Граду Београду, који су препознали значај и подржали пројекат. Уградња ових сигурносних седишта подиже безбедност на завидан ниво. Ово возило ће бити на улицама Београда и желимо да чујемо предлоге и сугестије родитеља који се возе са децом у градском превозу – рекао је наш директор. Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић изнела је податак да годишње у свету у саобраћајним несрећама живот изгуби око милион и по људи. – Због тих застрашујућих бројки, повећање безбедности у саобраћају је глобални изазов. Београд је први град у овом делу Европе који путницима у јавном градском превозу даје могућност да родитељи безбедније превозе децу, a то говори о томе колико град и ЈКП ГСП "Београд" брину о безбедности грађана. Честитам директору ГСП, чија је ово била иницијатива, а поздрављам и потез градске власти која је то подржала – рекла је Милошевићева.

Сигурносна седишта намењена су за превоз деце узраста од једне до четири године, као и деце од 5 до 10 година. У првом случају седиште се адаптира у такозвано »седиште за малу децу« тако што се део вертикалног наслона претвара у седећи део и ослобађају се сигурносни појасеви којим се дете веже. На тај начин се обезбеђује да се дете вози слично као у сигурносном седишту за аутомобиле. Старија деца, када се возе користе стандардне појасеве које вежу. Уграђена сигурносна седишта је произвела фирма Фреедман из Чикага /УСА/ . Догађају су присуствовали и Борко Милосављевић, помоћник градоначелника, Угљеша Митровић, секретар за јавни превоз и Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.

06.10.2017

УЧЕШЋЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ iSEC – ПАМЕТНИ И СИГУРНИ ГРАДОВИ
ГСП у корак са временом
ЈКП ГСП "Београд" учествовао је на 6. међународном сајму iSEC – Паметни и сигурни градови, који је одржан од 4. до 6. октобра на Београдском сајму. На овом значајном сајму наше Предузеће је учествовало излагањем првог електробуса у Београду, односно првог "зеленог" аутобуса који већ годину дана превози Београђане на релацији од Вуковог споменика до Насеља "Белвила".

Овај сајам је иначе окупио многобројне представнике комуналних служби, академских институција, јавних и приватних корисника паметних урбаних технологија наше земље и земаља из региона, као и понуђача модерне опреме, услуга и сл.
Последњег дана Сајма, 6. октобра, одржана је мини конференција у Црвеној сали хале 1а на тему: "Smart Mobility" – велика прилика за развој одрживе мобилности. Дијапазон области о којима се говорило кретао се од сензора до паметних телефона, од разумевања будућих изазова до централног планирања. Надаље, од паметних возила без возача, паметних карата и безконтактне технологије, преко управљања у реалном времену, до беспрекорне зелене и интелигентне мобилности.

Веома посећен и значајан међународни скуп отворио је уводничар Проф.др Славен М. Тица, дипл. инж. саобраћаја, шеф Катедре за друмски и градски транспорт, Универзитет у Београду, Саобраћајни факултет. Господин Тица, који је и председник нашег Надзорног одбора, говорио је на тему "Симбиоза паметне мобилности и паметног града".
А у другом делу ове мини конференције под називом «Студије случаја паметне мобилности – искуства из реалних система» о развоју електробуса у Београду – искуства из експлоатације, презентацију је имао Слободан Мишановић, пројект менаџер у ЈКП ГСП "Београд".

Током трајања овог веома интересантног и надасве стручног сајма изложбени простор градског превозника посетили су многобројни Београђани, али и стручњаци из региона.

23.09.2017

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2017.
Из века у век
У суботу, 23. септембра 2017. године ЈКП ГСП "Београд" je пети пут за редом учествовао у манифестацији "Дани европске баштине 2017", коју организују Секретаријат за привреду Градске управе града Београда, Туристичка организација Београда и Секретаријат за културу.

Градски превозник отворио је своје капије у Кнегиње Љубице 29, у периоду од 10 до 17 часова, и посетиоцима представио богату ризницу традиције и културног наслеђа под називом: "ИЗ ВЕКА У ВЕК – 125 ГОДИНА ЈАВНОГ ГРАДСКОГ ПРЕВОЗА У БЕОГРАДУ".
У дорћолском кругу била су изложена возила која су стварала 125 година дугу историју јавног градског превоза: аутобус Лејланд, трамвај "Чичица", старе даме -трамваји Шкода I и ББЦ II, тролејбус ТРОЛЗА 2153 и глачалица. Београђани су могли да посете и Ковачницу ГСП са машинама и алатима са почетка XX века.

Надаље, у складу са овогодишњом темом – "Наслеђе и природа: лепеза могућности" - посетиоци су могли да погледају електробус, први аутобус на електрични погон који већ годину дана превози Београђане. Возило које ће обележити деценије пред нама и засигурно значајно допринети очувању животне средине.

ГСП је и ове године, као учесник овог значајног европског пројекта, ставио акценат на квалитет програма, на отвореност и доступност што ширем броју посетилаца, на допринос развоју свести о значају и очувању историјског наслеђа.

05.09.2017

ПОСЛЕ ДЕСЕТ ГОДИНА
Нова сервисна возила
У уторак, 5. септембра 2017. године господин Синиша Мали, градоначелник Београда, Угљеша Митровић, секретар за јавни превоз и Жељко Милковић, директор ЈКП ГСП "Београд", присуствовали су испред Старог двора примопредаји 10 нових сервисних радионица марке FIAT Doblo Cargo Maxi MJTD.

- Ово је велики корак напред за ГСП, јер је ово прва набавка сервисних возила после 10 година. Они ће омогућити краћe застојe у саобраћају после евентуалних кварова аутобуса него што је то случај сада. Такође су и део мозаика који представља унапређење квалитета јавног превоза у Београду – нагласио је градоначелник.


Он је подсетио да се редовно улаже у набавку нових возила и сређивање инфраструктуре градског превозника.
– Недавно смо набавили 10 нових зглобних аутобуса, очекујемо набавку још 20 у наредним седмицама. Сређен је погон Централа, као и Центар за управљање саобраћајем ГСП, док се тренутно ради на погону "Космај". Такође имамо планове за набавку нових аутобуса и за наредну годину, али о том потом. У сваком случају, мислим да грађани виде да улажемо и побољшавамо јавни превоз – указао је Синиша Мали.
Модерна и ефикасна


Нове сервисне радионице имају карактеристике најсавремених возила овог типа: мотор ЕУРО 6 (снага 70 kW, запремина1248 cm³), носивост возила је око једне тоне; кабина возача је климатизована и савремено опремљена.
Возила се користе за интервенције на линијама ЈКП ГСП 'Београд' и њиховом набавком умногоме ће се смањити време стајања возила због могућих кварова, а тиме и време застоја у саобраћају. Испорука возила је значајна и за сервисне мајсторе, јер ће управљати поузаданим и конфорним возилима која имају сву неопходну опрему.

01.09.2017


01.09.2017

СА "ГСП-ОМ ОД ПРВОГ РАЗРЕДА" И ОВОГ СЕПТЕМБРА
СА "ГСП-ОМ ОД ПРВОГ РАЗРЕДА" И ОВОГ СЕПТЕМБРА
Прваци, градоначелник и ГСП
Прваци, градоначелник и ГСП
Четрнаеста по реду манифестација – "Са ГСП-ом од првог разреда" одржана је првог септембра у периоду од 13 до 15 часова, на платоу Трга Републике.
Четрнаеста по реду манифестација – "Са ГСП-ом од првог разреда" одржана је првог септембра у периоду од 13 до 15 часова, на платоу Трга Републике.


Већ традиционалној манифестацији, коју ГСП приређује за ђаке прваке и њихове родитеље, присуствовали су градоначелник Београда, Синиша Мали, његов помоћник, Борко Милосављевић, директор ЈКП ГСП "Београд", Жељко Милковић са сарадницима, чланови Надзорног одбора и представници репрезентативних синдиката.
Већ традиционалној манифестацији, коју ГСП приређује за ђаке прваке и њихове родитеље, присуствовали су градоначелник Београда, Синиша Мали, његов помоћник, Борко Милосављевић, директор ЈКП ГСП "Београд", Жељко Милковић са сарадницима, чланови Надзорног одбора и представници репрезентативних синдиката.
Градоначелник је рекао да је тема овогодишње гспове акције безбедност у саобраћају, али и прилика да се деца упознају са нашим предузећем и градским превозом.
Градоначелник је рекао да је тема овогодишње гспове акције безбедност у саобраћају, али и прилика да се деца упознају са нашим предузећем и градским превозом.
- За све основце у Београду градски превоз је бесплатан, само треба да имају "бус плус" картицу, која им траје до осмог разреда основне школе, што је још једна предност за ове малишане. Данас су имали прилику да виде нове школске аутобусе, од 12 који су дошли у наш град, као и нови електроаутобус. То је нешто потпуно ново што повећава квалитет јавног превоза за малишане у нашем граду, али и свима осталима даје могућност да се лакше и удобно превозе – истакао је Синиша Мали. Надаље је рекао, ове године има 633 првака више него прошле, и то је обавеза да се ради боље и да се више сређују школе.
- За све основце у Београду градски превоз је бесплатан, само треба да имају "бус плус" картицу, која им траје до осмог разреда основне школе, што је још једна предност за ове малишане. Данас су имали прилику да виде нове школске аутобусе, од 12 који су дошли у наш град, као и нови електроаутобус. То је нешто потпуно ново што повећава квалитет јавног превоза за малишане у нашем граду, али и свима осталима даје могућност да се лакше и удобно превозе – истакао је Синиша Мали. Надаље је рекао, ове године има 633 првака више него прошле, и то је обавеза да се ради боље и да се више сређују школе.


- Овог лета смо били посебно вредни и готово 100 милиона динара смо издвојили за реконструкцију и санацију 90 школа на територији Београда. Негде смо заменили купатила, негде столарију, столове, столице, компјутере и потрудили се да свуда понешто променимо како би ђаци имали што лепше окружење, али и како би након свега остварили своју каријеру у Београду и у Србији – нагласио је Мали и навео да је у Београд већ стигло десет нових зглобних аутобуса, а још 20 стиже у наредних месец дана. Од 2015. године Београд има 95 нових аутобуса, а следеће године ће бити још нових возила.
- Овог лета смо били посебно вредни и готово 100 милиона динара смо издвојили за реконструкцију и санацију 90 школа на територији Београда. Негде смо заменили купатила, негде столарију, столове, столице, компјутере и потрудили се да свуда понешто променимо како би ђаци имали што лепше окружење, али и како би након свега остварили своју каријеру у Београду и у Србији – нагласио је Мали и навео да је у Београд већ стигло десет нових зглобних аутобуса, а још 20 стиже у наредних месец дана. Од 2015. године Београд има 95 нових аутобуса, а следеће године ће бити још нових возила.


Градоначелник је ђацима првацима у Београду пожелео срећан почетак школовања, а осталим ђацима успешну школску годину, много знања и лепих успомена. На велику радост присутних првака градоначелник, директор ГСП и помоћник градоначелника поделили су поклон пакетиће.
Градоначелник је ђацима првацима у Београду пожелео срећан почетак школовања, а осталим ђацима успешну школску годину, много знања и лепих успомена. На велику радост присутних првака градоначелник, директор ГСП и помоћник градоначелника поделили су поклон пакетиће.


ЈКП ГСП "Београд" се тако и ове јесени дружио са најмлађим Београђанима са циљем континуиране едукације и анимирања најмлађих путника; и јасном поруком - ГСП је ваш превозник.
ЈКП ГСП "Београд" се тако и ове јесени дружио са најмлађим Београђанима са циљем континуиране едукације и анимирања најмлађих путника; и јасном поруком - ГСП је ваш превозник.
Пуно радости и сунца
Пуно радости и сунца
И ове године ЈКП ГСП "Београд" је својим суграђанима - ђацима првацима - поклањао свеске, налепнице, распореде часова, пернице, лопте, фризбије и креативне играчке (слагалице са мотивима ГСП). Радост дружења није покварила ни изузетно висока температура.
И ове године ЈКП ГСП "Београд" је својим суграђанима - ђацима првацима - поклањао свеске, налепнице, распореде часова, пернице, лопте, фризбије и креативне играчке (слагалице са мотивима ГСП). Радост дружења није покварила ни изузетно висока температура.


Шарени балони и бомбоне били су саставни су део популарног "промо-пакета", баш као што "захтева" почетак нове школске године и старт зимског реда вожње.
Шарени балони и бомбоне били су саставни су део популарног "промо-пакета", баш као што "захтева" почетак нове школске године и старт зимског реда вожње.
У креативној представи - радионици "Магични ГСП" два мађионичара, Пикси и Зека, забављали су бројне малишане, а присутне је веома обрадовао и наступ најмлађих чланова КУД "Никола Тесла".
У креативној представи - радионици "Магични ГСП" два мађионичара, Пикси и Зека, забављали су бројне малишане, а присутне је веома обрадовао и наступ најмлађих чланова КУД "Никола Тесла".
Наши суграђани су са великим интересовањем гледали електробус - модерно, енергентско – еколошки најсавременије возило за јавни градски превоз у региону и нове мидибусеве за превоз школске деце. На тај начин ЈКП ГСП "Београд" илуструје опредељеност да иде у корак са европским и светским трендовима.
Наши суграђани су са великим интересовањем гледали електробус - модерно, енергентско – еколошки најсавременије возило за јавни градски превоз у региону и нове мидибусеве за превоз школске деце. На тај начин ЈКП ГСП "Београд" илуструје опредељеност да иде у корак са европским и светским трендовима.
Још једном Градско саобраћајно предузеће је потврдило да непрестано развија интерактиван однос са корисницима услуга. У пракси показујемо своје опредељење друштвено - одговорне компаније и подсећамо на континуитет у реализацији обавеза као сервиса мобилности Београђана већ 125 година.
Још једном Градско саобраћајно предузеће је потврдило да непрестано развија интерактиван однос са корисницима услуга. У пракси показујемо своје опредељење друштвено - одговорне компаније и подсећамо на континуитет у реализацији обавеза као сервиса мобилности Београђана већ 125 година.

30.08.2017

ИСПОРУЧЕН ПРВИ ЛОТ ОД 10 ЗГЛОБНИХ НИСКОПОДНИХ АУТОБУСА
Све модернији возни парк ГСП
У петак, 25. августа 2017. године господин Синиша Мали, градоначелник Београда, Борко Милосављевић, помоћник градоначелника, Александар Вићентић, директор А.Д. "Икарбус" и Жељко Милковић, директор ЈКП ГСП "Београд" присуствовали су испред Старог двора примопредаји 10 нових нископодних зглобних аутобуса градског типа са ознаком ИК-218 М.

Возила су урaђeна пo нajнoвиjим стaндaрдимa и одмах су укључена у саобраћај. Градоначелник је овом приликом нагласио да су у питaњу нискoпoднa вoзилa, сa климa-урeђajимa, брojaчимa путникa и интeрнeтoм, кojи ћe нaрaвнo бити бeсплaтaн.
– Te стaндaрдe смo дeфинисaли joш прe неколико гoдинa, a дo крaja слeдeћeг мeсeцa joш 20 oвaквих вoзилa бићe испoручeнo JКП "ГСП Бeoгрaд".

Кoристићeмo их у пoгoнимa "Кaрaбурмa", "Нoви Бeoгрaд", дoк ћe пeт oд укупнo 30 нoвих aутoбусa бити у Пoгoну "Зeмун". Свe то знaчи дa ћe гoтoвo сви грaђaни Бeoгрaдa рeлaтивнo брзo мoћи дa oсeтe бeнeфитe нoвих вoзилa - рекао је Синиша Мали. Надаље је истакао да је од 2015. гoдинe дo дaнaс вoзни пaрк грaдскoг превозника прeдузeћa oбнoвљeн сa 60 сoлo aутoбусa, 30 зглoбних, пeт eлeктрoaутoбусa, кao и 12 шкoлских аутобуса.

– ГСП сe зaистa мoдeрнизуjе и чинимo свe дa пoбoљшaмo квaлитeт услугa. Сигурнo je дa пoстoje joш дeсeтинe aутoбусa кoje би трeбaлo зaмeнити, прe свeгa oнe стaрe и бeз климe, нa кoje сe грaђaни нajвишe жaлe. Пoстojи плaн o кojeм трeнутнo рaзгoвaрaмo, a циљ je дa сe у нaрeдних гoдину или двe сви стaри aутoбуси рaсхoдуjу, кaкo би грaђaни Бeoгрaдa били пoнoсни нa свoг грaдскoг прeвoзникa – рекао је градоначелник и зaхвaлио се рукoвoдству и зaпoслeнимa у ГСП, jeр из дaнa у дaн рaдe нa квaлитeту услугa кojе пружajу.

– Прe нeкoликo дaнa сaм рaзгoвaрao сa зaпoслeнимa o тoмe кaкo дa пoпрaвимo и њихoв мaтeриjaлни пoлoжaj. Жeлим дa зaхвaлим и Икaрбусу, кojи je пoкaзaо дa имa спoсoбнoст, знaњe и тeхнoлoгиjу, дa у дeфинисaнoм рoку и пo aдeквaтним стaндaрдимa нaпрaви oвe aутoбусe. Oсим тoгa, нa тaj нaчин зaпoшљaвaмo дoмaћу рaдну снaгу и нeмa сумњe дa ћeмo тaкo нaстaвити и у будућнoсти – истакао је Синиша Мали.
Дирeктoр нашег предузећа, Жeљкo Mилкoвић истакао је дa ГСП улаже велике напоре дa прeвoз будe бoљи, бржи, сигурниjи.
- Веома смо захвални и срећни када у ГСП долазе нова возила. Хвала граду и градоначелнику на подршци коју нам пружају, рекао је директор Милковић и aпeлoвao нa грaђaнe дa плaћajу прeвoз, jeр бeз плaћaњa прeвoзa нeмa ни нoвих aутoбусa.

Директор Икарбуса Александар Вићентић честитао је ГСП и грaђaнимa Бeoгрaдa нa нoвим aутoбусимa, a Грaду Бeoгрaду и грaдскoм сaoбрaћajнoм прeдузeћу нa укaзaнoм пoвeрeњу, јер купoвинoм ових aутoбусa нe добија сaмo Икaрбус вeћ и вeлики брoj њихових дoбaвљaчa.
Набавком и испоруком нових возила, у континуитету се реализује план Оснивача, Скупштине града Београда, о обнови возног парка највећег градског превозника.

23.08.2017

ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА ПОСЕТИО ГСП И РАЗГОВАРАО СА РАДНИЦИМА И СИНДИКАТИМА
Успешан социјално-економски дијалог
Синиша Мали, градоначелник Београда и Борко Милосављевић, помоћник градоначелника посетили су 21. августа ЈКП ГСП "Београд" и том приликом разговарали са радницима, синдикатима и руководством нашег предузећа. У срдачном и искреном разговору говорило се о свим значајним питањима за гсповце.

Градоначелник је посебно истакао да овим обиласком испуњава обећање да ће у наредних месец дана обићи сва јавна комунална предузећа у престоници, с циљем унапређења положаја запослених и рада предузећа. Надаље је рекао да је обилазак највећег јавног предузећа у систему града потврда да социјални дијалог, који је успостављен још пре три године, даје резултате.
– Мислим да никада нису били бољи односи са синдикатима. Сада све одлуке доносимо заједно. Ово је двосмерна улица и отворена комуникација са синдикатима јер имамо заједнички циљ – бољи ГСП и бољи град Београд. Полако али сигурно, како се ситуација у граду Београду побољшава, тако се положај запослених у јавним предузећима мења набоље – истакао је градоначелник у погону ГСП на Дорћолу.

Господин Синиша Мали је прецизирао да је тема данашњих разговора било унапређење положаја радника и њихових накнада, као и унапређење возног парка и реконструкција погона. Градоначелник се захвалио радницима, синдикатима и руководству нашег предузећа што су прихватили да социјално-економски дијалог буде једини начин решавања проблема. И то не само у градском превознику, већ и у свих 17 градских јавних предузећа.
Зоран Антић, председник Самосталног синдиката ГСП захвалио се руководству града на посети нашем предузећу и истакао да је ово наставак социјалног дијалога који се успешно води последње три године. Он је нагласио да се данас разговарало о битним темама, како би се унапредио статус запослених, али и самог предузећа.
Председник "самосталаца" је подсетио да је наше предузеће пре само неколико година било на привредном дну, али да се сада полако опоравља. Посебно је нагласио и да ће корисници наших услуга, због којих и постојимо, бити све задовољнији.

Синиша Мали, градоначелник Београда и Борко Милосављевић, његов помоћник провели су у разговору са стотињак радника безмало сат времена. Свако питање је добило конкретан и јасан одговор, а први човек Београда је недвосмислено поручио да "када су права радника у питању, синдикати у Граду куцају на отворена врата".

16.08.2017

ЗА ЈОШ КВАЛИТЕТНИЈЕ УСЛОВЕ РАДА
Фрижидери за отправничке кућице
Од 11. августа чак 36 отправничких објеката опремљено је фрижидерима. Расхладни уређаји набављени су због изузетно великих врућина и потребе да се вода намењена возном особљу и отправницима одржи у оптималном стању.

Примопредаји фрижидера присуствовали су Дејан Крстовић, извршни директор за финансије, Зоран Антић, председник самосталног синдиката ГСП, Ненад Нешић, председник подружнице самосталног синдиката ПИУС и Зоран Игњатовић, шеф Службе отправника.
Наше предузеће иначе изузетно води рачуна да што је могуће више учини на побољшању услова рада саобраћајног особља. У условима екстремно високих температура у континуитету је испоручивана вода за све наше возаче и по неколико пута дневно. Поред тога сугерисано је да се освежавају приликом доласка на терминусе.
А набавка фрижидера је засигурно још једна конкретна мера за даље побољшање услова рада.

25.06.2017

Синиша Мали: Школски аутобуси први пут у Београду
Градоначелник Синиша Мали, председник Скупштине града Никола Никодијевић и директор ГСП "Београд" Жељко Милковић присуствовали су данас испред Старог двора примопредаји осам нових школских аутобуса за превоз ученика и предшколске деце.

Градоначелник је истакао да су први пут у историји ГСП – а набављени школски аутобуси за превоз деце. Реч је о првих осам, док се до половине јула очекује још четири аутобуса који ће бити на располагању деци школског и предшколског узраста од 1. септембра, прецизирао је Мали.
–Ово су најбезбеднија возила у флоти ГСП-а, која ће се у сарадњи са општинама користити за децу која дуже путују до школе, али и за екскурзије, активности деце у предшколским установама и деце са посебним потребама. А све са циљем да наши малишани имају сигуран и квалитетан превоз – навео је градоначелник.

Он је указао да је ово велики искорак за ГСП, једна нова страница и историји тог предузећа, а као резултат стратегије Града Београда да се повећава укупан квалитет саобраћаја у престоници.
–У протекле две године набављено је 65 нових аутобуса, сада и 12 школских. До краја године на београдске улице стиже и 30 нових, зглобних аутобуса чиме показујемо да јасном стратегијом побољшавамо квалитет саобраћаја у нашем граду, и од које нећемо одустати – најавио је Мали и додао да су нови аутобуси производ домаћег произвођача из Новог Сада, чиме Град Београд подстиче развој домаће привреде.
Мали је подсетио да се у Београду сваки дан побољшава живот грађана, најавивши за сутра отварање нове приступне саобраћајнице од Тошиног бунара до Моста на Ади.

Милковић је додао да је набавка 12 нових школских аутобуса доказ да се у ГСП „Београд” ради савесно уз константно смањење трошкова и повећање производне активности. Он је појаснио да ће се ови школски аутобуси до почетка нове школске године користити за екскурзије и друге активности, а од 1. септембра ће бити коришћени у пуном капацитету за превоз деце од њихових домова до школа и назад.
–Важно је напоменути да сва седишта имају безбедоносне појасеве, да се улази само на предња врата, али да постоје и безбедоносна врата у задњем делу возила. Сва возила су климатизована што само указује да повећавамо ниво услуге и безбедности за нашу децу – указао је Милковић.

Директор Феникс буса, произвођача 12 нових ђачких аутобуса, Дејан Дивљак изразио је задовољство јер су се први аутобуси појавили на улицама Београда, као и очекивање да ће аутобуси задовољити грађане, а пре свих малишане српске престонице. Он је додао да ће преостала четири школска аутобуса бити испоручена ГСП-у до средине јула, како је и дефинисано уговором.

Градски челници су се, после примопредаје осам нових школских аутобуса, провозали са малишанима до Студентског трга, где су их почастили сладоледом.
Беоинфо

05.06.2017

ДЕЛЕГАЦИЈА ГРАДА МИНСКА
Делегација града Минска у посети ЈКП ГСП "Београд"

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, помоћник градоначелника Борко Милосављевић и градски менаџер Горан Весић упознали су данас ( 5. Јун) делегацију града Минска, коју у узвратној посети предводи градоначелник Андреј Шорец, са радом JKP ГСП "Београд".
У друштву генералног директора ЈКП ГСП "Београд" Жељка Милковића, домаћини и гости присуствовали су презентацији рада највећег градског превозника и обишли Диспечерски центар из кога се обавља 24-часовни мониторинг возила овог градског предузећа.

Андреја Младеновић је подсетио да је, у оквиру "Дана Минска у Београду" ово прва посета гостију из Белорусије једном јавном систему, истакавши да ГСП "Београд" од 2011. године користи белоруске тролејбусе.

– Данашњи дан и ова посета су специфични по томе што је пре тачно 125 године у Београду уведена прва трамвајска линија, која је коњском запрегом кренула улицама нашег главног града, док је у Минску такође обележена стогодишњица увођења трамваја. Имали смо и прилику да упоредимо неке особености јавног превоза у оба града и надам се да ће наши и стручњаци из Минска у наредним данима наћи нека заједничка полазишта за будућу сарадњу. Београд је поносан на своје електричне линије, и то је управо оно на чему ћемо радити са колегама из Минска, како бисмо тај систем унапредили још више и грађанима Београда омогућили још бољи, бржи и квалитетнији превоз – рекао је Младеновић, нагласивши да је ово почетак привредног дела посете за којим следи и културни и спортски део манифестације.
Градоначелник Минска Андреј Шорец рекао је да делегација овог града приликом својих сусрета са представницима других градова велику пажњу поклања градској инфраструктури, а пре свега градском саобраћају.

– И на примеру ове посете уверавамо се да смо слични и да се развијамо у истом правцу. Попут Београда и ми уводимо две линије на којима ће радити електрични аутобуси, трудећи се да јавни градски саобраћај буде што безбеднији и ефикаснији. Ми такође производимо електричне аутобусе и трамваје, а имамо и метро који нам решава 50 одсто јавног градског превоза. Наши стручњаци у наредном периоду разговараће са својим колегама из Београда о конкретним питањима и надамо се добрим резултатима – рекао је Шорец, изразивши наду да ће сарадња Београда и Минска бити убудуће много интензивнија.
Генерални директор ЈКП ГСП "Београд" Жељко Милковић казао је да је посета била обострано корисна и да су успешно размењена искуства два града.
– Представили смо све што смо унапредили у последње три године и колико смо унапредили квалитет живота и рада наших запослених колега. Разменили смо утиске како о добрим тако и о питањима око којих имамо проблема у градском превозу и надамо се да ћемо у будућности још боље сарађивати – казао је Милковић, који је захвалио белоруским колегама на посети и представницима Града Београда на досадашњој подршци највећем београдском јавном превознику.
Беоинфо

22.05.2017

НОЋ МУЗЕЈА 2017.
Од првог тролејбуса до првог електробуса 25 550 дана
Преко две хиљаде и триста посетилаца овогодишње 14. по реду Ноћи музеја обишло је гспов дорћолски круг у коме је као на длану била изложена историја ГСП. Сво културно - историјско наслеђе највећег градског превозника у региону било је, у пуном сјају, представљено Београђанима и њиховим гостима. Чули су се те ноћи многи светски језици, а широки осмех задовољства био је заједнички именитељ за све оне који су у суботу, 20. маја, од 17 до један час после поноћи прошли кроз нашу капију и уживали у богатој заоставштини јавног градског превоза у престоници.

У складу са овогодишњом темом "Ноћи музеја" - Велике и мале револуције – градски превозник се одлучио да своје учешће представи кроз поставку у два сегмента:
ПРВИ који обухвата ретроспективну изложбу фотографија 70 година од увођења првог тролејбуса у престоници, прву зглобну тролу у Београду (гар. бр. 2153) и електробус као контраст (револуционарну техничко - технолошку примену новог типа возила у ЈГП – еколошки чисто возило) и
ДРУГИ, изложбу старих репрезентативних возила:
- Лејланд - набављен током 1961/62. године. Београду је испоручено 160 ових аутобуса);
-"Чичица" - туристички трамвај настао 1976. године преправком моторних кола Ђуро Ђаковић типа 101;
- Застава 620 - хемијско ватрогасно возило С 500;
- Глачалица (гаражни број 01) - 1953. годиште, направљена од предратних моторних кола "Шкода";
- Шиндлер ББЦ (гаражни број 456) - из 1958. године. Иако намењен базелском трамвајском музеју, поклоњен је Београду 2001. године;
- Трамвај Шкода I - гаражни број 81 из 1928. године;
- Трамвај ББЦ II - први трамвај произведен у домаћим фабрикама 1936. године;

- асортиман возних карата, претплатних легитимација, маркица и исправа; - поништивач карата, техничка документација и друге занимљивости из историје јавног градског превоза у Београду;
- музеј "Ковачнице ГСП" са машинама и алатима са почетка XX века - у овом аутентичном амбијенту посетиоци су могли да виде преко 25 машина и бројни ручни ковачки алат. Пројекторски приказ ковачке ватре дао је засигурно целокупној поставци додатну ноту атрактивности и интересантности, овом потпуно несвакидашњем амбијенту.

Чекало се у реду испред гспове капије, и то не као некад за израду легитимација, већ да се уђе у магичан простор давних година с почетка прошлог века. А публика шаролика – од беба старих неколико месеци до времешних Београђана. И сви задовољни.
Једна од свакако најупечатљивијих слика била је двогодишња "слаткица" из Шпаније, девојчица која је "широм отворених очију гледала изожене експонате" а затим са нескривеном срећом и задовољством пробала чувене ванилице вештих гспових кулинара. Уз смех своје бројне породице ова мала гошћа је слатко јела мале колачиће, а на наше питање: "Да ли су ок?" узела још један и још један...
Тако је ове године ЈКП ГСП "Београд" пети пут за редом показао и доказао да није само лидер у обављању функције јавног градског превоза, већ да има капацитет да учествује и у међународним пројектима и манифестацијама каква је, широм Европе и света, позната Ноћ музеја.

19.05.2017

ГСП ДОБИО ЈОШ 10 НИСКПОДНИХ СОЛО АУТОБУСА
Настављена обнова возног парка
У петак, 19. маја 2017. године у 12 часова, господин Синиша Мали, градоначелник Београда, Александар Вићентић, директор А.Д. "Икарбус" и Жељко Милковић, директор ЈКП ГСП "Београд", присуствовали су испред Старог двора примопредаји 10 нових нископодних соло аутобуса градског типа са ознаком ИК- 112 М.

Синиша Мали је рекао да је то још један корак ка консолидацији градског превозникa, као и да је реч о савременим аутобусима.
– За протекле две године набавили смо укупно 65 нових аутобуса, а са обновом возног парка ћемо наставити. У наредних месец, месец и по дана очекује нас 12 нових школских аутобуса, до октобра или новембра и 30 нових зглобних аутобуса – истакао је градоначелник и додао да ће у овој години бити набављено још возила за ГСП. Према његовим речима, из дана у дан возни парк ГСП постаје богатији и повећава се квалитет превоза у граду.

– Ми ћемо наставити да спроводимо и неке активности које нису видљиве голим оком. Завршили смо и потпуно реконструисали Центар за управљање саобраћајем у ГСП, набавили смо два нова возила за ватрогасце, средили смо погон "Централа", а и даље се ради у погону "Космај". Чини се све како би возила која користи ГСП била сигурнија и безбеднија и како би квалитет услуге био бољи – нагласио је Мали.

Нови нископодни аутобуси имају карактеристике савремених возила градског типа: мотор Еуро 5 снаге 235 кw, аутоматски мењач VOITH, капацитет 100 путника, односно 30 седишта и два удвојена седишта за превоз старијих лица и родитеља са децом. На средњим вратима је механичка рампа за улазак путника са посебним потребама и место за безбедан превоз. Аутобуси су климатизовани и поседују систем за аутоматско бројање путника, видео надзор са седам камера и слободан бежични приступ интернету. Возила имају електронски систем контроле кочења ЕБС и систем заштите од пожара, тиха су у раду и са малом емисијом штетних издувних гасова.
Догађају су присуствовали и помоћник градоначелника Борко Милосављевић и в.д. секретар Секретаријата за јавни превоз Угљеша Митровић. Они су се у краткој вожњи центром града уверили у квалитет нових возила.
Набавком и испоруком нових возила, у континуитету се реализује план Оснивача, Скупштине града Београда, о обнови возног парка највећег градског превозника.

30.03.2017

ПОСЛЕ ПЕТ ДЕЦЕНИЈА НАБАВЉЕНА
Два нова ватрогасна возила
У четвртак, 30. марта 2017. године, градоначелник Београда, господин Синиша Мали и Жељко Милковић, директор ЈКП ГСП "Београд", присуствовали су показној вежби са новим ватрогасним возилима градског превозника. Вежба је реализована у пословном кругу ГСП на Дорћолу.

У складу са сталним напорима да се прате савремене техничке тенденције, односно да се унапређују услови рада и пословања, ЈКП ГСП "Београд" је набавио два специјална ватрогасна возила за потребе Сектора за послове одбране, ванредних ситуација и противпожарне заштите. Возила су испоручена пре десетак дана.

Градоначелник Београда је истакао да је ово прва набавка ватрогасних возила за ГСП од 1971. и 1981. године, односно после 46 година.
– Ово је само наставак наших активности како бисмо ГСП коначно ставили на ноге. Отворен је нови центар за контролу саобраћаја, завршена је реконструкција погона централе ГСП, као и ресторана друштвене исхране. Набављено је 55 нових аутобуса, укључујући и пет електроаутобуса. Очекује се 12 школских и набавка 30 нових „Икарбусових” зглобних аутобуса. Обнављамо возни парк, али и обављамо ствари које грађани не виде, попут набавке ова два нова ватрогасна возила. Она су неопходна, али се надам да никада неће бити употребљена – рекао је Синиша Мали.

– Упорно радимо на превентиви, као и побољшању услова рада наших запослених. Улажемо у нову опрему и побољшавамо техничка средства у нашем предузећу – нагласио је директор ГСП Жељко Милковић.
Ватрогасци су добили најсавременија комбинована ватрогасна возила (вода, пена, прах) типа Great Wall K2 Steed 5. По конструкцији и опремљености ови четвoроточкаши намењени су за потребе ватрогасних јединица за гашење почетних пожара чврстих запаљивих материја (пожара класе "А") и пожаре лако запаљивих течности (пожари класе "Б") водом, пеном и прахом. Нова возила ће бити у погону на Дорћолу и Новом Београду, који су сврстани у прву категорију угрожености од пожара; биће у функцији заштите објеката, возила и радника ГСП од пожара класе А, Б и Ц.

До испоруке нових возила ГСП је располагао само са два ватрогасна возила: комбиновано ватрогасно возило Застава 645, ТИП ВПС 1600/200/250 (вода, пена, прах) из 1981. године и хемијско ватрогасно возило Застава 620 В, ТИП С-500 ( резервоар 500 кг праха) из 1971. године.
Показној вежби са новим ватрогасним возилима ГСП присуствовали су Борко Милосављевић, помоћник градоначелника и начелник Градског штаба за ванредне ситуације Раде Милошевић.

29.03.2017

ЈКП ГСП "БЕОГРАД" ДОБИО ЈОШ ЈЕДНО
Признање за заштиту животне средине
После три месеца ЈКП ГСП "Београд" је добио још једно вредно признање због доприноса унапређењу заштите животне средине и очувању природних ресурса.
Наиме, током 53. Међународног салона аутомобила у Београду, 29. 3. 2017. године у 13 часова у свечаној сали Београдског сајма директору Жељку Милковићу уручено је "Посебно признање за 2017. годину" које је добило Градско саобраћајно предузеће "Београд" због увођења електричних аутобуса и прве линије електричних аутобуса у Европи.

Ово значајно признање додељује стручни жири састављен од представника Привредне коморе Србије, Агенције за заштиту животне средине, АМСС - Центра за моторна возила, Агенције за енергетику и Метро Маркет.

Према наводима организатора, у складу са прокламованим циљем да се промовише етичко понашање и подизање свести о потреби за очувањем природних ресурса, заштита животне средине и корпоративна одговорност, жири је прошле године увео и два посебна признања.
Велика је част што је, у изузетно квалитетној и јакој конкуренцији, наше предузеће било један од добитника таквог- рекло би се еснафског признања.
Подсетимо се, не тако давно, 30. новембра прошле године, ЈКП ГСП "Београд" добио је на Међународном форуму "Алтернативна горива – јуче, данас и сутра", одржаном у Стубичким топлицама у Хрватској престижно признање - Амбасадор у примени алтернативних горива у 2016. години.

16.03.2017


16.03.2017

РЕНОВИРАН ДИСПЕЧЕРСКИ ЦЕНТАР
РЕНОВИРАН ДИСПЕЧЕРСКИ ЦЕНТАР
Превоз још бољи и ефикаснији
Превоз још бољи и ефикаснији
Градоначелник Београда Синиша Мали, његов помоћник Борко Милосављевић и Жељко Милковић, директор ГСП са сарадницима обишли су 15. марта 2017. године у 13 часова реновирани Диспечерски центар ГСП.
Градоначелник Београда Синиша Мали, његов помоћник Борко Милосављевић и Жељко Милковић, директор ГСП са сарадницима обишли су 15. марта 2017. године у 13 часова реновирани Диспечерски центар ГСП.


После упознавања са техничко – технолошким новинама у Центру који се сматра самим срцем управљања саобраћајем, градоначелник је са сарадницима посетио и ресторан "Друштвене исхране" који је недавно обновљен у циљу даљег унапређења кавлитета услова рада запослених у ГСП.
После упознавања са техничко – технолошким новинама у Центру који се сматра самим срцем управљања саобраћајем, градоначелник је са сарадницима посетио и ресторан "Друштвене исхране" који је недавно обновљен у циљу даљег унапређења кавлитета услова рада запослених у ГСП.
Диспечерски центар ЈКП ГСП "Београд" модернизован је у потпуности после тачно седам година од последњег реновирања и данас испуњава све предуслове модерног центра за управљање саобраћајем у вишемилионском Београду.
Диспечерски центар ЈКП ГСП "Београд" модернизован је у потпуности после тачно седам година од последњег реновирања и данас испуњава све предуслове модерног центра за управљање саобраћајем у вишемилионском Београду.


– После седам година уложили смо 8,5 милиона динара да се овај простор уреди, опреми и из њега управља возилима којима ГСП располаже. Овде се сливају све информације о јавном градском саобраћају и сада можемо много брже да реагујемо, продужимо или скратимо линије и ово је још једна од лепеза услуга коју ГСП може да понуди грађанима Београда. После 25 година реконструисали смо и ресторан друштвене исхране, који сваког дана користи више од 2.500 радника овог градског предузећа и то је урађено у сарадњи са радницима и представницима синдиката, чиме показујемо како многе ствари можемо заједно да променимо – истакао је градоначелник и подсетио и да су завршени радови на реконструкцији погона "Централа", као и да су у току радови у погону "Космај".
– После седам година уложили смо 8,5 милиона динара да се овај простор уреди, опреми и из њега управља возилима којима ГСП располаже. Овде се сливају све информације о јавном градском саобраћају и сада можемо много брже да реагујемо, продужимо или скратимо линије и ово је још једна од лепеза услуга коју ГСП може да понуди грађанима Београда. После 25 година реконструисали смо и ресторан друштвене исхране, који сваког дана користи више од 2.500 радника овог градског предузећа и то је урађено у сарадњи са радницима и представницима синдиката, чиме показујемо како многе ствари можемо заједно да променимо – истакао је градоначелник и подсетио и да су завршени радови на реконструкцији погона "Централа", као и да су у току радови у погону "Космај".


– Очекујемо испоруку десет нових Икарбусових аутобуса у следећих неколико недеља, 12 нових школских аутобуса, а још 30 зглобних наручено је до краја године. Дакле, корак по корак ГСП "Београд" стаје на своје ноге и апелујем на грађане Београда да нам помогну, јер све ово што сада радимо не можемо да одржимо без њихове помоћи. То се односи и на плаћање карата и на чување возила од графитирања и уништавања, јер све то припада свима нама и заједно се боримо за сваки нови аутобус, трамвај и тролејбус – рекао је Синиша Мали.
– Очекујемо испоруку десет нових Икарбусових аутобуса у следећих неколико недеља, 12 нових школских аутобуса, а још 30 зглобних наручено је до краја године. Дакле, корак по корак ГСП "Београд" стаје на своје ноге и апелујем на грађане Београда да нам помогну, јер све ово што сада радимо не можемо да одржимо без њихове помоћи. То се односи и на плаћање карата и на чување возила од графитирања и уништавања, јер све то припада свима нама и заједно се боримо за сваки нови аутобус, трамвај и тролејбус – рекао је Синиша Мали.
Градоначелник се захвалио радницима, синдикату и руководству нашег предузећа на заједничком раду, на решавању свих проблема, и нагласио да и ови пројекти доказују да заједништво увек покаже свој резултат.
Градоначелник се захвалио радницима, синдикату и руководству нашег предузећа на заједничком раду, на решавању свих проблема, и нагласио да и ови пројекти доказују да заједништво увек покаже свој резултат.


– Испуњавамо обећано, пред крај 2016. и почетком ове године обећали смо запосленима да ћемо обратити посебну пажњу на услове рада запослених и то управо испуњавамо. Задовољан радник значи и бољи квалитет услуге, што ће се одразити и на квалитет пословања, чиме Београд добија предузеће на које и у будућности може да се ослони - истакао је директор Жељко Милковић и захвалио се градоначелнику и Градској управи на подршци акцијама предузећа у протекле три године.
– Испуњавамо обећано, пред крај 2016. и почетком ове године обећали смо запосленима да ћемо обратити посебну пажњу на услове рада запослених и то управо испуњавамо. Задовољан радник значи и бољи квалитет услуге, што ће се одразити и на квалитет пословања, чиме Београд добија предузеће на које и у будућности може да се ослони - истакао је директор Жељко Милковић и захвалио се градоначелнику и Градској управи на подршци акцијама предузећа у протекле три године.
Новине у служби квалитета
Новине у служби квалитета
Техничко-технолошке новине са којима сада Центар располаже су: видео зид који се састоји од 9 монитора "FULL HD" резолуције, шест рачунских конфигурација високих техничких карактеристика са по три монитора за радне столове диспечера; видео сигнал, односно приступ камерама са београдских улица и раскрсница; повезаност са Секретаријатом за саобраћај преко оптичког кабла ради остварења конекције са градским институцијама.
Техничко-технолошке новине са којима сада Центар располаже су: видео зид који се састоји од 9 монитора "FULL HD" резолуције, шест рачунских конфигурација високих техничких карактеристика са по три монитора за радне столове диспечера; видео сигнал, односно приступ камерама са београдских улица и раскрсница; повезаност са Секретаријатом за саобраћај преко оптичког кабла ради остварења конекције са градским институцијама.


Надаље, знатно је унапређен простор у коме се обавља важан посао контроле и управљања саобраћајем - опремљен је новим намештајем, клима уређајем, алтернативним напајањем, односно целокупан простор је проширен и уређен на начин како то захтева важност послова које обављају диспечери ГСП.
Надаље, знатно је унапређен простор у коме се обавља важан посао контроле и управљања саобраћајем - опремљен је новим намештајем, клима уређајем, алтернативним напајањем, односно целокупан простор је проширен и уређен на начин како то захтева важност послова које обављају диспечери ГСП.
Значај ове реконструкције огледа се у чињеници да захваљујући приступу већем броју камера на улицама и бржем протоку информација, диспечери знатно брже добијају информације о стању у саобраћају и самим тим су у могућности да још брже и ефикасније реагују, односно да предузимају потребне мере у циљу ефикаснијег обављања јавног градског превоза и још већег задовољства корисника наших услуга. Друга исто тако важна чињеница је да су диспечери ГСП који раде 24 часа дневно добили знантно квалитетније услове за рад, јер сада располажу већом радном површином и новом потребном технологијом.
Значај ове реконструкције огледа се у чињеници да захваљујући приступу већем броју камера на улицама и бржем протоку информација, диспечери знатно брже добијају информације о стању у саобраћају и самим тим су у могућности да још брже и ефикасније реагују, односно да предузимају потребне мере у циљу ефикаснијег обављања јавног градског превоза и још већег задовољства корисника наших услуга. Друга исто тако важна чињеница је да су диспечери ГСП који раде 24 часа дневно добили знантно квалитетније услове за рад, јер сада располажу већом радном површином и новом потребном технологијом.


У складу са сталним напорима градског превозника да створи што квалитетније услове рада за своје запослене, извршена је и реконструкција ресторана "Друштвене исхране" у коме свакодневно једе безмало две хиљаде гсповаца. Санација простора популарне "мензе" подразумевала је извођење грађевинских и електро радова, тако да је сада овај простор у потпуности добио изглед једног савременог ресторана, са припадајућим менијем.
У складу са сталним напорима градског превозника да створи што квалитетније услове рада за своје запослене, извршена је и реконструкција ресторана "Друштвене исхране" у коме свакодневно једе безмало две хиљаде гсповаца. Санација простора популарне "мензе" подразумевала је извођење грађевинских и електро радова, тако да је сада овај простор у потпуности добио изглед једног савременог ресторана, са припадајућим менијем.

24.02.2017

ПОТПИСАН УГОВОР ЗА НАБАВКУ 12 МИДИБУСЕВА
Нова возила за превоз школске деце

У присуству градоначелника Београда, господина Синише Малог, потписан је Уговор о набавци 12 нових аутобуса (мидибус - модел Фениксбус, тип ФБИ) за превоз школске деце, у четвртак, 23. фебруара 2017. године у 14 часова, у просторијама ЈКП ГСП "Београд".

Уговор су потписали Жељко Милковић, директор ЈКП ГСП "Београд" и Роберт Врховски, директор Предузећа "Аутобус" д.о.о. из Загреба, Република Хрватска. Вредност Уговора је 1.104.407 евра. Набавка мидибусева се финанасира из кредита Европске банке за обнову и развој. Потписивању уговора присуствовао је и вршилац дужности секретара за јавни превоз Угљеша Митровић.

– Превоз деце је услуга коју ми годинама уназад нудимо, али први пут ће то бити посебни аутобуси са видео-надзором, појасевима на сваком седишту, клима-уређајима, тако да су у потпуности прилагођени деци. Биће у жутој боји која је карактеристична за цео свет. Тако ћемо први пут у нашем граду имати аутобусе само за децу. У овом тренутку ГСП десет возила користи за превоз деце и повлачи их из редовног саобраћаја, а када будемо добили ових 12 аутобуса, они ће бити враћени на улице. Возила ће стизати сукцесивно, по четири у мају, јуну и јулу, тако да ће до нове школске године сви бити у Београду – рекао је Синиша Мали и додао да аутобусе производи домаћа компанија, чиме се подстиче развој домаће привреде. Градоначелник Београда је такође истакао да ГСП први пут у историји набавља 12 школских аутобуса који су намењени само за превоз деце. Према његовим речима, Град Београд води рачуна о деци, нарочито оној која живе у приградским насељима, којима је школа далеко.
– Ово је и део напора да консолидујемо ГСП. У 2015/2016. години купљено је 55 аутобуса, а пре десетак дана потписан је уговор за набавку 30 зглобних аутобуса, чија се испорука очекује у другој половини године. ГСП полако стаје на ноге – нагласио је Мали и још једном апеловао на грађане да купују карте за градски превоз.
Директор Жељко Милковић је истакао да се ради о веома безбедним аутобусима за децу, с обзиром на то да имају безбедносне појасеве, уочљиву жуту боју, биће посебно означени, а имаће и ротацију.

– Та возила ћемо користити и за превоз ђака до разних установа, а њиховом набавком ћемо сигурно побољшати квалитет саобраћаја – рекао је директор ГСП и додао да возила имају Ивекову шасију, а производи их предузеће "Фениксбус" из Новог Сада.
Дејан Дивљак, директор "Фениксбуса" изразио је задовољство што ће то предузеће производњом мидибусева учествовати у развоју школског превоза у Београду. Веома нам је драго, додао је, да послујемо са домаћим превозницима као што је ГСП "Београд". Он је обећао да ће аутобуси бити испоручени у роковима који су дефинисани уговором.
Куповина ових возила доноси вишеструке бенефите – надаље се побољшава квалитет превоза до основне школе и дневног боравка деце са посебним потребама; повећава се број расположивих аутобуса за редован саобраћај са возилима која су до сада превозила школску децу; и градски превозник добија знатно већи капацитет на тржишту уговорног превоза, односно има реалну могућност да остварује нове послове и већи приход.

09.02.2017

ПОТПИСАН УГОВОР ЗА НОВА ВОЗИЛА
Тридесет зглобних аутобуса
У четвртак, 9. фебруара 2017. године у 12 часова, у присуству градоначелника Београда, господина Синише Малог, у просторијама ЈКП ГСП "Београд" потписан је Уговор о испоруци 30 нових нископодних зглобних аутобуса градског типа са ознаком ИК-218 М. Потписивању су присуствовали помоћник градоначелника Борко Милосављевић и в.д. секретара за јавни превоз Угљеша Митровић.

Уговор су потписали Александар Вићентић, директор А.Д. "Икарбус" и заступници Лизинг куће "С-лизинг" Бојан Врачевић и Вук Вучевић. Сагласност на Уговор потписао је Жељко Милковић, директор ЈКП ГСП "Београд". Укупна вредност Уговора је 8.429.112,90 евра. Аутобуси се набављају путем финансијског лизинга.
Градоначелник је истакао да је ово још једна лепа вест за Београђане, као и да ће нови аутобуси бити на улицама до септембра ове године.
– Куповином нових аутобуса дајемо допринос повећању квалитета јавног превоза. Сва возила ће имати климу, приступ за особе са инвалидитетом, бројаче путника, као и камере споља и изнутра. Све то је у складу са високим стандардима које смо поставили пре две године. Током 2015. и 2016. године набављено је 55 возила, од чега је 50 соло-аутобуса и пет електричних, по чему смо сигурно међу најиновативнијим европским престоницама – рекао је Синиша Мали.

Градоначелник је подсетио да нови зглобни аутобуси имају већи капацитет и примају око 155 путника, као и да би до краја следећег месеца требало да стигне још 10 аутобуса од "Икарбуса" за које је уговор потписан раније.
– Ово је део наше стратегије која се односи на обнову возног парка и повећања квалитета јавног превеоза у Београду. Наравно, нећемо стати на овоме, радимо на проналажењу решења за куповину нових аутобуса и трамваја. Ипак, не треба заборавити ни чињеницу да куповином "Икарбусових" аутобуса помажемо домаћу привреду. Желим да захвалим компанији "С-лизинг", која је пронашла начин и интерес да подржи куповину ових аутобуса и ово је прави пример како сви заједно можемо да мењамо ствари набоље – оценио је Мали. Такође је најавио скорашње потписивање уговорa о куповини 12 школских аутобуса, који ће бити жуте боје у складу са светским стандардима.
– Та возила ће превозити наше најмлађе до школа на територији Београда. У питању је новина на улицама нашег града и још један пример где ЈКП ГСП "Београд" показује да је лидер у новим идејама и иновативности у граду, због чега посебно захваљујем менаџменту и запосленима у овом предузећу. Трудићемо се да у будућности наставимо да обнављамо возни парк и на тај начин доприносимо квалитету јавног превоза у Београду – закључио је градоначелник.
Вук Вучевић из "С-лизинга" истакао је спремност његове компаније да помогне и финансира јавна комунална предузећа. Према његовим речима, задовољство је бити део друштва које напредује.
Испорука 30 нових зглобних аутобуса вршиће се у три лота: I лот (10 аутобуса) - 150 календарских дана од дана ступања на снагу Уговора о испоруци возила; II лот (10 аутобуса) - 165 календарских дана и III лот (10 аутобуса) - 180 календарских дана од дана ступања на снагу Уговора о испоруци возила.

07.02.2017

У ПОЗОРИШТУ НА ШИНАМА ОДРЖАНА ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ
"Трамвај звани самоћа"
Премијера представе "Трамвај звани самоћа", одржана je 4. фебруара у 18 часова, у несвакидашњем амбијенту трамваја типа "Шиндлер" на линији 6.

Овом за нашу престоницу изузетном културном догађају присуствовали су Ивона Јевтић, градска секретарка за културу, Жељко Милковић директор ЈКП ГСП "Београд" и Светислав Гонцић в.д. директора Установе културе "Вук Караџић". Градска секретарка изразила је своје задовољство у вези овог културног догађаја.
– Ово је изузетна прилика да се уведе иновативност у Београду, а то је да имамо путујући театар. Угледали смо се на европске и светске стандарде, тако да ћемо вечерас дати прилику младим писцима и глумцима да се представе београдској публици – истакла је Ивона Јевтић.
Надаље је нагласила да је ова представа плод изузетне сарадње Установе културе "Вук Караџић", предузећа ЈКП ГСП "Београд" и Града Београда.
Обраћајући се бројним новинарима редитељ представе Стеван Бодрожа истакао је да га је у овом пројекту највише интересовала позиција публике, а то је позиција воајера у неком јавном простору који не припада никоме, а заправо припада свима.
– Зато сам и ставио ове људе у прави трамвај, а не у неки реконструисани на некој сцени. Јер сви ми када се возимо јавним превозом чујемо неке приче, размењују се породичне тајне иза којих можемо само да наслутимо шта се крије, а размењују их неки странци које више никада нећемо видети – указао је Бодрожа.
Представа је иначе драмски комад подељен у четири дела, који су потписале четири списатељице: Мина Ћирић, Галина Максимовић, Неда Гојковић и Маша Радић.
Премјеру прве представе у позоришту на шинама на овим просторима, извела је глумачка екипа: Јасмина Аврамовић, Анђела Јовановић, Јасмина Вечански, Тијана Чуровић, Иван Томић, Стефан Радоњић, Жељко Максимовић, Марија Опсеница, Милица Стефановић, Ивана Николић и Ђорђе Марковић.

Представу "Трамвај звани самоћа" Београђани ће моћи да виде у позоришту на шинама 9.,17. и 25. фебруара.
Тих датума у 17.30 часова трамвај полази са почетне станице линије 6 у Ташмајданском парку.
После 80 минута вожње у салону трамваја "Шиндлер" проломио се громогласан аплауз. Била је то најбоља потврда да је публика искрено уживала у четири различита уметничка остварења младих драматурга, у игри глумаца који су представили тужне, нежне, на моменте врло духовите и потпуно могуће, реалистичне, наизглед случајне сусрете пријатеља, брачних парова, родитеља и деце, љубавника. Сви ти сусрети су више од пуких записа из свакодневице, јер сваки од њих представља дубље проблеме са којима се људи суочавају, патње које проживљавају, наде које гаје - укратко представљају живот.
До скорог виђења у позоришту на шинама – могло се читати на лицима свих.

20.12.2016

ИНТЕРАКТИВАН ОДНОС СА ПУТНИЦИМА
Предавања за средњошколце
ЈКП ГСП "Београд" у континуитету негује интерактиван однос са корисницима јавног градског превоза. У складу са овим опредељењем одржано je и предавање на тему електробуса и то за 33 ђака и два професора Техничке школе за дизајн коже из Београда, у уторак 20. децембрa 2016. године у 09:00 часова у сали СП "Нови Београд".
О предностима увођења аутобуса на електрични погон говорили су ђацима Душан Савковић, извршни директор за електроподсистем и Слободан Мишановић, пројект менаџер.

Иницијатива је потекла од Техничке школе за дизајн коже, која је упутила молбу да њени ученици смера Техничар за заштиту животне средине посете ГСП и упознају се са предностима увођења нових Е аутобуса.
У допису између осталог пише: "Ученици наше школе образовног профила Техничар за заштиту животне средине у оквиру наставних предмета "Извори загађења животне средине" и "Загађивање и заштита ваздуха" изучавају као један од фактора управо утицај саобраћаја на загађивање ваздуха. Са задовољством смо пропратили вест да ГСП уводи нове аутобусе који користе алтернативне енергетске изворе при чему се штеди енергија и значајно смањује загађење ваздуха."
Средњошколци су детаљно упознати са идејом о увођењу нових електробуса, начину њиховог рада, економској исплативости, доприносу заштите животне средине и даљим плановима у смислу повећања овакве врсте превоза - баш као што је и предвиђено у молби коју је Школа упутила градском превознику.

Градско саобраћајно предузеће непрестано развија интерактиван однос са корисницима услуга, едукује и анимира са јасном поруком - ГСП је ваш превозник. На тај начин реализује своје опредељење за нови концепт односа са путником, као друштвено - одговорна компанија, као сервис мобилности Београђана.

17.12.2016

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА ГСП
Помоћ најстаријима
У просторијама Дома Бежанијска косa, који послује у оквиру Геронтолошког центра Београд, у суботу, 17. децембра 2016. године у 11 часова, извршена је примопредаја средстава које је ЈКП ГСП "Београд" прикупио за ову установу. Прикупљена средства директору Центра уручио је Жељко Милковић директор градског превозника.

- Ми настојимо да покажемо пажњу према нашим суграђанима који су изградили ову нашу садашњост, који нам помажу да изградимо бољу будућност. Ово је један мали знак пажње, надамо се да ћемо и даље суделовати у оваквим акцијама. Бојим се да смо кроз неки период заборавили да будемо хумани једни према другима, да показујемо пажњу и интересовање. Надам се да ћемо овим чином то променити и да ће у будућности бити више сарадње, боље сарадње и више пажње и према млађим као и према старијим суграђанима - рекао је директор Милковић.
Директор Геронтолошког центра Сузана Мишић захвалила се речима: "Оно што је најважније је то да нас пријатељи из ГСП нису заборавили, да су у духу новогодишњих празника и неке да кажем предпразничне еуфорије данас са нама, да су своје време посветили људима који живе у Геронтолошком центру Београд, да се дружимо и да добрим примером показујемо другима како је добро и како је лепо бити одговора и како је важно својим примером васпитавати млађе генерације."
Сарадња ГСП и Дома Бежанијска коса успостављена је почетком октобра, када се ова позната установа за бригу о старим лицима обратила градском превознику са молбом за помоћ у виду укључивања у Акцију прикупљања чепова са пластичних флаша, као и Акцију прикупљања половне одеће. С обзиром на то да се у ЈКП ГСП "Београд" традиционално успешно реализују хуманитарне акције, на молбу Геронтолошког центра је позитивно одговорено и одмах се приступило конкретним активностима.

Резултат позитивног приступа у овом случају је велики број прикупљених пластичних чепова, преко 10000, и знатне количине половне одеће.
После примопредаје, подељене су захвалнице свима који су учествовали у овој акцији за боље сутра наших најстаријих суграђана.
Овим је градски превозник још једном, у пракси, потврдио своје јасно опредељење друштвено одговорне компаније, односно чињеницу да у континуитету учествује у свим акцијама које могу допринети квалитетнијем животу Београђана.

01.12.2016

ЈКП ГСП "БЕОГРАД" - АМБАСАДОР У ПРИМЕНИ АЛТЕРНАТИВНИХ ГОРИВА У 2016. ГОДИНИ
Престижно признање
На Међународном форуму "Алтернативна горива – јуче, данас и сутра", одржаном од 29. до 30. новембра ове године у Стубичким топлицама у Хрватској, ЈКП ГСП "Београд" добио je престижно признање - Амбасадор у примени алтернативних горива у 2016. години.
У име ЈКП ГСП "Београд" награду је 30. новембра 2016. преузео директор Жељко Милковић и том приликом рекао:
-Велика је част и одговорност добити овакво признање како за нашег оснивача, град Београд који је на овом пројекту пружао несебичну подршку кроз све релевантне институције тако и за све запослене у ЈКП ГСП "Београд" који су вредно, предано, даноноћно радили да би нашим суграђанима пружили безбеднију и здравију животну околину. Срећни смо што је наш мали допринос на микро нивоу препознат на макро нивоу и позивамо све представнике и учеснике ЈГП свих градова Европе да дају свој мали допринос буђењу еколошке свести, јер како су и моје колеге рекле - своју земљу нисмо добили од наших предака већ смо је позајмили од своје деце. Хвала вам од срца.

Ова награда додељује се у складу са Директивом 94/14 ЕU, на основу критеријума заједничког Већа за међународну сарадњу и координацију пројеката, анализирајући све досадашње активности и пројекте које je ЈКП ГСП "Београд" реализовао на подручју алтернативних горива.
Презентација о увођењу аутобуса са чисто електричним погоном у Београду коју је одржао Слободан Мишановић, пројект менаџер ГСП, изазвала је убедљиво највеће интересовање и пажњу свих присутних. У наставку посетиоци Форума поставили су велики број питања који се односио на различите аспекте реализације овог пројекта. Директор Жељко Милковић и извршни директор Душан Савковић имали су готово получасовну дискусију и давали одговоре на многобројна питања.
На позив госпође Љубе Жгеле, директорке ЗЕТ Загреб, наредног дана организована је посета овом предузећу - највећој компанији за јавни превоз у Хрватској.
Делегација ЈКП ГСП "Београд" посетила је и градоначелника Загреба, господина Милана Бандића, који је честитао нашој компанији на признању које је додељено на међународној конференцији и захвалио се на посети граду Загребу и компанији ЗЕТ.

30.11.2016

СИНИША МАЛИ, ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА ПОСЕТИО СП "КОСМАЈ"
Прва реконструкција од 1974. године
Синиша Мали, градоначелник Београда, Борко Милосављевић, помоћник градоначелника, Душан Рафаиловић, градски секретар за саобраћај, директор ЈКП ГСП "Београд" Жељко Милковић са сарадницима и председници репрезентативних синдиката ГСП обишли су 29. новембра радове на реконструкцији СП "Космај". Први човек Београда том приликом је рекао да је у питању инвестиција вредна 95 милиона динара, као и да ће уложени новац допринети побољшању услуга ГСП, али и безбедности саобраћаја на градским улицама. Према његовим речима, новац за реконструкцију Погона није обезбеђен кредитом, већ уштедама.

– Свакодневно се трудимо да унапредимо начин рада ЈКП ГСП "Београд" и то не само куповином нових аутобуса. Подсетићу да је током претходне две године купљено 55 нових возила, а да ћемо током следеће године обавити куповину још 30 зглобних и 10 соло аутобуса. Ипак, ради се и на инвестицијама које грађани не могу да примете на улицама, попут инвестирања у погоне где се возила сервисирају. Ово је први случај од изградње Погона "Космај" да се улаже у ове гараже и паркиралишта – рекао је Мали. Надаље је нагласио да Град Београд заједно са руководством предузећа ради и на обезбеђивању средстава за сређивање погона на Карабурми, као и да: "Све ово доприноси безбедности саобраћаја у нашем граду, јер ће возила градског превозника сигурно бити још боље сервисирана, одржавана и контролисана. На тај начин мењамо Београд и добијамо боље Градско саобраћајно предузеће."

– У последње три године, од када смо почели са озбиљним корацима у стабилизацији ГСП, мислим да је ово предузеће у далеко бољој ситуацији него што је било. Ипак, то је далеко од жељеног стања, јер желимо да ГСП добија далеко мање субвенције од града него што је сада случај. Апелујем на грађане да купују карте за превоз, јер је свака продата карта инвестиција у пројекте попут овог, сређивање аутобуса и куповину нових возила. Ако будемо успели да мерама штедње дођемо до новца у току наредне године, кренућемо и са реконструкцијом старих чешких трамваја. Желимо да ти трамваји буду обновљени, са клима-уређајима и интернетом – поручио је градоначелник.
– Средства која смо на тај начин обезбедили усмеравамо тамо где су највеће потребе. Приоритети за ГСП у овом тренутку су погони и обнављање возног парка. Следеће године желимо да обезбедимо нове униформе за возаче, како зимске тако и летње. На тај начин показујемо запосленима да Град Београд и руководство предузећа брину о њима. Из дана у дан радимо све више на унапређењу услуга градског превозника, јер желимо да Београђани буду још задовољнији радом ГСП – истакао је Синиша Мали.

Директор ГСП Жељко Милковић, захвалио се градоначелнику на подршци и нагласио жељу руководства да квалитет услуга буде побољшан. "Ово су први радови у Погону "Космај" од 1974. године, када је саграђен. Радимо на побољшању квалитета услуга које пружамо, али нећемо сигурно заборавити ни наше запослене, како возаче тако и мајсторе који раде на одржавању возила – рекао је први човек ЈКП ГСП "Београд".
Зоран Антић, председник самосталног синдиката ГСП истакао је да је реконструкција Погона "Космај" велики дан за ГСП и изразио наду да ће до јула следеће године радови бити завршени. Ово је изузетан пример сарадње Града Београда и репрезентативних синдиката. Морам да нагласим да велику улогу у свему има и помоћник градоначелника Борко Милосављевић, који је дошао овде, видео каква је ситуација и након тога постигао договор са градоначелником да се крене са реконструкцијом Погона – рекао је Антић.

08.11.2016

СТАЛНА ОБНОВА ВОЗНОГ ПАРКА
Стигло још 10 нових аутобуса
У уторак, 8. новембра 2016. године у 10 часова, господин Синиша Мали, градоначелник Београда, Борко Милосављевић, помоћник градоначелника, Александар Вићентић, директор А.Д. "Икарбус" и Жељко Милковић, директор ЈКП ГСП "Београд", присуствовали су испред Старог двора примопредаји 10 нових нископодних соло аутобуса градског типа са ознаком ИК- 112 М.

– Данас је стигло 10 нових аутобуса у погоне ЈКП ГСП "Београд". То су потпуно нови "Икарбусови" аутобуси са камерама унутар возила и споља, са климом и бежичним интернетом, као и местима прилагођеним за особе са инвалидитетом. Треба нагласити да смо пре нешто више од месец дана ГСП испоручили такође 10 нових возила, а да ће још 10 бити испоручено у јануару. Укупно ове и прошле године, Град Београд је обезбедио свом саобраћајном предузећу 55 нових возила, од чега су пет електробуси и 50 соло аутобуси – нагласио је градоначелник.
– Осим инвестиција у аутобусе, уложићемо преко два милиона евра у погон "Космај". То је тренутно најслабије опремљен погон ГСП-а, а радови ће почети већ следеће недеље. У питању је обнављање комплетне инфраструктуре тог погона, како бисмо грађанима омогућили још комфорнији и квалитетнији превоз. Радимо све што можемо да побољшамо квалитет превоза како би се Београђани возили у новим, чистим и лепшим аутобусима. Ускоро ћемо моћи да кажемо да је скоро пола возног парка ГСП обновљено – додао је Синиша Мали.
Према његовим речима, следеће године биће набављено још најмање 30 нових зглобних аутобуса и 10 соло аутобуса, што значи да ће за само неколико година ГСП бити обезбеђено скоро 100 нових возила.

– Обећали смо да ће ЈКП ГСП "Београд" стати на ноге, али морам да кажем да нисам задовољан наплатом карата. Још увек нисмо дошли до тога да сви који користе јавни превоз плаћају карте, али сам задовољан и поносан на чињеницу да Београђане превозе аутобуси домаћег произвођача. На тај начин спајамо лепо и корисно и подржавамо напоре Владе Републике Србије, која настоји да запошљава домаћа предузећа и домаће раднике – подсетио је Мали.
Директор ЈКП ГСП "Београд" Жељко Милковић рекао је да ће нови аутобуси бити на улицама већ сутра, углавном на линијама које саобраћају у Земуну, док ће три бити распоређена за школски превоз.
– Важно је напоменути да је 5. децембра отварање тендера за школске аутобусе, што значи да ћемо средином следеће године добити 12 школских аутобуса. ЈКП ГСП "Београд" је остварио одличне резултате у смањењу потрошње горива, око два одсто, а ако узмемо у обзир да ГСП месечно потроши око 2.800.000 литара горива, јасно је да смо успели да уштедимо велики новац. Ове године је око 100 возача прошло едукацију за "еко-вожњу", а како следеће године планирамо да још 300 до 400 прође ту обуку, уштеде ће сигурно бити још веће – истакао је Милковић.
Набавком и испоруком нових возила, у континуитету се реализује план Оснивача, Скупштине града Београда, о обнови возног парка највећег градског превозника.

19.09.2016

ПРВИ ПУТ У ГСП
Лиценце за возаче трамваја
Нови систем линценирања возача трамваја, по коме ће они морати да поседују дозволу за управљање тим возилом, почео је обуком 21 новog кандидата, 19. септембар 2016. године у малој сали Саобраћајног погона "Нови Београд". Овај пројекат реализују Агенција за безбедност саобраћаја (АБС) и Градско саобраћајно предузеће "Београд" (ГСП).

Првог дана обуке Слободан Карличић, помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја у сектору за возаче је рекао да се ради о новом процесу који је поверен Агенцији, која је до сада издала 441 дозволу за управљање трамваја возачима који су до сада возили трамвај, на основу стечених права.
-Надам се да ће бити успешни возачи трамваја и да ће добити дозволе након спроведене теоријске и пратичне обуке, поручио је Карличић додајући да дозволу издаје Агенција за безбедност саобраћаја са роком важења од пет година.
Драган Ристановић, извршни директор за људске ресурсе рекао је да је ГСП годишње потребно од 15 до 20 возача. Он је истакао да се мора издвојити процес обуке од процеса запошљавања, односно, пријема у радни однос.
-Направили смо један период када није вршена обука у претходних годину дана тако да већ имамо недостатак једног одређеног броја возача. Надамо се да ће за четири месеца, колико је план да траје обука, кандидати успешно завршити и да ћемо моћи одмах да их укључимо у посао, казаоје директор Ристановић.
Да би кандидат добио дозволу за управљање трамвајем мора прво да прође обуку која се састоји из теоријског и практичног дела. Обуку организује Агенција, а спроводије наше предузеће према Програму из Правилника о обуци, начину спровођења испита и вођењу евиденције за возача трамваја, и то у трајању од 10 дана (60 часова), за теоријски део и 43 дана (90 часова) за практични део. Теоријски део испита у полагаће се у Агенцији за безбедност саобраћаја, док ће практични део полагати у ГСП пред комисијом чији ће чланови бити из Агенције и ГСП.
Кандидати који буду положили испит подносе Агенцији захтев за издавање дозволе. Поред положеног испита, законом је предвиђено, да возач мора да има најмање 21 годину, да поседује важећу возачку дозволу најмање "Б" категорије, да је здравствено способан и да нема изречене мере забране управљања моторним возилом. Дозволу издаје Агенција за безбедност саобраћаја са роком важења од 5. година.

15.09.2016

Желимо брз опоравак
Директор ЈКП ГСП "Београд", Жељко Милковић и ПР ЈКП ГСП "Београд" Јована Пауновић посетили су данас у Универзитетској дечијој клиници "Тиршова" малишана који је 14.9.2016. године повређен приликом саобраћајне несреће када је "школски" аутобус ЈКП ГСП "Београд" ударен од стране путничког аутомобила у Бусијама.
Представници ЈКП ГСП "Београд" су пригодним поклоном обрадовали малишана и пожелели брз опоравак.

05.09.2016

ГРАДСКИ ПРЕВОЗНИК И ОДРЖИВИ РАЗВОЈ – ORGANIC LIVE FEST 2016
У друштву заштитника природе
Своје активно учешће у друштвено-одговорним пројектима, који између осталог за циљ имају подизање свести суграђана о одрживом развоју, ЈКП ГСП "Београд" је потврдио и активним учешћем на овогодишњем "Оrganic live fest 2016", који је одржан 3. и 4. септембра 2016. године у Топчидерском парку под слоганом "Будућност је данас!"

У прекрасном зеленом амбијенту Топчидерског парка поред еко куће, еко трга, органске улице и соларне бине нашао се и наш аутобус на електрични погон, синоним возило за заштиту животне средине.

Београђани који су тог викенда посетили овај "зелени" фестивал нису пропустили прилику да разгледају најновије београдско возило – електробус.

01.09.2016

ОРИЛО СЕ ПРВОГ СЕПТЕМБРА НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ
Волим Београд волим ГСП
У присуству господина Андреје Младеновића, заменика градоначелника Београда и господина Жељка Милковића, директора ЈКП ГСП "Београд", првог септембра на Тргу републике, тринаести пут заредом одржана је традиционална манифестација – "Са ГСП-ом од првог разреда".

"Волим Београд, волим ГСП", орило се тачно у подне на најпознатијем београдском тргу, када су мали гсповци поздрављали ђаке прваке и тако им на најлеши могући начин пожелели срећан полазак у школу.

– Ово је и сјајна промоција предузећа које је жила куцавица главног града, а без њега не можемо ни да замислимо живот у Београду. На овај начин промовишемо ово градско предузеће, али и све оно што радимо. То је најбоље урадити са младима у овом узрасту како би они превоз доживели као своје средство. Тако ћемо сви заједно имати квалитетан, добар превоз и одржаћемо ниво који данас имамо, а сигурно је да тежимо да он буде и квалитетнији – истакао је Младеновић. Исто тако, истакао је да су на платоу испред споменика кнезу Михаилу представљена два возила; један је пример како су аутобуси некада изгледали (Лејланд), а други – електробус - је један од најмодернијих аутобуса данашњице.

- То се учи од најмлађег узраста, а ово је прилика да деци укажемо на то да буду савесни. Драго нам је да учествујемо у једном од њихових најважнијих корака у животу, а то је почетак образовања. Очување имовине ГСП је од велике важности јер само на тај начин можемо да градимо будућност Београда, али и ГСП-а – нагласио је директор Милковић.
Шарени балони и бомбоне били су саставни део и овогодишње популарное манифестације, а најмлађи су били даривани са пригодним поклонима за срећан почетак школске године.

01.09.2016

OД ПРВОГ СЕПТЕМБРА У БЕОГРАДУ
Прва линија електричних аутобуса у Европи

Градоначелник Београда господин Синиша Мали и његова екселенција Ли Манчанг, амбасадор Републике Кине у Србији присуствовали су промоцији пет електричних аутобуса кинеске компаније Хајгер 1. септембра 2016. године.

Тако је Београд први у региону добио модерна, енергетско-еколошки најсавременија возила за јавни превоз, којима ће се грађани превозити од Вуковог споменика до Белвила. Пројекат набавке нових електробуса ЈКП ГСП "Београд" је реализовао у сарадњи са Секретаријатом за заштиту животне средине и Секретаријатом за саобраћај града Београда.

– Ово је први пут у историји нашег града да ће грађане возити електробуси и то најсавременији са супер кондензатором, без батерија, чиме је и повећан његов капацитет. Имаћемо максимално комфорне и модерне аутобусе, унапредићемо наш градски саобраћај, али и екологију и здравље људи јер ови аутобуси не троше гориво и нечујни су. Тиме дајемо једну лепу поруку свима да се град Београд мења, правимо кораке напред – рекао је на примопредаји електробуса градоначелник.

Ли Манчанг је рекао да је изузетно срећан што је амбасадор Кине у Београду, а још је срећнији као Београђанин. "Моја жеља је да се настави заједничка сарадња између наше две земље. Разговарао сам са представницима наше компаније и учинићу све да их доведем у Београд како би овде отворили линију производње оваквих аутобуса" – рекао је Ли Манчанг. Директор ГСП-а Жељко Милковић истакао је да очекује да ће се овај тренд модернизације возила наставити и у наредним годинама и додао да верује да ће у данима који следе наши суграђани бити задовољни, а њихова подршке значи плаћање превоза јер без тога нема напретка и иновација.
Свечаној промоцији електробуса присуствовали су представници компаније Чериот Моторс, Секретаријата за заштиту животне средине, Секретаријата за саобраћај, Дирекције за јавни превоз, као и бројни представници медија.

18.04.2016

САОБРАЋАЈНИ ПОГОН "ЦЕНТРАЛА"
Нова линија за прање трамваја
Нова савремена линија за прање свих типова трамваја пуштена је у рад у понедељак, 18. априла 2016. године у 10 часова, у присуству градоначелника Београда, господина Синише Малог.

Линија за прање трамваја финансирана је из сопствених средстава градског превозника, а укупна вредност радова је преко 79 милиона динара. Радови су започети 13.11.2015. године и завршени су месец дана пре уговореног рока од 6 месеци.

Нова перионица, прва те врсте у Србији, порталног је типа и омогућиће прање свих типова трамваја. Бенефити: повећаће се број опраних возила за 30%, квалитет прања и воскирања, а смањиће се потрошња воде употребом рециклиране воде за око шест милиона литара.

Вода која одлази у канализацију биће чистија, што ће допринети очувању и заштити животне средине. Повећана је и безбедност прања. Истим кључем се искључује напон у контакној мрежи, а у другој кључаоници процес прања пушта у рад. Тиме се смањује време самог процеса прања и надаље рационализује рад трамвајског подсистема.

Гаранција на опрему је 24 месеца, а радни век 25 година. Обезбеђен је сервис и резервни делови у гарантном и ван гарантном року.
Подсећања ради, стара перионица изграђена је давне 1988. године, када је почео са радом Саобраћајни погон "Централа".

Пуштањем у рад нове линије за прање трамваја у континуитету се наставља реализација плана Оснивача Скупштине града Београда и ЈКП ГСП "Београд" на повећању квалитета услуге јавног градског превоза; модернизације и рационализације рада градског превозника.

15.04.2016

САОБРАЋАЈНИ ПОГОН "ЦЕНТРАЛА"
Ђаци су наши драги путници
Овог пролећа, Јавно комунално предузеће Градско саобраћајно предузеће "Београд", наставило је са реализацијом пројекта под слоганом "Ђаци су наши драги путници". Тако је 7. и 14. априла 2016. године, више од 400 ученика издвојених одељења Основне школе "Олга Петров" из Падинске Скеле, заједно са својим учитељицама, посетило Саобраћајни погон "Централа" на Новом Београду. Издвојена одељења су из Врбовског, Дунавца, Бесног Фока, Јабучког Рита, Глогоњског Рита, Ковилова и Товилишта. Посетиоци су обишли трамвајски погон, сервисне радионице и разговарали са запосленима.

Приликом посета Саобраћајном погону "Централа" деца су била подељена у по две групе, прва у термину од 10 часова, а друга у 13 часова.

Ученицима и њиховим учитељицама домаћини су били директор ЈКП ГСП "Београд" Жељко Милковић, извршни директор СП "Централа" Златомир Анђелић и сарадници. Посети малих суграђана 14. априла, присуствовао је Александар Јовичић, одборник у Скупштини града.
 • Ово су наши најдражи гости; до сада је у посети трамвајском погону било преко хиљаду основаца. Уверени смо да ће ови мали људи израсти у дивне велике људе који ће једног дана бити савесни грађани, плаћати превоз и чувати свог превозника, рекао је Жељко Милковић.


 • Захваљујемо се директору ГСП што нам је омогућио ово дивно дружење са децом из издвојених одељења, ђацима из Бесног фока, Глогоњског рита, Товаришта, насеља која су удаљена од центра Београда и којима желимо да имају квалитет живљења као и њихови вршњаци у централним градским општинама. Била је ово лепа едукација за основце и уверен сам да ће ова традиција дружења са ђацима се наставити и у ГСП и у другим комуналним предузећима, истакао је Александар Јовичић.

 • Гостима су овом приликом подељени и пригодни поклончићи.
  Циљ пројекта је да у непосредној комуникацији ЈКП "Београд" развија интерактиван однос са корисницима услуга, едукује и анимира најмлађе, укаже на значај и очување јавног превоза са поруком "ГСП је ваш превозник".

  Акција "Ђаци су наши драги путници" почела је у мају прошле године посетом ученика из Земуна, тако да је безмало 1000 деце до сада посетило ЈКП ГСП "Београд". Акција ће бити настављена и у наредним месецима.

  13.04.2016

  У САОБРАЋАЈНОМ ПОГОНУ "НОВИ БЕОГРАД"
  Нови паркинг простор
  У среду, 13. априла 2016. године у 14 часова, у присуству градоначелника Београда, господина Синише Малог, у Саобраћајном погону "Нови Београд", Агостина нета 1, представљен је нови паркинг простор овог погона за 75 возила. Овом догађају присуствовали су представници оснивача и Жељко Милковић, директор ЈКП ГСП "Београд" са сарадницима.
  Нови паркинг простор финансиран је из сопствених средстава градског превозника, а укупна вредност радова је преко 30 милиона динара. Радови су започели 23.11.2015. а завршени 04.04.2016. године.
  Према највишим европским стандардима, асфалтирано је 11.000 квадратних метара, чиме су створени сви потребни услови за паркирање возила највећег аутобуског погона. Нови, уређени паркинг биће место на коме ће се сместити 33 зглобна аутобуса, 27 соло и 15 комби возила за специјални превоз.
  пре...

  ...после

  пре...

  ...после

  пре...

  ...после

  пре...

  ...после


  12.02.2016

  ПРОМОТИВНА ВОЖЊА ТРАМВАЈА
  Градоначелници Београда и Берна обишли ГСП "Београд"

  Градоначелник Београда Синиша Мали и градоначелник Берна Александар Чепет обишли су 12. фебруара Градско саобраћајно предузеће "Београд" и учествовали у промотивној вожњи једним од донираних швајцарских трамваја од депоа ГСП до здања Београдске задруге.

  Градоначелници два главна града обишли су и Kовачницу ГСП са машинама и алатима чија производња датира с почетка 20. века, као и трамваје из донације Владе Швајцарске који су стигли у Београд.

  Обиласку највећег градског превозника на Балкану присуствовали су Жељко Милковић, директор JKP ГСП "Београд" и Жан Данијел Рух, амбасадор Швајцарске Конфедерације.


  27.01.2016

  ИСПОРУЧЕНА ПРВА ТУРА ТРАМВАЈА ИЗ ДОНАЦИЈЕ
  Стари "швајцарци" као нови
  Половином јануара нашем Предузећу испоручена је прва тура од 15 трамваја из донације Владе Швајцарске и базелских превозника БВБ и БЛТ, а на основу Уговора о донацији из фебруара прошле године. Уговор подразумева донацију 29 трамваја, 10 приколица и резервних делова града Базела и Владе Швајцарске Градском саобраћајном предузећу и граду Београду.

  Наредна испорука од 14 трамваја завршена је 20. фебруара. Планирано је да у марту стигне 6 приколица и 70 тона резервних делова, док ће преостале 4 приколице бити испоручене до краја августа. Овим ће бити завршен пројекат донације базелских трамваја који је започет 2001 године и у оквиру кога је ЈКП ГСП "Београд" од Базела добио укупно 105 возних јединица (када стигне последњих десет приколица биће их 115) и велику количину резервних делова.

  Као и сви претходни, и трамваји из ове испоруке су изванредно очувани, иако су били у експлоатацији четрдесетак година.
  Наредних дана следе процедуре техничког прегледа, постављање инсталације за оверу карата, процедуре припреме за пуштање у рад. Очекујемо да ће се ови трамваји врло брзо укључити у саобраћај на београдским улицама.

  22.01.2016

  ПОТПИСАН УГОВОР ЗА НОВА ВОЗИЛА
  Пет нових електробуса
  У уторак, 19. јануара 2016. године, у просторијама ЈКП ГСП "Београд" потписан је уговор о испоруци пет нових нископодних соло аутобуса на електрични погон. Уговор су потписали Жељко Милковић, директор ЈКП ГСП "Београд" и Милен Милев, генерални директор "Чериот Моторса" из Софије. Потписивању уговора присуствовали су градоначелник Београда, Синиша Мали, помоћник градоначелника, Борко Милосављевић, директор Дирекције за јавни превоз, Угљеша Митровић и секретар за заштиту животне средине Горан Триван.

  Градоначелник Синиша Мали је овом приликом рекао да је покренута нова страница у историји Градског саобраћајног предузећа, јер се први пут у историји града и ГСП набављају електрични аутобуси. Рок испоруке је 150 дана, а возила ће бити зелене боје.
  - То је део нашег програма и плана консолидације ГСП, али и велика порука јер се ради о еколошки прихватљивим возилима. На овај начин Београд постаје део малог броја градова у свету који имају и користе електричне аутобусе. На улицама града дневно саобраћа око 700 аутобуса, стотину хиљада литара горива се троши дневно, што је око три милиона литара горива месечно.
  Куповином електричних аутобуса решавамо еколошки проблем, јер нема емисије штетних гасова. Линија на којој ће саобраћати ова возила ће бити од "Сава центра" до Вуковог споменика. Тиме ће Београд бити прва престоница у Европи која ће имати једну линију само са електричним аутобусима – објаснио је градоначелник.
  Директор ЈКП ГСП "Београд" Жељко Милковић истакао је следеће: - Очекујемо да ће путници бити веома задовољни новим аутобусима. У питању је најмодернија технологија, а Београд ће бити први град у Европи који ће користити технологију кондензатора високог капацитета са брзим пуњењем. Овакву технологију користе Тел Авив, Техеран, а Грац преговара са овом компанијом о набавци аутобуса.

  Генерални директор "Чериот Моторса" Милен Милев захвалио је Граду Београду на иновацијама које ће омогућити да српска престоница буде прва која ће имати овакву линију. Господин Милев је рекао и да је та компанија поносна на то што ће у Београду показати предности ове чисте, јефтине и поуѕдане технологије.
  Ови електрични аутобуси имају капацитет од минимум 80 путника и мотори несметано функционишу на спољној температури од минус 20 до плус 50 степени. Време пуњења на терминусима је десет минута и возило је спремно за вожњу наредних 20 километара.


  Контакт телефони
  Диспечерски центар 00-24
  011/366-4040
  Служба за медијски наступ
  011/366-4047
  Централа
  011/366-4000
  Говорни аутомат
  011/30-33-370, 011/30-33-371
  Андроид апликација

  licenca

  licenca

  www.kudnikolatesla.rs

  Место за Ваш банер

  Место за Ваш банер Место за Ваш банер
  Kнегиње Љубице 29 | 11158 Београд ПАК: 105713 Телефон: 011/366-4000
  Матични број: 07022662 ПИБ: СР 100049398

  Copyright: JKP GSP "Beograd" © 2016. produkcija: S.P.I.S.