ЈКП Градско саобраћајно предузеће „Београд"
 | Информације  | Новости  | Архива новости  |

АРХИВА НОВОСТИ

 
22.11.2022
ПРОМОЦИЈА ВОЗИЛА У СП НОВИ БЕОГРАД
Од данас на улицама престонице 100 нових аутобуса на гас
Градоначелник Београда Александар Шапић присуствовао је у уторак, 22. новембра, у СП „Нови Београд“, промоцији сто нових зглобних аутобуса с погоном на компримовани природни гас, произвођача БМЦ из Измира. Том приликом је истакао да ће та возила најкасније до краја недеље бити пуштена у саобраћај у главном граду. Догађају су присуствовали градски секретар за јавни превоз Предаг Лукић, директор ЈКП „Наплата превозне услуге Београд“ Славен Андрић, в.д. директора ЈКП ГСП Зоран Шарац, извршни директор за финансијске послове Дејан Крстовић, извршни директор за саобраћај Ненад Ивановић, извршни директор за техничку експлоатацију аутобуског подсистема Бојан Шљукић и извршни директор за инвестиције Жарко Коман.

Градоначелник је прецизирао да ће се аутобуси наћи на најфреквентнијим и најоптерећенијим линијама – 17, 23, 31, 65, 88.
Захваљујући новим аутобусима, најстарија возила ће бити повучена из саобраћаја и тако ће просечна старост возног парка бити седам и по година, што је у границама европских стандарда. Нови аутобуси знатно ће унапредити квалитет нашег јавног превоза, а важно је и да наставимо да обнављамо возни парк, што свакако изискује значајна средства“, рекао је Шапић.

Градоначелник је оценио да је ово важан дан за Београђане јер су возила еколошка и свакако ће утицати на смањење загађења у граду, а пуниће се екстерно до изградње јавно-приватне гасне станице у погону ГСП-а.

Укупна вредност Уговора је 34.2 милиона евра, a aутобуси су набављени путем финансијског лизинга. Нова возила на гас су нископодна и зглобна, с максималним капацитетом путничког простора од 150, односно 38 седишта и 112 места за стајање, уз простор за колица за бебе и инвалидска колица. Опремљена су системом за детекцију пожара у моторном делу, имају рампу за олакшан улазак особа са инвалидитетом, осветљена су ЛЕД светлима, а грејање је, осим радијатора, појачано калориферима и кровним грејањем. Аутобуси су опремљени савременим расхладним системима, као и надзорним камерама, системом за бројање путника и вај-фај интернетом.
Нема дилеме да ће обновљен возни парк, због поузданијег и удобнијег превоза, допринети већем задовољству како корисника, тако и нас из ГСП-а и Оснивача.

17.10.2022

САОПШТЕЊЕ
Зимско радно време линије „Врабац“
Обевештавамо наше суграђане почев од 15.10.2022. године, примењен је нови режим рада линије „Врабац“ према следећем:
- У периоду од 11:00 – 16:00 часова, у саобраћају је 1 возило на интервалу од 30 минута, када временски услови дозвољавају (да нема падавина и да је спољна температура ваздуха виша од 15 степени).

01.09.2022

САОПШТЕЊЕ
Ступање на снагу зимског реда вожње
Од четвртка 01.09.2022. године, на свим линијама јавног превоза примењен је зимски ред вожње за радни дан, суботу и недељу. Престале су са радом сезонске линије Ада 1-5 и линија 400.

27.06.2022

САОПШТЕЊЕ
Информација о ступању на снагу летњег реда вожње
Од суботе 25.06.2022. године, на свим линијама ЈГП-а ступа на снагу летњи ред вожње за радни дан, суботу и недељу. Истовремено, почињу са радом сезонске линије:
- АДА 1 (Трг Републике – Ада Циганлија – Видиковац),
- АДА 2 (Земун/Кеј Ослобођења/ – Ада Циганлија),
- АДА 3 (Коњарник – Ада Циганлија),
- АДА 4 (Миријево – Ада Циганлија) и
- АДА 5 (Бежанијска коса – Ада Циганлија), све поласке одржава ГСП.
Летњи ред вожње биће примењиван до последњег дана августа, а од првог септембра враћају се зимски поласци.

07.06.2022

САОПШТЕЊЕ
Летње радно време линије „Врабац“
Обавештавамо суграђане почев од 07.06.2022. године, продужено је радно време линије „Врабац“. Линија ће саобраћати свакодневно од 08 до 22 часова, у складу са временским условима. Тачно време поласка можете видети овде link. Траса линије остаје непромењена.

31.05.2022

САОПШТЕЊЕ
У складу са законским и интерним актима Предузећа регулисана је процедура о поступању са некурентним залихама. ЈКП ГСП „Београд“ једном годишње оглашава јавну продају некурентних залиха.
У некурентне залихе спадају материјали, резервни делови, као и залихе готових производа, које су оштећене, неисправне, застареле или због сличних разлога више нису употребљиве.
На основу јавног позива и објављене конкурсне документације, заинтересовани купци достављају своје понуде до одређеног рока, после којег следи комисијско отварање понуда.
Уколико заинтересовани понуђачи испуне услове из конкурсне документације прихвата се најповољнија понуда.
Јавна продаја се организује у три круга. Информација о јавном позиву за продају, објављује се у дневној штампи и на сајту ЈКП ГСП „Београд“.
Некурентне залихе које се не продају у ова три круга класификују се као отпад, тј секундарне сировине и даље продају откупљивачима секундарних сировина са којима ГСП има закључене уговоре.
23.05.2022

ДЕМАНТИ
Изјаве Центра за локалну самоуправу
Изношење полуинформација и нетачних закључака по питању сервисирања клима у возилима ЈКП ГСП „Београд“ од стране појединих медија и новинара крајње је злонамерно, ванконтекстуално и непрофесионално.
ЈКП ГСП „Београд“ је ове године са припремом возила за летњи период почео још у марту о чему је информисана јавност.
До сада је одрађен контролни преглед система клима уређаја (који представља чишћење, прање и замену филтера, замену делова потребних за пуштање система у рад) на свим возилима. У току је поправка већих кварова који изискују дуже време отклањања и потребу за набавком резервних делова из увоза.
За аутобусе који су у гарантном року, прегледе, сервисирање и поправку клима обављају овлашћени сервисери. Код осталих аутобуса, који не подлежу гарантним условима, поправку система за климатизацију обавља фирма „Климатроник центар“ из Новог Сада са којим ЈКП ГСП „Београд“ има уговор о екстерном одржавању који важи до јуна 2023. године.
Стога је нетачно саопштење Центра за локалну самоуправу (ЦЛС) у којем су изјавили да у ГСП „Београд“, касне припреме за сервис клима уређаја у возилима градског превоза. Позивајући се на тендер за јавну набавку резервних делова и материјала за сервисирање клима уређаја, који је расписан 18. маја, ЦЛС непрофесионално занемарује чињеницу да је поменути тендер расписан само за резервне делове за одржавање клима уређаја на тролејбусима. Овај тендер је расписан ради допуне залиха са стања и део ових резервних делова и материјала користиће се за одржавање исправности система за климатизацију у јеку летњег периода, док ће се други део резервних делова употребити за припрему климатизационих система тролејбуса за следећу сезону.
Имајући у виду константно манипулисање чињеницама и извлачења из контекста, стиче се утисак да ЦЛС тенденциозно ствара панику и лошу слику о ГСП-у у јавности. Стога се намеће питање у чијем интересу Центар за локалну самоуправу то ради, јер дезинформисање дефинитивно није у интересу корисника јавног превоза и Београђана.
Упркос многобројним потешкоћама и несташици резервних делова због отежаног увоза, ЈКП ГСП „Београд“ је на време предузео све активности и чини максималне напоре како би за предстојећи летњи период имао спремне системе климатизације у свим возилима.

04.05.2022

САОПШТЕЊЕ
Продужено радно време линије „Врабац“
Обавештавамо суграђане почев од 01.05.2022. године, продужено је радно време линије „Врабац“. Линија ће саобраћати свакодневно од 08 до 20 часова. Тачно време поласка можете видети овде link. Траса линије остаје непромењена.

04.05.2022

САОПШТЕЊЕ
Сезонска линија
Од 1.05.2022. године, успостављена је сезонска линија 400 Вождовац – Врх Авале. Возила саобраћају викендом и празником, на интервале од 40 минута, тачно време поласка можете видети овде link. Линија ће саобраћати до 31.08.2022. године.

31.03.2022

САОПШТЕЊЕ
Нова возила за превоз деце и особа са инвалидитетом на престоничким улицама
Двадесет и три нова возила која је Град купио за школски превоз, као и за превоз особа са инвалидитетом, представљена су данас испред Старог двора.
Догађају су присуствовали заменик градоначелника Београда Горан Весић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, секретарка Савеза за дечију и церебралну парализу Београда Дилбера Сарајлић, и менаџмент ЈКП ГСП „Београд“.
Весић је истакао задовољство због куповине 16 аутобуса за превоз школске деце и седам аутобуса за превоз особа са инвалидитетом, јер је то показатељ да се Град одговорно односи према тим суграђанима.
„Школски аутобуси такође имају по два места за особе са инвалидитетом, јер деца са инвалидитетом која иду у школе, иду заједно са осталом децом и треба да користе исти превоз. Седам минибусева за особе са инвалидитетом поседује хидрауличне рампе и у потпуности су прилагођени за ову врсту превоза. Током последње четири године купили смо 75 оваквих аутобуса и на тај начин показали да водимо рачуна о свим становницима престонице и да настојимо да сви имају квалитетан превоз“ - рекао је Весић.
Он је додао да сви аутобуси као погон користе природни гас и подсетио да је Град пре две године донео одлуку да ниједно возило не може бити купљено уколико користи дизел гориво или обичан бензин. То значи да се купују искључиво возила на природни гас, електрична или хибридна возила и на тај начин се даје допринос заштити животне средине.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић рекла је да град Београд преко Секретаријата за социјалну заштиту особама са инвалидитетом омогућава специјализовани превоз који се одвија преко ГСП мреже.
„Последњи пут оваква возила купљена су 2018. године, а пре тога 2015, што практично значи да се на сваке три године обнавља возни парк када су возила за превоз особа са инвалидитетом у питању. Корисници имају на располагању возила која су израђена по највишим стандардима и квалитета и саме безбедности. Превоз је бесплатан, корисници се пријављују преко матичних удружења или контактирањем ГСП-а, а возила су прилагођена особама које болују од церебралне или дечије парализе, мултипласклерозе, дистрофије, као и слепим лицима и лицима са другим обликом инвалидности“, рекла је Наташа Станисављевић.

Директор ЈКП ГСП „Београд“ Радиша Момчиловић је подсетио да то предузеће, осим јавног линијског превоза путника, обавља и ванлинијски превоз у оквиру кога се превасходно врши школски превоз и превоз особа са инвалидитетом.
„ГСП има искључива права на превоз особа са инвалидитетом, а од пре две године је преузео и комплетан школски превоз. Из тог разлога је у претходних две до три године доста уложено у набавку нових возила. Купљено је 75 комбија, мини и мидибусева. Сигурно је да ће наши корисници бити задовољни. Реч је о возилима најновије генерације чијом куповином је квалитет услуга подигнут на највиши могући ниво, а ми ћемо у наредном периоду, на обострано задовољство, настојати да одржимо такав квалитет превоза“, казао је Момчиловић.

07.03.2022

САОПШТЕЊЕ
Аутобуски саобраћај кроз Савску
Од петка, 4.3.2022. године, успостављен је редован режим рада аутобуских линија кроз Савску улицу:
- 51 (Београд на води - Беле воде),
- 511 (Београд на води - Сремчица) и
- 601 (Београд на води - Сурчин), у оба смера, саобраћају кроз Савску улицу, преко Савског трга, Карађорђевом, Земунским путем и даље Булеваром Вудроа Вилсона до терминуса Београд на води;
Aутобуси са привремене линије 3А (Београд на води - Кнежевац), у смеру ка терминусу „Београду на води“ саобраћају: од Мостарске петље, Савском улицом, преко Савског трга, Карађорђевом, Земунским путем и даље Булеваром Вудроа Вилсона до терминуса Београд на води; а у смеру ка Кнежевцу: Београд на води, Булевар Вудроа Вилсона, Николаја Кравцова, Савска, Мостарска петља и даље редовном трасом.
Такође, аутобуси са линије 36 (Железничка станица „Београд/центар/“ - Трг Славија - Железничка станица „Београд /центар/“), у оба смера, саобраћају Савском улицом.


28.02.2022

ДОДЕЉЕНА ЧЕТИРИ „ПРИЗНАЊА АМБАСАДОРА ЈАПАНА“
140 година јапанско-српског пријатељства
Ова година представља 140. годишњицу пријатељских односа Јапана и Србије, који су започели разменом званичне преписке између цара Меиђија и краља Милана Обреновића, 1882. године. Тим поводом, Њ.е. г. Кацумата Такахико, амбасадор Јапана у Републици Србији, доделио је четири „Признања амбасадора Јапана“.
На церемонији која је одржана у четвртак, 24. фебруара 2022. године у Резиденцији амбасадора Јапана, дипломе су добили Јапанска пословна алијанса у Србији (ЈБАС), Удружење српско-јапанског пријатељства „Ханами“ из Вршца, госпођа Марина Маљковић и наш колега Миле Ђурђевић.
Миле Ђурђевић, запослен је као инжењер одржавања у ГСП „Београд“ већ 37 година. Он је, још од 2003. године, када је Јапан донирао Србији „жуте аутобусе“, који су међу грађанима Београда познатији као „Јапанци“, целокупно укључен у њихово одржавање и сервисирање. Захваљујући непрекидном добром одржавању и сервисирању од стране свих људи Градског саобраћајног предузећа „Београд“, укључујући и господина Ђурђевића, „Јапанци“ саобраћају Београдом као значајно превозно средство грађана, и на тај начин постају један од значајних симбола дугог пријатељства Јапана и Србије.

Додељујући признање, Њ.е. г. Кацумата Такахико, рекао је: „Поштовани господине Миле Ђурђевићу, уз најдубље поштовање, додељујем Вам ово признање за изванредна постигнућа којима сте допринели поспешивању пријатељских односа и успостављању даљег међусобног разумевања између јапана и Србије.“;
Нема сумње да је ово признање јасан доказ пријатељства два народа, али и награда за целокупан труд како колеге Милета тако и свих осталих у ГСП-у, који су се годинама трудили и труде да популарни „Јапанци“ са толико успеха превозе Београђане.
Пројекат донације возила, опреме и алата од стране Владе Јапана реализован је 6. марта 2003. године примопредајом 93 најсавременије марке аутобуса MAN. Аутобуси су распоређени у депоу Карабурма и Нови Београд. Данас, после 19 година пуног рада, у саобраћају је још увек 40 аутобуса.


10.02.2022

САОПШТЕЊЕ
Трамваји кроз Савску
Од среде 09.02.2022. године, од првих јутрањих полазака, успостављен је редован режим рада трамвајских линија кроз Савску улицу:
- 11 - Келемегдан /Доњи град/ - Нови Београд /Блок 45/; на линији ће саобраћати 5 возила са интервалом од 23 минута, радним данима у вршном периоду;
- 12 - Омладински стадион - Баново брдо; на линији ће саобраћати 11 возила са интервалом од 10 минута, радним данима у вршном периоду.
На линији 11 се задржава ред вожње, а на линији 12 биће примењен нови ред вожње.


25.01.2022

САОПШТЕЊЕ
Нова ЕКО-2 линија
Премијерка Србије Ана Брнабић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и заменик градоначелника Београда Горан Весић, присуствовали су јуче, пуштању у рад друге еко-линије, и представљању нових 10 аутобуса на електрични погон прозвођача Хајгер.

Након успостављања прве линије јавног превоза ЕКО-1 2016. године, која саобраћа на линији Вуков споменик – Белвил, уводи се нова која повезује Калемегдан, Трг Републике, Теразије и Славију са обалама Саве и Дунава, јер је почетна станица с једне стране у зони Спортског центра „Милан Гале Мушкатировић“, а са друге стране у зони Савске променаде, односно Београда на води. Њеним увођењем, укида се линија 22А која саобраћа од Студентског трга до Славије, а на којој су радили аутобуси са мотором на дизел гориво.
Траса линије ЕКО 2 је следећа: СЦ „Милан Гале Мушкатировић“ - Тадеуша Кошћушка - Пјарона де Мондезира - Узун Миркова - Студентски трг - Васе Чарапића - Трг републике - Коларчева - Теразије - Краља Милана - Трг Славија - Немањина - Балканска - Михаила Богићевића - Карађорђева - Земунски пут - Булевар Вудроа Вилсона - Београд на води.

Средња дужина линије износи 6.4 km, на њој саобраћа 8 возила, а интервал њиховог наиласка износи 10 минута. На крајњим стајалиштима линије постављени су „брзи“ пуњачи за пуњење возила, које траје од 5 до 10 минута.
Главна карактеристика аутобуса на електрични погон, које у региону поред Београда има још само Софија, јесте то што имају нулту емисију загађења, али и знатно нижу емисију емитоване буке у поређењу са аутобусима који користе дизел погон.
Затим, у поређењу са аутобусима на дизел погон, имају око 3,6 пута већу енергетску ефикасност, што такође представља значајну карактеристику, што је све део стратешке одлуке Града Београда.
Наиме, у наредне две године сви аутобуси са Еуро-3 и Еуро-4 моторима биће замењени, а у саобраћају ће остати само аутобуси који имају дизел моторе Еуро-5 и Еуро-6, који имају значајно мању емисију штетних гасова.
То ће бити праћено набавком по 100 аутобуса на компримовани природни гас у наредних 5 година, од којих ће првих 100 аутобуса бити на улицама Београда за пар месеци.
Догађају су присуствовали и представници Секретаријата за јавни превоз, секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, директор ЈКП ГСП „Београд“ Радиша Момчиловић, извршни директор за финансијске послове Дејан Крстовић, као и председник Самосталног синдиката ГСП Зоран Антић.

04.12.2021

САОПШТЕЊЕ
Напад на возаче ГСП
Број напада на возаче јавног превоза у нашем граду се не смањује. Упркос увођењу видеонадзора и паник тастера у возилима јавног превоза, насиље од стране путника и других учесника у саобраћају, како вербално, тако и физичко, не јењава. Статистика је поражавајућа, јер су за 11 месеци 2021. године забележена 63 напада на возаче, што је више од броја напада забележених током целе 2015. године.
Посебно забрињавајуће је што су ти напади све бруталнији. Последњи напади су били синоћ, 3.12.2021, око 20.05 часова, на стајалишту у Улици Војводе Мицка на Карабурми, када је група од три младића и једне девојке брутално претукла двојицу возача ГСП који су радили на линији 23.
Нападачи су најпре, док је аутобус стајао на стајалишту, оштетили механизам за отварање и затварање врата. Возач је то схватио пошто није могао да затвори врата и изашао је да провери шта се дешава, када га је група насилника напала и ударајући га по глави и телу оборила на земљу. Убрзо је у станицу стигло још једно возило са линије 23. Возач тог аутобуса, видевши шта се дешава, изашао је са намером да помогне колеги и позове полиицију. Међутим, група насилника се обрушила и на њега, те је он од ударања и шутирања задобио још веће повреде.
Насилници су бесомучно ударали и шутирали двојицу возача у стајалишту и пре доласка полиције су се разбежали. Возачи су колима хитне помоћи превезени у Ургентни центар где су прегледани и, поред посекотина и хематома, једном од њих су нађени и уједи по телу.
Овакви и слични напади на возаче који само раде свој нимало лак посао, изнова нас запрепашћује и указује да сваки облик агресије и насиља мора бити осуђен и кажњен.
Стога, запослени ГСП, апелују на надлежне да се предузму неопходне мере како би се овакви случајеви спречили, а починоци најстрожије казнили.
Такође, ЈКП ГСП „Београд“ апелује на кориснике јавног превоза и све учеснике у саобраћају да имају у виду да свако ометање и напад на возаче јавног превоза нарушава како безбедност путника у возилима, тако и општу безбедност свих учесника у саобраћају.

21.10.2021

САОПШТЕЊЕ
Потписан уговор за куповину сто нових зглобних аутобуса
Данас је у присуству заменика градоначелника Београда господина Горана Весића, градског секретара за јавни превоз господина Јовице Васиљевића, Надзорног одбора предузећа, извршних директора, репрезентативних синдиката и новинара потписан уговор о испоруци сто нископодних зглобних аутобуса са погоном на компримовани природни гас, произвођача BMC, путем финансијског лизинга, вредност уговора износи 32,2 миниона евра.
Потписивању су приступили испред S-Leasing д.о.о, Бојан Врачевић, председник Извршног одбора, испред Unicredit Leasing Србија д.о.о, Ана Милић, председница Извршног одбора и Ратко Петровић, члан Извршног одбора, испред фирме МПН Промет, Ненад Филиповић директор, и испред ЈКП ГСП „Београд“ директор Радиша Момчиловић.

Након потписивања Уговора новинарима се прво обратио заменик градоначелника Београда Горан Весић који је рекао да је Град Београд данас купио стотину нових нископодних зглобних аутобуса са погоном на природни гас, чиме се наставља обнова возног парка ГСП. Он је подсетио да је пре две године купљено 244 аутобуса у једној години.
Када томе додамо стотину нових аутобуса, то чини обнову од 344 за само две године, што се није десило у историји нашег превозника. Куповином ових зглобних аутобуса на природни гас почињемо да спроводимо нову стратегију, да до 2030. године на улици немамо ниједно дизел возило у јавном превозу. То значи да ћемо у наредних пет година купити још 500 аутобуса на природни гас и на тај начин ћемо потпуно обновити наш возни парк – истакао је Весић и додао да ће куповином ових аутобуса, од којих се првих 50 очекује крајем фебруара на улицама, потпуно бити замењени сви аутобуси у возном парку који имају еуро 2 и еуро 3 моторе.
Према његовим речима, то су мотори који највише загађују и нису еколошки.
Куповином ових стотину аутобуса имаћемо у возном парку свега 50-ак аутобуса са еуро4 мотором, остали ће бити на гас, електрични или еуро 5, еуро 6, што је еколошки прихватљивије. Оног часа када заменимо ових стотину аутобуса, стећи ће се услов да добијемо од Уникредит банке поврат од десет одсто уговора на основу зелене линије коју смо од њих добили, што значи да ће ГСП добити назад преко три милиона евра. Тај новац ћемо искористити за куповину других аутобуса, односно за побољшање нашег возног парка – нагласио је Весић.
Како је рекао, на овај начин показујемо да водимо рачуна о животној средини и комфору грађана у возилима.
Завршићемо у међувремену јавно-приватно партнерство за станице на гас које ће бити инсталиране у нашим погонима, што је предуслов да убудуће имамо само аутобусе на гас – указао је Весић.

Директор ГСП Радиша Момчиловић рекао је да набавка нових аутобуса за ГСП има велики значај, с обзиром на то да је још пре била планирана, али је због епидемије вируса корона пролонгирана.
Данас је велики дан за наше Предузеће, јер је набавка нових аутобуса у околностима када имамо епидемију вируса Covid 19 од великог значаја. Аутобуси имају моторе са погоном на компримовани природни гас, зглобна су возила, савремене генерације, који ће имати нулту емисију штетних гасова. У складу са Одлуком Скупштине града Београда да се у наредном периоду аутобуси који имају дизел моторе старије генерације избацују из употребе, када ова возила буду укључена у саобраћај имаћемо знатно поузданији превоз. Морам да нагласим да смо ми пре две године набавили 244 аутобуса уз помоћ нашег Оснивача и да смо већ тада значајно повећали поузданост превоза, која је у последње две године највећа у претходних неколико деценија. Када стигну нови аутобуси имаћемо задовољне кориснике превоза, ми у ГСП бићемо задовољни, као и наш Оснивач јер ће систем добро функционисати.

18.10.2021

САОПШТЕЊЕ
Зимско радно време линије „Врабац“
Обевештавамо наше суграђане почев од 15.10.2021. године, скраћено је радно време линије „Врабац“. Линија ће саобраћати свакодневно од 11 до 17 часова, у складу са временским условима. Траса линије остаје непромењена.

15.10.2021

САОПШТЕЊЕ
Дан и слава предузећа
Наше предузеће је 14.10.2021. године, обележило 129. година од оснивања и крсну славу Покров Пресвете Богородице. Поред домаћина славе, директора Предузећа Радише Момчиловића присуствовали су директорка Техничке школе ГСП Марија Вучинић, Председница и чланови Надзорног одбора, Светлана Миљуш, Драгољуб Стефановић и Саша Џивџановић, председници репрезентативних синдиката Зоран Антић и Ненад Костић, извршни директори Предузећа Јасминка Личина, Дејан Крстовић, Дејан Станковић, Душан Живић, Тијана Терзић и Владимир Мурганић, као и директори саобраћајних погона и организационих јединица.
Чин резања славског колача спровео је свештеник Вајо Јовић, након чега се присутнима обратио директор Предузећа Радиша Момчиловић:
Поштоване колеге, упркос свим проблемима који прате наше пословање, сигуран сам да ћемо наставити са остваривањем добрих резултата, јер наше предузеће има и технички и кадровски капацитет за то. Овом приликом посебну захвалност изражавам колегама који су у нашем предузећу 30 и више година, као и свим запосленима који ове године обележавају јубиларне године рада. Свим запосленимa честитам Дан и славу Предузећа и желим добро здравље и срећу.
Традиционално поводом обележавања Дана Предузећа додељене су повеље и новчане награде најбољим дипломским радовима са Машинског и Електротехничког факултета. Награђени су Урош Станојчић, мастер инжењер машинства и Брацан Лабудовић, дипломирани инжењер електротехнике. Награде и повеље младим дипломцима уручио је директор Предузећа.


13.09.2021

ПРОСЛАВА ТРАМВАЈСКОГ ПАРТНЕРСТВА ИЗМЕЂУ ШВАЈЦАРСКЕ И СРБИЈЕ
20 година зелених и жутих трамваја

Поводом прославе 20 година трамвајског партнерства између Швајцарске и Србије, градова Базела и Београда, односно 30 година швајцарско–српске сарадње одржана је манифестација, у суботу 11.9.2021. на Савском шеталишту на Калемегдану.
У протеклих 20 година Влада Швајцарске је кроз Швајцарски државни секретаријат за економске послове (SECO) финансирала донацију трамваја и приколица и њихов транспорт, са циљем унапређења система јавног градског превоза у Београду. Од 2001. године, укупно 113 возила (65 вучних трамваја и 48 трамвајских приколица) испоручено је из Базела у Београд. Донација је укључивала и техничку обуку као и пренос знања локалним стручњацима, возачима и особљу које ради на одржавању возила. То је омогућило редовно сервисирање трамваја и њихово дугогодишње коришћење, а тиме и унапређење ефикасности трамвајске транспортне мреже ГСП-а.

У свом обраћању, амбасадор Швајцарске Њ.Е. Урс Шмит изразио је велико задовољство што данас може поздравити пријатељство између две земље, Швајцарске и Републике Србије, и између два града Базела и Београда.
„Године 2001. оба базелска саобраћајна предузећа, ''Basler Verkehrsbetriebe'' (зелени трамваји), и Baselland Transport (жути трамваји) – договорила су се са Градским саобраћајним предузећем из Београда (ГСП) о донацији трамваја, у шта су били укључени и градови Базел и Београд, при чему је швајцарска влада помогла у финансирању трансфера возила. У последње две деценије базелски трамваји свакодневно су били верни сапутници Београђана. Они су највидљивији доказ наше сарадње и пријатељства“, закључио је амбасадор.
Директор ЈКП ГСП „Београд“, господин Радиша Момчиловић, истакао је:
„Данас обележавамо 20 година од почетка реализације пројекта донације швајцарских трамваја граду Београду, односно Градском саобраћајном предузећу Београд, и велика ми је част да Вам се обратим тим поводом. У претходних 20 година Швајцарска и град Базел донирали су Београду односно ГСП укупно 113 возних јединица, од чега су 65 вучни трамваји а 48 су трамвајске приколице. Наведено је доказ пријатељства између Швајцарске и Србије, а за ГСП донације су имале изузетан значај. Трамваји из донације значајно су повећали возни парк трамваја и омогућили да трамвајски превоз у претходном периоду несметано функционише. Швајцарски трамваји су веома препознатљиви на улицама Београда по зеленој и жутој боји, а Београђани их веома радо користе јер су поуздани и удобни за вожњу. Данас, трамваји из донације чине трећину трамвајског возног парка у Београду, остварују око милион километара годишње и процена је да су до сада превезли око 7 милиона путника. Имајући у виду тренутно стање трамвајског возног парка, који је прилично стар, желим да истакнем да је ГСП заинтересован и за евентуалне донације трамваја у наредном периоду, уколико их буде било. Поштована екселенцијо, ГСП и Београђани су веома захвални Швајцарској и граду Базелу на трамвајима који су донирани. С обзиром да су веома поуздани, швајцарски трамваји ће дуго још возити београдским улицама, а Београђани ће се са задовољством превозити њима. Нека живе Швајцарска и Србија, нека живи њихово пријатељство“ рекао је Момчиловић.

Након обраћања наступило је културно-уметничко друштво „Никола Тесла - ГСП“, а затим и неформални део догађаја: Изложба панела на Савском шеталишту (20 година трамваја, 30 година швајцарско-српске сарадње, историја града Београда и ГСП-а и јавни превоз), као и дегустација Nestle производа и подела поклона посетиоцима.


02.09.2021

И ОВОГ СЕПТЕМБРА „СА ГСП-ОМ ОД ПРВОГ РАЗРЕДА“
Нови ђаци испред Старог двора
Oсамнаеста по реду манифестација „Са ГСП од првог разреда“, одржана је првог септембра у периоду од 12 до 14 часова, на платоу испред Старог двора.
Већ традиционалној манифестацији коју ЈКП ГСП „Београд“ приређује за ђаке прваке и њихове родитеље, присуствовали су градоначелник Београда, проф. др Зоран Радојичић, секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, директор Радиша Момчиловић, извршни директор за финансијске послове Дејан Крстовић, чланови Надзорног одбора и представници репрезентативних синдиката.
Поред едукације и анимирања најмлађих, упознавања са правилима понашања у саобраћају и непосредне комуникације са корисницима услуга, промотери ГСП су приказали школарцима електробус – еколошки најсавременије возило за јавни градски превоз у региону, као и минибусеве за превоз деце.
Градоначелник је истакао да је овај догађај важан из више разлога: „Прво, почиње школска година, па деци желимо срећан почетак, али је и прилика да укажемо на значај њихове безбедности у саобраћају, да подсетимо све учеснике у саобраћају да су деца приоритет и да научимо децу како да на пажљив начин одлазе и враћају се из школе“, казао је Радојичић.
Градоначелник је нагласио и да је ова манифестација прилика да се осврнемо и на рад ГСП у прошлој години: „Из године у годину желимо да градски саобраћај у Београду боље функционише и сви заједно, људи који воде ГСП и Град Београд, дају свој допринос да у том сегменту, учинимо ситуацију све бољом“, истакао је градоначелник.
Директор ЈКП ГСП „Београд“ је такође честитао малишанима срећан полазак у школу и предшколске установе: „Најмлађи се од малих ногу друже са ГСПом и користе јавни превоз, прво уз помоћ родитеља, бака и дека, а затим самостално, а ГСП је ту да их превезе на безбедан начин и на време“, рекао је Момчиловић.
Присутне је веома обрадовао наступ најмлађих чланова КУД „Никола Тесла“ који су извели сплет игара из Србије уз кореографију „Ми смо деца весела“, а креативна представа два мађионичара, Пиксија и Зеке, оставила је малишане без даха.
Затим су градоначелник и директор ЈКП ГСП „Београд“, уз незаобилазну дечију грају, најмлађим суграђанима поделили пригодне поклоне (пернице, флашице за воду, врећице за опрему за физичко васпитање, кабанице, рекете).
Након два сата дружења, манифестација је завршена, а најмлађи основци су отишли кућама са балонима и пуним кесама. Насмејани и задовољни, пошто знају да смо ту за њих, јер је већ 129 година, ГСП њихов превозник.


28.08.2021

САОПШТЕЊЕ
Самозапаљење аутобуса
Вечерас око 20 часова и 30 минута у погону ГСП на Карабурми дошло је до самозапаљења аутобуса који је био паркиран. Том приликом причињена је велика штета на два аутобуса старости 13. и 8. година и мала штета на једном аутобусу старости 15. година. Интервенцијом ватрогасаца пожар је угашен. Аутобус на коме је дошло до самозапаљења у петак је задњи пут био у саобраћају, а детаљним прегледом од стране Комисије утврдиће се узрок самозапаљења.

21.08.2021

САОПШТЕЊЕ
Град Београд купио стотину зглобних аутобуса са погоном на компримовани природни гас
ЈКП ГСП „Београд“ објавило је дана 28.06.2021. године на Порталу јавних набавки јавни позив за јавну набавку добара: Куповина нових зглобних аутобуса путем финансијског лизинга, ВНД-92/21.
Конкурсна документација је припремљена у складу са Законом о јавним набавкама (Службени гласник РС 91/19) и Правилником о садржини конкурсне документације у поступцима јавних набавки (Службени гласник РС 21/21).
Спецификацијом набавке предвиђена је куповина 100 нових зглобних аутобуса путем финансијског лизинга са погоном на компримовани природни гас, гарантним периодом од 3 (три) године и укљученим комплетним сервисирањем и одржавањем возила у том периоду.
ЈКП ГСП „Београд“ се определио за начин финансирања путем финансијског лизинга сагледавајући еколошке погодности везане за пројекат тзв. „зелене линије“ на основу које после пуштања у саобраћај ових аутобуса и искључења старих дизел аутобуса остварјујемо право на повраћај дела инвестиције у висини од 10 одсто или 3 милиона ЕУР. Тај новац наше предузеће има намеру да искористи за куповину нових електричних аутобуса којих сада имамо 15.
Куповина возила са погоном на компримовани природни гас у јавни градски превоз путника у граду Београду дешава се први пут у историји нашег предузећа. Донели смо одлуку да купимо зглобне аутобусе са погоном на природни компримовани гас који су скупљи од дизел аутобуса на основу усвојене „43 мере града Београда за смањење аерозагађења које подразумевају да Град Београд и градска предузећа не купују возила са погоном на фосилна горива већ само она која се покрећу на компримовани природни гас, водоник као и електро и хибридна возила. Наша одлука да купимо ову врсту возила заснована је и на Плану квалитета ваздуха на територији града Београда и њоме се остварују се значајни ефекти у заштити животне средине. Према плану нашег оснивача, Скупштине града Београда, у наредних пет година планирана је набавка још 500 еколошких аутобуса тако да у нашем возном парку 2030. године, када проради друга линија метроа, више неће ићи возила са погоном на фосилна горива.
ЈКП ГСП „Београд“ је јавну набавку спровео у отвореном поступку поштујући сва начела јавних набавки, тако што је обезбедио конкуренцију, једнак положај привредним субјектима, транспарентност и пропорционалност поступка без дискриминације и поступао на економичан и ефикасан начин.
У току трајања поступка, заинтересовани привредни субјекти су постављали питања у вези јавне набавке, а сви одговори су објављени на Порталу јавних набавки у складу са законским роковима.
Дана 09.08.2021. године у 10 часова извршено отварање понуда и путем Портала за јавне набавке пристигле су две понуде:
1.Заједничка понуда: Unicredit Leasing Srbija doo Beograd, S-leasing doo Beograd и M.P.N. Promet doo Beograd – укупна вредност понуде 34.233.999 ЕУР
2.Solaris Bus&Coach Owińska – укупна вредност понуде 33.040.000,00 РСД
Након прегледа и оцене достављене документације у понудама, понуда достављена од стране групе понуђача: Unicredit Leasing Srbija doo Beograd, S-leasing doo Beograd i M.P.N. Promet doo Beograd је оцењена као одговарајућа и прихватљива, док је понуда понуђача Solaris Bus&Coach Owińska оцењена одбачена као неприхватљива јер није исупњавала формалне услове да би се финансијска понуда уопште разматрала.
На основу примене критеријума за доделу уговора, Уговор је додељен групи понуђача:
Unicredit Leasing Srbija doo Beograd, S-leasing doo Beograd и M.P.N. Promet doo Beograd.
Укупна вредност уговора за 100 возила која се уговара износи 34.233.999 ЕУР.
Вредност једног возила износи 342.339,99 ЕУР од чега је цена возила 279.500 ЕУР, лизинг накнада 38.239,33 ЕУР и цена комплетног сервисирања и одржавања возила у периоду од 3 године 24.600 ЕУР. Од вредности овог уговора ЈКП „Београд“ остварује поврат од 10 одсто на основу „зелене линије“ финансијског лизинга па је укупна цена десет одсто нижа.
Набавка нових 100 аутобуса са погоном на компримовани природни гас игра значајну улогу у побољшању квалитета ваздуха и квалитета живота граћана Београда. Ова одлука је донета у складу са програмима и плановима о заштити животне средине и повећању атрактивности јавног превоза у граду, са циљем унапређења еколошке мобилности и смањења гужви на улицама Београда.

12.07.2021

САОПШТЕЊЕ
Климе у возилима ГСП
Претходних дана уложен је огроман напор да би се у што већем броју возила ГСП, која имају фабрички уграђене климе, исте довеле у исправно стање. Резултат наведеног је да су у око 90 аутобуса додатно оспособљени клима уређаји, тако да је, као што је и обећано, укупан број аутобуса са исправним климама премашио број од 500, и тренутно 507 аутобуса има исправне клима уређаје.
Напомињемо да се у возном парку ГСП и даље налази око 100 аутобуса који немају фабрички уграђене климе, а свакодневно се за постојећи ред вожње обезбеђује око 600 исправних аутобуса.
Највећи обим радова је у аутобусима типа Соларис, који имају уграђене по две климе. Исти су старости осам година, тако да је у неким од њих систем за хлађење у лошем стању и потребни су веома обимни радови да би се клима оспособила.
Тренутни број аутобуса у којима су климе исправне близу је горње границе техничких могућности, а наредних дана вршиће се поправке клима у аутобусима код којих су потребни најкомплекснији радови да би се климе оспособиле, али и текуће поправке како би се одржао постојећи ниво исправности клима.
Такође, свакодневно се сервисирају клима уређаји у тролејбусима и у саобраћају су тролејбуси у којима је извршен сервис истих, а у трамвајима климе имају трамваји типа КАФ.

11.06.2021

САОПШТЕЊЕ
Продужено радно време линије „Врабац“
Обавештавамо наше суграђане почев од 14.06.2021. године, продужено је радно време на линији „Врабац“. Линија ће саобраћати свакодневно од 10 до 20 часова, траса линије остаје непромењена.


31.05.2021

САОПШТЕЊЕ
Две деценије дуга сарадња Швајцарске и Србије
Дана 27.5.2021. године наше предузеће посетио је амбасадор Швајцарске у Београду Њ.Е. господин Урс Шмид са својим сарадницима. Овом приликом амбасадор је обишао трамваје који већ пуних 20 година саобраћају Београдским шинама на обострано задовољство. Главна тема посете било је обележавање 20 година од донације првог трамваја из Швајцарске. Овом приликом договорено је да се прослава одржи почетком септембра у сарадњи са Скупштином града Београда.
Од 2001. године, укупно је 65 вучних трамваја и 48 трамвајских приколица транспортовано из Базела, од швајцарских компанија BVB и BLT ка нашем Предузећу. Несмемо запоставити и помоћ у резервним деловима, специјалним алатима, машинама за одржавање возила, као и стручном оспособљавању запослених у одржавању. Швајцарски трамваји имају важну улогу у свакодневном саобраћају и доприносе постизању циља да Београд постане зелени град до 2030. године.


10.05.2021

САОПШТЕЊЕ
Возила врабац
Подсећамо наше суграђане да од 01.04.2021.године поново саобраћају 3 /три/ електрична возила на линији „Врабац“, која бесплатно превозе београђане и туристе кроз пешачку зону. Радно време возила је од 10:30 до 17:30 часова, а саобраћају у интервалу од 10 минута (сама вожња траје око 20 минута), док се траса кретања није мењала од успостављања наведене линије. Линија саобраћа када су за то испуњени одговарајући временски услови (без падавина и температура изнад 15°С). Возила су капацитете 6 места а једно од возила је намењено особама са инвалидитетом тј. са механичком инвалидском рампом.
Траса кретања линије „Врабац“: OБИЛИЋЕВ ВЕНАЦ – Трг Републике – Чика Љубина – Кнеза Михаила – Вука Караџића – Студентски трг – Узун Миркова – Краља Петра – Косанчићев венац – Маршала Бирјузова – Царице Милице – ОБИЛИЋЕВ ВЕНАЦ
Стајалишта на поменутој линији: КУЛТУРНИ ЦЕНТАР БЕОГРАД, ДЕЛИЈСКА ЧЕСМА, СТУДЕНТСКИ ТРГ, КАЛЕМЕГДАН, КОНАК КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ, КОСАНЧИЋЕВ ВЕНАЦ, ТОПЛИЧИН ВЕНАЦ, ОБИЛИЋЕВ ВЕНАЦ
НАПОМЕНА: ЛИНИЈА САОБРАЋА КРУЖНО


31.03.2021

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
Почео са радом Центар за обуку возача
Дана 24.03.2021. године, у оквиру ЈКП ГСП „Београд“ почео jе са радом Центар за обуку професионалних возача за стицање почетног и периодичног сертификата о стручној компетентности. Центар је оспособљен и сертификован за обављање свих законом дефинисаних обука професионалних возача за превоз путника и терета.
Законом о безбедности саобраћаја на путевима је прописана обавезна основна и периодична обука за „CPC“ (Certificate of Professional Competence) за све професионалне возаче, са циљем унапређења њихових знања и вештина, а самим тим и повећања безбедности у саобраћају.
У оквиру Центра за обуку возача раде предавачи и инструктори који имају вишегодишње искуство у раду на пословима безбедности, планирања и организовања саобраћаја као и одржавања возног парка. Њихово знање и искуство у раду са возачима омогућиће квалитетну едукацију професионалних возача. Захваљујући стручном кадру и савременим средствима за наставу возачи ће имати прилике да прате најсавременије трендове у области безбедности саобраћаја у јавном превозу.
Такође, биће им омогућено обнављање стеченог знања у вези саобраћајних прописа, стила вожње, комуникацијских вештина и образаца унапређења психофизичких способности. На тај начин значајно се утиче на повећану безбедност наших суграђана као и на квалитет јавног превоза. Усавршавање вештине управљања возилом (еко вожња) имаће ефекте и у области екологије и заштите животне средине.
Уколико сте заинтересовани да прођете програм обуке у нашем Центру и на тај начин испуните прописану законску обавезу можете нас контактирати како бисмо договорили будућу сарадњу. link

16.02.2021

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
За десет електричних аутобуса прихваћена понуда која испуњава законске услове
Градско саобраћајно предузеће „Београд“ купило је десет електричних аутобуса на јавном отвореном тендеру на којем су понуду дале две компаније које заступају кинеске произвођаче аутобуса. Тендерска комисија је одбацила једну понуду јер је била непотпуна, у складу са законом. Друга понуда, која је испуњавала услове у складу са законом, прихваћена је.
Политичке странке које износе лажи у вези са овом набавком обмањују грађане и врше притисак на Градско саобраћајно предузеће да купи електричне аутобусе од произвођача који није испунио законске услове. На тај начин угрожавају безбедност грађана и поручују да је неопходно да се купе аутобуси од компанија које они подржавају без обзира да ли испуњавају услове или не.
Компанија Хајгер чији су аутобуси купљени једна је од највећих на свету. Ми не утичемо на то које компаније представљају произвођаче аутобуса у Србији. Београд је пре више година већ купио пет електричних аутобуса ове компаније. Веома смо задовољни како су се показали у експлоатацији. Тада ни нас а ни јавност није интересовало која компанија их заступа у Србији јер ми имамо уговор са произвођачем. Градско саобраћајно предузеће поднеће пријаве за клевету против лица која су претходних дана наступала у јавности и ширила лажи о набавци електричних аутобуса. ГСП ради искључиво у складу са законом, штитећи тиме интересе оснивача, то јест Града Београда и предузећа, а по чијем налогу и интересима наступају они нека се докаже на суду.


10.12.2020

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
Саобраћајна незгода у Булевару краља Александра
Данас око 8.30 часова у Булевару краља Александра, у зони стајалишта „Поп Стојанова“, смер ка Устаничкој, под још увек неразјашњеним околностима, догодила се саобраћајна незгода, у којој је приликом изласка из трамваја који је радио на линији број 7, дошло до повређивања путника М.В. старог 85 година.
Том приликом путник је задобио повреде опасне по живот и превезен је колима хитне помоћи у здравствену установу, где је преминуо. МУП Републике Србије је извршио увиђај и истрагом ће се утврдити околности под којима се десила незгода.
ГСП Београд изражава најдубље саучешће породици настрадалог и пружиће потребну помоћ надлежним органима у циљу утврђивања чињеница које су довеле до овог немилог догађаја.

24.11.2020

САОПШТЕЊЕ
ЈКП ГСП „Београд“ са најдубљим жаљењем, изјављује саучешће поводом трагичне смрти дечака који је задобио тешке повреде у данашњој незгоди у аутобусу на линији 18
Под још увек неразјашњеним околностима незгода се догодила у 18:19 часова, на стајалишту Босанска у Првомајској улици у Земуну и то на задњим вратима аутобуса.
Свесни смо да је млади живот заувек изгубљен и спремни смо на то да сви наши запослени који су учествовали у овом трагичном догађају буду позвани на одговорност. Да би трагедија била већа, возач о овом несрећном случају није имао никакво сазнање, ништа није видео, нити му је ико од путника у аутобусу сигнализирао да се несрећа догодила. Наставио је вожњу и за несрећу је сазнао тек када га је полиција зауставила. Возач је у шоку због сазнања шта се догодило.
Градско саобраћајно предузеће „Београд“ почело је истрагу поводом трагичног догађаја, а возач је суспендован.
Према информацијама које је ЈКП ГСП „Београд“ добио, тешко повређеног дечака кола хитне помоћи су превезла у дечију клинику у Тиршовој улици.

02.10.2020

ОБАВЕШТЕЊЕ
Уз сагласност оснивача усвојен је Ребаланс II Програма пословања за 2020. годину
Уз сагласност оснивача усвојен је Ребаланс II Програма пословања за 2020. годину, којим су обезбеђена додатна финансијска средства за куповину 37 возила за превоз деце са посебним потребама.
У складу са усвојеним Ребалансом II Програма пословања за 2020. годину извршена је допуна плана јавних набавки за 2020. годину. Сходно томе по хитном поступку покренута је јавна набавка за куповину возила за превоз деце са посебним потребама.
Покретањем јавне набавке којом се обазбеђује куповина 37 возила престала је потреба за реализацијом уговора за изнајмљивање возила за превоз деце са посебним потребама. Из наведених разлога закључен је споразум о раскиду предметног уговора, јер је несврсисходно исти одржати на снази.


23.06.2020

ОБАВЕЗНО КОРИШЋЕЊЕ ЗАШТИТНИХ МАСКИ У ВОЗИЛИМА ЈАВНОГ ПРЕВОЗА
У наредном периоду биће обавезно коришћење заштитних маски у возилима јавног превоза путника на територији града Београда
У наредном периоду биће обавезно коришћење заштитних маски у возилима јавног превоза путника на територији града Београда, што ће бити једна од тема седнице Градског штаба за ванредне ситуације која ће бити одржана сутра.
На основу одлуке са данашње седнице Републичког кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид-19, предвиђена је обавеза коришћења заштитних маски у возилима јавног превоза путника. Улазак у превозна средства неће бити дозвољен путницима који не носе маске.
Заштитне маске не морају бити хируршке, купљене у апотеци, већ грађани могу користити памучне маске за вишекратну употребу, саопштено је из Секретаријата за јавни превоз.

18.06.2020

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ „ХЕРОЈ БЕОГРАДА“
Награда „Херој Београда“ уручена је у току јучерашњег дана нашим суграђанима, „херојима“ града Београда
Награда „Херој Београда“ уручена је у току јучерашњег дана нашим суграђанима, „херојима“ града Београда, који су током трајања ванредног стања изазваног пандемијом вируса КОВИД-19, на различите начине показали и доказали да су солидарноост, људскост, колегијалност и несебичност само неке од врлина које у најтежим тренуцима надвладавају страх.
У свечаној сали Старог двора додељена је награда у виду статуе „Победник“ за четрдесет наших суграђана, одабраних из различитих категорија од стране комисије за доделу награда, чији је председник Предраг Кон, епидемиолог. Председник комисије је заједно са замеником градоначелника, Гораном Весићем и власником Телевизије Пинк, Жељком Митровићем уручио награде заслужним суграђанима.
Међу награђенима налази се и представник ЈКП ГСП „Београд“, који је заједно са осталим представницима комуналних предузећа несебично помагао и омогућио Београђанима да се током ванредног стања неометано превезу до својих радних места, болница, институција и компанија и без којих Град Београд не може успешно да функционише.

07.05.2020

ЈАВНИ ПРЕВОЗ ОД СУТРА МОГУ ДА КОРИСТЕ СВИ ГРАЂАНИ
Јавни превоз од сутра могу да користе сви грађани
После захтева председника Републике Србије и нове одлуке Републичког кризног штаба којом је обавезна инструкција о организовању јавног превоза претворена у препоруку, Секретаријат за јавни превоз дао је инструкције превозницима и упутио апел грађанима.
Како је прецизирао градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић, јавни превоз у Београду обнавља се од 8. маја у 4 сата у истом обиму и на исти начин као пре Одлуке о укидању јавног превоза.
– Јавни превоз могу да користе сви грађани, а не само запослени. За коришћење јавног превоза могу да се користе све постојеће карте као и пре Одлуке о укидању јавног превоза у ванредном стању. Пошто јавни превоз могу да користе сви грађани, укидају се редари који су уведени на основу инструкције Републичког кризног штаба ради контролисања ко користи јавни превоз – истакао је Васиљевић.
Он је апеловао на грађане да поштују препоруке епидемиолога, да користе маске и рукавице, као и да држе социјалну дистанцу. То ће бити лична одговорност грађана, а не одговорност превозника, поручио је Васиљевић. 

03.05.2020

JАВНИ ПРЕВОЗ ЋЕ СЕ ОРГАНИЗОВАТИ ФАЗНО, У СКЛАДУ СА ЕПИДЕМИОЛОШКОМ СИТУАЦИЈОМ
На основу инструкције коју је усвојио Републички кризни штаб за сузбијање заразне болести COVID-19
На основу инструкције коју је усвојио Републички кризни штаб за сузбијање заразне болести COVID-19 и препорука за примену мера приликом рада јавног превоза у Београду у периоду трајања пандемије, јавни превоз ће се организовати фазно у складу са епидемиолошком ситуацијом, изјавио је данас секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић.
Прва фаза, која почиње 8. маја, омогућава коришћење јавног превоза само запосленим лицима која правилно носе личну заштитну опрему - маску и рукавице, прецизирао је Васиљевић за Беоинфо.
–Улазак путника у возило биће могућ само на предњим вратима, док ће излазак путника бити на вратима обележеним за излаз. Места за седење и стајање биће видно обележена у сваком возилу што ће бити и максимални дозвољени број путника у возилу – навео је Васиљевић.
Он је додао да ће редар превозника, односно лице опредељено од стране превозника у возилу водити рачуна да ли путници улазе правилно носећи личну заштитну опрему, вршиће проверу валидација картица за запослене што ће уједно бити и доказ да је реч о запосленим лицима.
–Запослени свој статус доказују са персонализованом А1 Бус-плус картицом са уплаћеном претплатном картом за текући месец за одговарајући број зона, и у том случају не морају код себе да имају оверен радни налог. Путници који се определе за једнодневну, тродневну или петодневну карту, које ће такође бити омогућене, обавезни су да приликом уласка у возило уз валидацију карте покажу и радни налог за текући дан издат од стране послодавца. Допуна месечне карте као и куповина једнодневне, тродневне и петодневне карте биће омогућена на киосцима широм Београда, на око 2.000 продајних места – навео је саговорник Беоинфо.
Како би се, према његовим речима, обезбедило спречавање ширења вируса COVID-19 и спроводиле препоруке надлежних органа, у случају да се путници не придржавају прописаних мера, као и у случају да у возилу нема места за нове путнике (ако су сва обележена места попуњена), возачима је дозвољено да у возило не приме путника. Такође да у случају потребе и зауставе возило и обавесте надлежни оперативни-контролни центар, који ће одмах позвати комуналну милицију или полицију ради интервенције.
–Ако путници примете да је у возилу већи број путника од дозвољеног, или да се неки путници не придржавају превентивних мера (не носе маску и рукавице), имаће могућност да такве случајеве пријаве телефоном на BEOKOM servis (Tel. 0800 110 011), при чему је потребно да пријаве број линије на којој се возе, ИД број возила, време и место уочене неправилности, како би биле предузете адекватне мере. Напомињем да су превозници у обавези да приликом јавног линијског превоза путника поступају по свим препорукама здравственог сектора поштујући и одредбе Закона о здравственој заштити – указао је Васиљевић.
Битно је још једном поновити да ће грађани у периоду прве фазе увођења јавног линијског превоза путника, на киосцима у Београду моћи да допуне само месечне карте за запослена лица или да купе једнодневну, тродневну или петодневну карту. Све остале врсте карата и допуне карата за јавни превоз неће моћи да се купе док је коришћење јавног превоза омогућено само запосленима, поновио је ресорни секретар.

21.03.2020

УКИДАЊЕ СВИХ ПОЛАЗАКА НА СВИМ ЛИНИЈАМА У ГРАДСКОМ, ПРИГРАДСКОМ И ЛОКАЛНОМ ПРЕВОЗУ 
Одлуком Владе Републике Србије
Одлуком Владе Републике Србије у суботу 21. марта од 20.00 часова укида се јавни превоз на територији Републике Србије, на основу чега ће Секретаријат за јавни превоз Градске управе града Београда, до даљњег, укинути све поласке на свим линијама јавног градског, приградског и локалног превоза и све поласке на свим линијама БГ воза.
У суботу 21. марта 2020. јавни превоз ће се одвијати према следећем:
– на свим градским линијама јавног превоза путника први јутарњи поласци одржани су од 5.15 часова, док ће последњи поласци бити одржани до 19 часова, након чега ће од 20 часова наступити потпуна обустава јавног линијског превоза путника, до даљњег;
– на свим приградским и локалним линијама јавног превоза путника, први јутарњи поласци одржани су од 5.15 часова, док ће последњи поласци бити одржани до 18.30 часова, након чега ће од 20 часова наступити потпуна обустава јавног линијског превоза путника, до даљњег.

18.03.2020

ИНФОРМАЦИЈА ЗА КОРИСНИКЕ ЈАВНОГ ПРЕВОЗА
Поштовани путници,
У складу са препоруком Оснивача и ресорног Секретаријата за јавни превоз, у наредна два дана је задржан режим обављања јавног линијског превоза на територији Београда и то на свим градским линијама.
Рад јавног превозa је од виталног значаја како би се у периоду забране кретања, коју је донела Влада Републике Србије, привремено обезбедио превоз запослених који раде у трећој смени.
Као и до сада наставићемо да послујемо одговорно и да препоруке струке и надлежних правовремено примењујемо у корист Београђана и наших запослених.


06.01.2020

НОВОГОДИШЊИ ТРАМВАЈ 2020.
ЈКП ГСП „Београд“ је и ове године за новогодишње и божићне празнике обрадовао Београђане.
Од 26. до 31. децембра прошле и од 2. до 4. јануара ове године, популарни „Трамвај културе“ којим је специјално за ову прилику управљао Деда Мраз, и који је био украшен новогодишњом декорацијом, превозио је путнике двема трасама. Првом од Бањице до Клуза и назад до Аутокоманде, а другом од Калемегдана до Бановог брда.
Најмлађи путници су уживали у дечијим песмама и пригодним пакетићима, а и за старије је био обезбеђен пригодан музички програм. Да би угођај био потпун, послужене су и домаће ванилице којима су се сви подједнако обрадовали.
На једној од вожња путнике су изненадиле и ЈКП „Градске пијаце“, који су им даривале платнене цегере и воће, са идејом да истакну значај заштите животне средине.
Задовољна и насмејана лица Београђана била су доказ и јасан показатељ успешности новогодишње акције ЈКП ГСП „Београд“.

02.12.2019

ГСП ЗАХВАЛИО ГРAДУ БЕОГРАДУ ЗA 244 НOВA AУТOБУСA
Дирeктoр JКП ГСП ''Бeoгрaд'' Рaдишa Moмчилoвић зaхвaлиo је дaнaс Грaду Бeoгрaду
Дирeктoр JКП ГСП ''Бeoгрaд'' Рaдишa Moмчилoвић зaхвaлиo је дaнaс Грaду Бeoгрaду, a пoсeбнo зaмeнику грaдoнaчeлникa Гoрaну Вeсићу, нa пoдршци кojу oвo прeдузeћe имa oд њeгa.
– Oвe гoдинe je извршeнa нaбaвкa 244 нoвa aутoбусa и тaкo je у jeднoj гoдини oбнoвљeнa трeћинa aутoбускoг вoзнoг пaркa овог градског саобраћајно предузећа. To je нajвeћa пojeдинaчнa нaбaвкa aутoбусa у jeднoj гoдини у истoриjи ГСП-а, кoja трaje 127 гoдинa. Нaрeдних нeдeљa ћeмo рaсписaти тeндeрe зa купoвину 100 зглoбних aутoбусa сa дизeл мoтoримa и 40 трoлejбусa, зa штa су oбeзбeђeнa финaнсиjскa срeдствa – рекао је Момчиловић.

Како је истакао, кaдa тe нaбaвкe буду рeaлизoвaнe, прoсeчнa стaрoст aутoбусa у ГСП-у бићe oкo пeт гoдинa, a прe сaмo шeст гoдинa стaрoст aутoбусa билa je прeкo 11 гoдинa. Прoсeчнa плaтa вoзaчa у ГСП-у 2013. гoдинe изнoсилa je oкo 49.000 динaрa, a у jaнуaру слeдeћe гoдинe изнoсићe oкo 71.000 динaрa.
– Нa нaмa je сaдa дa oпрaвдaмo пoдршку кojу нaм грaд пружa – рeкao je Moмчилoвић. Oн je дoдao дa су сe испoрукoм свих 174 aутoбусa стeкли услoви дa ГСП нaплaти кoмпaниjи ''Хajгeр'' пeнaлe зa кaшњeњe у испoруци.
– Сaдa кaдa су сви aутoбуси испoручeни, стeкли су сe услoви прoписaни угoвoрoм дa ГСП нaплaти кoмпaниjи ''Хajгeр'' пeнaлe зa кaшњeњe у испoруци у изнoсу oд 1.77 милиoнa eврa. Зaхтeв зa исплaту пeнaлa пoслaћeмo oвe нeдeљe – рeкao je Moмчилoвић.


01.12.2019

ОД ДАНАС НА УЛИЦАМА ПРЕСТОНИЦЕ 174 НОВА АУТОБУСА
Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас примопредаји 174 нових соло аутобуса
Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас примопредаји 174 нових соло аутобуса – кинеске компаније ''Хајгер'', истакавши да је ово највећа набавка аутобуса у историји ГСП ''Београд'' и да ће се они већ данас наћи на улицама престонице. Догађају у саобраћајном погону ''Kосмај'' присуствовали су помоћник градоначелника Андреја Младеновић, градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, директор ЈКП ГСП Београд Радиша Момчиловић, представници Амбасаде Народне Републике Kине у Београду, као и представници компаније ''Хајгер''.
Весић је истакао да је данас велики дан за Београд, јер ће се од данас на улицама престонице наћи 174 нова аутобуса, чија је вредност 35 милиона евра. Он је подсетио да је у јуну купљено 70 нових аутобуса, који су плаћени око 10 милиона евра.

– Што само значи да смо ове године за Градско собраћајно предузеће обезбедили 244 нова аутобуса, укупне вредности 45 милиона евра. То је највећа појединачна куповина аутобуса у једној години у историји ГСП-а – указао је Весић. Он је најавио расписивање набавке за нових 100 зглобних аутобуса, 40 тролејбуса и 10 електроаутобуса.
– То је додатних 150 нових возила од наредне године, а укупно 395 у последњих годину и по дана, и када ће већи део возног парка ГСП-а бити обновљен. Тада ће просечна старост возила бити мања од пет, што је просек у Европској унији, док је пре шест година просечна старост возила ГСП-а била 13 година – указао је заменик градоначелника. Он је истакао да је градски саобраћај можда најважнији вид услуге Града Београда према грађанима, подсетивши да је веома важно да се обезбеде квалитетне услуге, као што је важно и да се плаћа градски превоз.

Наш циљ је да прво обезбедимо нове аутобусе да би смо покренули кампању за куповину карата у градском превозу. Верујем да ће и ова набавка нових аутобуса бити додатни стимуланс грађанима да схвате да Град чини максимум да обезбеди квалитетне аутобусе, које ће већ данас грађани Београда моћи да користе – истакао је Весић. Он је подсетио да од данас ступа на снагу Одлука о достави возила на територији града Београда. Достава, како је прецизирао, неће више бити могућа са саобраћајница и тротоара, а све у циљу и бољег функцонисања градског превоза.
– Један од основних разлога такве одлуке, осим увођење реда у град је да би функционисао градски превоз. У наредном периоду ћемо се позабавити увођењем нових жутих трака у појединим улицама за градски превоз, а које ће се користити само у шпицу, јер наш приоритет је проходност јавног превоза. У Београду се, подсетићу у последње три године на годишњем нивоу региструје 50.000 нових аутомобила, због чега јавни превоз и великих гужви не може да испоштује сатницу. Урадићемо све како би јавни превоз имао потпуни приоритет и ту неће бити никаквог компромиса – нагласио је Весић и захвалио се кинеским партнерима на доброј сарадњи и пријатељском односу наше две земље. Он је указао да је кинеска компанија ''Хајгер'' победила на отвореном тендеру.
– То је још један доказ да кинеске компаније не само да могу да конкуришу европским и светским компанијама, већ и да их побеђују на тендерима – закључио је заменик градоначелника.

Саветник у Амбасади Kине у Београду Танг Сјаодонг рекао је да је данас велики дан будући да је отворено тржиште Србије и за ову област и компанију ''Хајгер'', те да се нада да ће то пратити и задовољство грађана квалитетном и удобном вожњом. Директор продаје у компанији ''Хајгер'' Хаифенг Јианг такође је истакао да је задовољан што је компанија добила прилику да буде на услузи свима који користе градски превоз. Он је додао да ''Хајгер'' продаје возила широм света, и да је за представнике те компаније било важно да се нађу и на овом тржишту. Директор ЈКП ГСП Београд Радиша Момчиловић је подсетио је да је то предузеће ове године извршило највећу обнову аутобуског возног парка у својој историји – дугој 127 година.
– Обновљена је трећина возног парка, а све уз подршку Града Београда и заменика градоначелника Горана Весића. Свако ново возило на улицама Београда значи поузданији превоз и бољу превозну услугу за наше кориснике, а за ГСП и већи приход и могућност да се предузеће финансијски консолидује у наредном периоду – навео је Момчиловић.


23.10.2019

ОДГОВОР ПР СЛУЖБЕ ЈКП ГСП БЕОГРАД
Саопштење за јавност
У вези данашњег обраћања градског одборника Николе Јовановића, у коме тврди да је директор ГСП Београд слагао јавност када је путем саопштења издатог 8.10.2019. године рекао да је ГСП извршио наплату пенала ХИГЕРУ због кашњења са испоруком нових аутобуса, обавештавамо Вас о следећем:
Дана 8.10.2019. године директор ЈКП ГСП ''Београд'' је издао саопштење у коме је наведено да ће ЈКП ГСП ''Београд'' извршити наплату пенала, а не да је исто извршено.
Да би се извршила наплата пенала потребно је да се изврши комплетна испорука уговорених возила и утвди тачан број дана кашњења са испоруком, како би се прецизно извршио обрачун пенала, а све са Уговореним правима и обавезама. Тада ће последње плаћање за аутобусе бити умањено за утврђени износ кашњења и тако се према уговору и закону наплаћују пенали за кашњење.
ГСП Београд је 8.9.2019. званично упутио допис ХИГЕРУ у ком је наведено да ће се у случају кашњења са испоруком наплатити пенали. Тако су се стекли услови да се пенали наплате.
Изношењем неистина, господин Јовановић очигледно има намеру да обмањује јавност, унесе немир међу Београђане и да нанесе штету ГСП. ГСП ће извршити наплату пенала, у складу са законским процедурама и обавезама које су дефинисане потписаним Уговором о набавци аутобуса са предузећем ХИГЕР.
ГСП, град Београд и Београђани никако неће бити оштећени, него ће имати само користи од набавке нових аутобуса које се огледају у редовнијем превозу, превозу аутобусима који су удобни, климатизовани, нископодни и са моторима најновије генерације који минимално загађују околину. Разумемо младост и неискуство Јовановића који очигледно не разуме комунални систем и како функционише привреда али то га не ослобађа одговорности да јавно износи неистине.

07.09.2019

ГОРАН ВЕСИЋ, ЗАМЕНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА КОМУНАЛНЕ ДЕЛАТНОСТИ
Дан комуналне делатности је историјски дан и моменат да се каже хвала радницима из комуналног система
Заменик градоначелника Горан Весић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић и главни градски урбаниста Марко Стојчић присуствовали су данас (7. септембар 2019. године) обележавању Дана комуналне делатности, који се први пут организовао у српској престоници.
Они су на платоу испред Старог Двора обишли штандове београдских комуналних предузећа, упознали се са њиховом механизацијом и разговарали са радницима. Весић је истакао да је ово историјски дан, као и моменат да град Београд и грађани кажу хвала радницима комуналих предузећа.
- У комуналном систему града Београда ради више од 20.000 људи. То су људи који одржавају паркове, који је греју овај град, који га чисте и снабдевају водом, који воде рачуна о паркирању и превозу, али и о животињама, комуналном реду и осветљењу. За њих не постоји радно време, не постоји викенд и празници, јер комунални систем мора да функционише сваки дан, и то је наша обавеза према грађанима Београда - истакао је Весић.

Такође је додао да посао који обављају радници комуналних предузећа не може да се ради без љубави према граду и без осећаја одговорности.
- А радници комуналних предузећа је имају и то не може да се надоканади ни са једном платом, јер знам кроз какве проблеме на двеном нивоу пролазимо у решавању тих проблема, како би овај град могао нормално да функционише – указао је заменик градоначелника.
Он је истакао да је комунална услуга у Београду све боља, као и да то може да се види и према изложеним машинама које користе комунална предузећа, а које су купљене у протеклих неколико година.
– Возни парк је протеклих неколико година озбиљно обновљен. То је зато што ова градска власт води више рачуна од својих претходника, као и зато јер Град у буџету има више новца. Пре пет година град Београд је имао у буџету 630 милиона евра, док је ове године он достигао милијарду и 134 милиона евра. Из тог разлога већ другу годину за редом исплаћујемо солидарну помоћ радницима у комуналном систему и запосленима у Градској управи, не зато што је то солидарна помоћ, већ зато што су ти радници то зарадили – указао је Весић.
Он је додао да су пред градом Београдом нови изазови, јер овај град мора да се уређује и подсетио да су од ове године уведене и нове комуналне услуге као што је Врабац сервис.
– Уводићемо нове сервисе, обнављати нашу механизацију и трудити се да више пажње посветимо људима који раде у комуналном систему. Тако смо уз помоћ синдиката решили проблем радника који су по 10 или 15 година радили на одређено време – подсетио је Весић.
Он је указао да је Београд први град у свету који је почео да обележава Дан комуналне делатности и изразио очекивање да ће и други градови преузети ту добру праксу.

– Ми на овај начин треба да изазовемо осећај поноса код људи који раде у комуналном систему. И код оних који превозе грађане, и код оних који чисте град, уређују зеленило, одржавају зграде, али и свих осталих – закључио је заменик градоначелника.
Догађају су присуствовали Секретар за послове одбране, ванредне ситуације, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, директори београдских комуналних предузећа и представници синдиката.


02.09.2019

ГРАДОНАЧЕЛНИК РАДОЈИЧИЋ:
ГСП по шеснаести пут организовао дружење и едукацију првака
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обратио се данас ( други септембар) ђацима првацима на традиционалном догађају „Са ГСП-ом од првог разреда”, који је уприличен на платоу испред Старог двора. Градоначелник и директор ГСП-а деци су поделили пригодне поклоне поводом почетка нове школске године. Овом приликом представљена су и нова возила главног градског превозника.
Градоначелник је деци честитао полазак у школу и поручио да се овај дан памти читавог живота.
- Желим вам многа нова пријатељства, добре оцене, успеха и здравља – истакао је градоначелник.
Он је подсетио да се манифестација дружења и едукације првака одржава већ шеснаести пут, на чему је захвалио ГСП-у.

– ГСП овај дан користи да подсети децу на правила која морају да се поштују у саобраћају, јер нам је свима њихова безбедност на првом месту – казао је Радојичић.
Градоначелник је нагласио и важност градског превозника у функционисању вишемилионског града.
– Данас стартује зимски режим вожње са 350 возила више и верујем да ће то омогућити боље функционисање превоза – рекао је Радојичић.
Градоначелник је и лично деци указао на нека правила безбедног понашања у саобраћају, али и на важност нових еколошких возила која су постала део система јавног градског превоза.

Догађају су присуствовали секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак и директор ЈКП ГСП „Београд” Радиша Момчиловић.
Радиша Момчиловић је истакао да је ГСП пријатељ свих житеља Београда – од најмлађих до најстаријих.
– Данас је започела нова школска година и ГСП по шеснаести пут посвећује време новим школарцима. ГСП има обавезу да превезе наше најмлађе ученике до школе, пре свега безбедно и на време – рекао је Момчиловић и пожелео срећан почетак нове школске године.


31.08.2019

У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА ПОЧЕО СА РАДОМ
''Врабац сервис''
Председник Скупштине града Никола Никодијевић и помоћник градоначелника Андреја Младеновић присуствовали су данас (31. август), у друштву заменика генералног директора компаније НИС Вадима Смирнова, првој вожњи нове линије електричних аутобуса ''Врабац сервис''. Врабац сервис чине четири возила на електрични погон, постоји осам станица, а једно возило је прилагођено особама са инвалидитетом.
Догађају су присустовали главни урбаниста Марко Стојчић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић, секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, директор ЈКП ГСП ''Београд'' Радиша Момчиловић, директор ЈКП ''Паркинг сервис'' Андрија Чупковић, као и извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Иванка Јовановић.

Никодијевић је изразио захвалност компанији НИС због друштвено-одговорног пословања и сјајне сарадње се градом Београдом.
– Ово је само један у низу пројеката које смо заједнички реализовали на радост свих Београђана. Отварање Врабац сервиса долази у тренутку када завршавамо радове на Тргу републике, Топличином венцу и Карађорђевој улици. Ту целину заокружујемо сервисом који ће служити грађанима и гостима нашег града који користе пешачку зону. Врабац сервис је нешто што смо видели у неколико градова Европе, али већина великих градова ипак нема овакву врсту услуге која је намењена пре свега најстаријим суграђанима – рекао је Никодијевић.
Према његовим речима, у односу на потребе и резултате који ће бити познати након септембра који представља пробни месец, Град је спреман да прошири капацитете Врабац сервиса.
– Реакције суграђана су одличне и мислим да је ова иновација заиста недостајала Београду. Такође, оваква врста услуге сврстава наш град у ред развијенијих престоница. Хвала свима који су помогли овај пројекат, а Београђане позивам да чувају возила и тотеме који су постављени на станицама – додао је Никодијевић.
Младеновић је истакао да је рад на овом пројекту почео пре две године и да захваљујући компанији НИС и пројекту ''Заједници заједно'', Београд данас на поклон добија четири електрична возила.
–У питању су возила на електрични погон која се уклапају се у еколошку визију развоја града. Возила су опремљена су тако да могу да саобраћају пешачким зонама, али и да учествују у активном саобраћају. Постоји и возило које је предвиђено за особе са инвалидитетом и мислим да је важно што је Београд добио један овакав сервис – нагласио је Младеновић.

Он је додао да је концепт развоја града такав да се централне зоне претварају у пешачке и ослобађају од саобраћаја.
– Од тог концепта нећемо одустати и данас сви могу да виде како изгледа Трг републике, Косанчићев венац, Топличин и Обилићев венац, па ће такво уређење и развој града бити настављени. Врабац сервис је захваљујући компанији НИС и пројекту ''Заједници заједно'' у потпуности бесплатан. Почиње са радом у осам сати ујутру и завршава око 22 сата, а требало би напоменути да је септембар месец пробног рада. Постоји осам станица, које су обележене тотемима, а траса је дуга преко два километра. Надам се да ће сви грађани који живе у централној зони користити овај сервис, што важи и за туристе. Надам се да ће у будућности овај сервис заживети и у другим деловима града и постати један од симбола Београда у будућности – закључио је Младеновић.
Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић рекла је да Врабац сервис представља наставак стратешког приступа града Београда концепту који је имплементиран пре четири године – Град без баријера.
– Све услуге Града Београда морају бити доступне свим грађанима, а то важи и за Врабац сервис. Због тога је једно возило овог сервиса прилагођено особама са инвалидитетом – рекла је Наташа Станисављевић.

Заменик генералног директора НИС-а Вадим Смирнов истакао је да је данас лепо бити у центру Београда и у центру једне овако лепе приче.
– НИС је као друштвено-одговорна компанија препознала да развој наше компаније није могућ без развоја заједнице у којој послује. Имамо посебан однос са више градова у Србији, попут Ниша, Србобрана, Зрењанина и Новог Сада, али ми нико неће замерити ако кажем да на мапи нашег пословања Београд заузима посебно место. Овде ради више од 2.000 наших радника у 40 објеката и већ 10 година одлично сарађујемо са градом Београдом. Сарађујемо на низу различитих пројеката, чији је основни циљ побољшање квалитета живота свих грађана – рекао је Смирнов.
Извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Иванка Јовановић је изразила задовољство што је била међу првим корисницима Врабац сервиса.
– Национала организација особа са инвалидитетом подржава и поздравља увођење оваквих услуга. Београд је град у којем живи око 200.000 особа са инвалидитетом и нема сумње да ће им услуге попут ове олакшати функционисање у центру града – рекла је Иванка Јовановић.


16.08.2019

ОДГОВОР ПР СЛУЖБЕ ЈКП ГСП БЕОГРАД
Поводом изјаве за медије запосленог, Небојше Алексића
Пре свега, упућујемо извињење целокупној јавности из разлога забринутости коју је неистинама, лажима и обманама изазвао наш запослени, Небојша Алексић. Зато користимо прилику и апелујемо на медије да све информације из њима знаних извора провере на званичном сајту ГСП-а где су јавно и транспарентно постављене управо из оваквих разлога или путем информативне службе.
Поред изузетно тешке ситуације у Европи која се односи на недостатак возача излагањем додатним напорима обезбеђен је потребан број извршилаца на овој позицији и Београђани немају ни један разлог да брину да ли ће имати ко да их превози.
На данашњи дан у ЈКП ГСП „Београд“ је запослено 5802 радника од чега:
• 2756 возача
• 1484 у сектору саобраћаја (мајстори, одржавање)
• 1562 на осталим позицијама
Просечна плата возача за месец јул је износила не 40.000,00 већ 62.690,00 РСД.
Како је запослени Небојша Алексић, чијем синдикату је од наведеног броја запослених поверење указало само 10 људи, извршио манипулацију и злоупотребу информација у циљу застрашивања суграђана менаџмент је донео одлуку да му изда упозорење.
Истичемо сарадњу са нашим оснивачем и замеником градоначелника, господина Горана Весића, који је предузео све мере на ревитализацији и модернизацији возног парка, побољшању материјалног статуса запослених и услова рада.
Тај вид сарадње се посебно огледа у обнови возног парка, у октобру ћемо имати укупно 244 нова аутобуса на нашим улицама.
Напомињемо да је просек плате возача у јулу 2018.г. износио 53.026,10 рсд, а сада је 62.690,00 РСД.
У односу на 01.03.2019. г. када смо имали 2682, сада имамо 2756 возача.
У складу са најавам заменика градоначелника, господина Горана Весића на овоме се неће стати додатни напори ће се и даље улагати у побољшање материјалног статуса запослених, модернизацију и обнову возног парка.

05.06.2019

ГОРАН ВЕСИЋ, ЗАМЕНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА
После 35 година, нова трамвајска веза преко Саве
Након 35 година, данас је трамвајским шинама премошћена река Сава, што се први пут догодило 1984. године, када је стари савски мост реконструисан за трамвајски саобраћај према Блоку 45, рекао је заменик градоначелника Горан Весић приликом прве пробне вожње трамваја преко Моста на Ади.
Овом важном догађају за саобраћај у Београду присуствовали су председник Скупштине града Никола Никодијевић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, начелница Градске управе Сандра Пантелић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, главни урбаниста Марко Стојчић, чланови Градског већа, градски секретари, као и председници општина Чукарица и Раковица.

Весић је истакао да је Београд чекао 35 година да суграђани имају још једну трамвајску везу за два различита краја у граду и додао да су од данас и Чукарица и Раковица, посредно и Савски венац, директно повезани са Новим Београдом и грађани који путују са ових општина моћи ће веома брзо да дођу у други део града.
– Овај посао трајао је скоро годину и по дана и уложено је скоро две милијарде динара. Постављено је 2,7 километара нових трамвајских шина, а урађене су и нове шине према Улици Ђорђа Станојевића на Новом Београду, као и на силазу према Радничкој улици. Такође, урађене су и две потпуно нове станице дужине 75 метара, као и једна нова исправљачка станица и четири потпорна зида – рекао је заменик градоначелника и прецизирао да је један потпорни зид према Топчидерском брду, а да су три према Бановом брду.
Заменик градоначелника је изразио задовољство, јер је, како каже, на овај начин показано да град Београд испуњава обећања.
– Пре неколико година смо рекли да ћемо повезати Нови Београд са Чукарицом и Раковицом трамвајском мрежом и то смо урадили. Захваљујем и компанијама ''Енергопројект'' и ''Колос'' које су овај пројекат урадиле у року, који је био до ноћас у поноћ – рекао је Весић.
Према његовим речима, у наредних месец дана на овим шинама одвијаће се пробне вожње, што је предвиђено по закону, када ће се шине испробавати под различитим оптерећењима и различитим врстама трамваја.
– За почетак, овом трасом од 5. јула саобраћаће две линије 11 и 13. Пример линије 13 управо говори колико је ова трамвајска веза важна. Она повезује Баново брдо и Блок 45. До сада су људи са Бановог брда путовали Булеваром Живојина Мишића, поред старе железничке станице, па преко старог савског моста да би дошли до Блока 45, који је ваздушном линијом Бановом брду много ближи – рекао је Весић и објаснио да је слична ситуација са линијом 11, која повезује Калемегдан и Блок 45, и која више неће саобраћати преко старог трамвајског моста на Сави, већ преко Моста на Ади.

Говорећи о саобраћајном уређењу у главном граду, Весић је нагласио да је ово први од многих саобраћајних пројеката који ће бити урађени.
– Сви пројекти у Београду су повезани, а да би се уклонио стари трамвајски мост на Сави и поставио нови, услов је да се овде уведе трамвајски саобраћај. До краја године ће бити завршен пројекат уклањања старог савског моста и изградње новог. Он ће бити премештен на другу локацију и служиће као пешачко-бициклистички мост, а будући нови савски мост имаће четири саобраћајне траке и две трамвајске пруге, и директно ће повезивати Нови Београд преко будућег кружног тока код Ушћа и проширеног Земунског пута са центром града – рекао је он и додао да је у наставку новог савског моста градски тунел, који ће почињати код Економског факултета, а завршавати се у Булевару деспота Стефана.
Весић је подсетио да је обилазница око Београда у завршној фази и да је преостала још деоница код Бубањ потока према Ибарској магистрали, као и да се поред тога ради магистрална тангента, што је унутрашња обилазница, али и најважнији пројекат – почетак изградње београдског метроа.
– До краја 2020. године почеће изградња метроа. Метро се овом граду обећава од 1971. године, али ми смо урадили скоро све припремне радове. Преостало је да се заврши још само неколико пројеката, као што је студија изводљивости са идејним пројектом која почиње у јуну и када она буде завршена, на Макишком пољу почиње градња метроа – истакао је Весић.
Заменик градоначелника је овом приликом истакао да је поносан на раднике који су овај пројекат завршили на време, чиме је омогућен прелазак на други пројекат измештања старог савског моста.
– Показујемо да водимо рачуна да се овај град развија, јер он се из дана у дан све више шири, има све више становника, а сваке године се на улицама појави 50 хиљада аутомобила више. Данас је велики дан за Београд и заједничким снагама трудимо се да наш главни град буде боље место за живот – закључио је Весић.
В.д. директора ГСП, Радиша Момчиловић, истакао је да ово има велики значај за грађане Београда, јер ће, када се успостави трамвајски саобраћај, линије 11 и 13 ићи преко Моста на Ади. Како је рекао, у наредном периоду се планира и реконструкција трамвајских шина и контактне мреже на потезу према Раковици, чиме ће се створити услови да се успостави директна трамвајска линија између Раковице и Новог Београда.


18.05.2019

НОЋ МУЗЕЈА 2019.
Београдски градски превоз – слобода кретања
У суботу, 18. маја 2019. године ЈКП ГСП ''Београд'' је по седми пут био учесник ''Ноћи музеја'', манифестације која је ове године обележила 16 година постојања.
Од 16 часова после подне па све до поноћи, градски превозник jе широм отворио своје капије за посетиоце. Као и претходних година, целокупно културно – историјско наслеђе највећег градског превозника у региону представљено је бројним Београђанима и њиховим гостима. Реке посетилаца уживале су у богатом програму које је понудио ГСП, као и у дивном мајском дану.

У духу са овогодишњом темом ''Слобода'' – ГСП је своју поставку назвао ''Београдски градски превоз – слобода кретања'' и представио је у два сегмента:
  • Модел првог трамваја на коњску вучу с краја XIX века;
  • Лејланд – набављен током 1961/62. године;
  • ''Чичица'' – туристички трамвај настао 1976. године преправком моторних кола Ђуро Ђаковић типа 101;
  • Застава 620 - хемијско ватрогасно возило С 500;
  • Глачалица (гаражни број 01) – 1953. годиште, направљена од предратних моторних кола ''Шкода'';
  • Трамвај Шкода I - гаражни број 81 из 1928. године;
  • Трамвај ББЦ II - први трамвај произведен у домаћим фабрикама 1936. године;
  • асортиман возних карата, претплатних легитимација, маркица и исправа; поништивач карата, техничка документација и друге занимљивости из историје јавног градског превоза у Београду;
  • музеј ''Ковачнице ГСП'' са машинама и алатима са почетка XX века - у овом аутентичном амбијенту посетиоци су могли да виде преко 25 машина и бројни ручни ковачки алат.

ДРУГИ сегмент била је изложба фотографија градског превоза, које су представљене у аутентичном простору на отвореном.


И ове године, локације манифестације Ноћ музеја биле су груписане у седам градских зона и осам различитих тематских тура. Поставка ЈКП ГСП ''Београд'' била је у програму тематске туре ''Историја'', као и локације где је омогућен приступ особама са посебним потребама, чиме се на још један начин показало да наше предузеће није само лидер у обављању функције јавног градског превоза, већ да има капацитет да учествује и у међународним пројектима и манифестацијама каква је, широм Европе и света, позната Ноћ музеја.

15.05.2019

ВЕСИЋ: ДО КРАЈА ГОДИНЕ 294 НОВА АУТОБУСА ГСП-А НА УЛИЦАМА БЕОГРАДА
Заменик градоначелника Горан Весић
Заменик градоначелника Горан Весић, председник Скупштине града Никола Никодијевић и турски амбасадор у Србији Танжу Билгич присуствовали су данас (15. маја 2019. године) примопредаји осам нових нископодних соло аутобуса турске компаније БМЦ, који ће се од данас наћи на улицама престонице.
Догађају испред Старог двора присуствовали су и директор компаније БМЦ Седат Чинар, в.д. директора ЈКП ГСП ''Београд'' Радиша Момчиловић, начелница Градске управе Сандра Пантелић, градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, градски урбаниста Марко Стојчић и председник Самосталног синдиката ГСП Горан Антић.
Весић је истакао да је ово први контигент аутобуса, док ће 40 аутобуса на престоничке улице стићи до краја маја, а преосталих 30, према уговору, до 24. јуна. Када је реч о испоруци аутобуса кинеске компаније ''Хигер'', Весић је најавио да ће се они такође сукцесивно испоручивати до краја септембра.

– Када се узме у обзир да су потписани уговори за куповину 244 нова аутобуса, који се очекују на улицама престонице до краја септембра, као и набавка 50 нових аутобуса из ''Икарбуса'' до краја године, реч је о највећој набавци нових возила ГСП-а у једној години у историји тог предузећа, јер се тиме обнавља више од 40 одсто његовог укупног возног парка. За следећу годину је планирана набавка још 50 аутобуса из ''Икарбуса'' и додатних 30 електричних аутобуса произведених у ''Икарбусу'', а чију је производњу преузео кинески партнер. Тако да грађани до септембра 2020. године могу да очекују 374 нова аутобуса на улицама Београда, што је више од 50 посто возног парка ГСП-а – најавио је заменик градоначелника.
Он је додао да су БМЦ аутобуси модерни, поседују клима-уређаје, бројаче путника, вај-фај технологију, а са тим перформансама користе се у градском превозу широм Европе. Нови аутобус, како је прецизирао, има 26 седишта и места за 103 путника, и већ данас ће се наћи на линијама 602 и 603.
– Ове мере показују колико нам је важно да се ГСП обнови, јер дуго није улагано у градски превоз. Ово је почетак низа промена у ГСП-у у наредном периоду, а то је куповина нових аутобуса, боља наплата карата и реструктурирање самог предузећа, док ће грађани са набавком нова 244 аутобуса осетити да је превоз у Београду битно бољи – истакао је Весић.

Он је захвалио турском амбасадору и турској компанији на доброј сарадњи и додао да је сарадња између две земље у сталном успону. Такође је захвалио руководству и синдикатима ГСП-а на реализацији ове набавке, као и свим запосленима, јер уз све потешкоће, успевају да одрже систем јавног превоза.
Директор ЈКП ГСП ''Београд'' Радиша Момчиловић истакао је да је просечна старост постојећег аутобуског возног парка 11 година и да без набавке нових аутобуса ред вожње не би могао да се поуздано одржава, нити да се пружи квалитетна услуга путницима.
– Овом сукцесивном набавком нових аутобуса створиће се бољи услови превоза и већи приход за ГСП и финансијску консолидацију предузећа – указао је Момчиловић и захвалио заменику градоначелника, јер је уложио огроман напор да се уђе у обнову возног парка ГСП-а.
Амбасадор Турске Танжу Билгич у Београду захвалио је заменику градоначелника на избору аутобуса турске компаније. Такође је додао да као становник Београда сваког дана примећује напредак живота грађана и истакао да му је драго што је Турска партнер тог позитивног развоја. Директор компаније БМЦ захвалио је Граду Београду што ће се аутобуси те компаније наћи у саобраћају у српској престоници.
Председник Самосталног синдиката ГСП Зоран Антић такође је захвалио Скупштини Града Београда и заменику градоначелника Горану Весићу, као и менаџменту Предузећа у реализацији, како је рекао, историјске обнове возног парка.


25.04.2019

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О НАБАВЦИ СОЛО ВОЗИЛА
244 нова аутобуса за ГСП
У четвртак, 25. априла 2019. године у 12 часова, у присуству заменика градоначелника Београда, господина Горана Весића, у просторијама ЈКП ГСП ''Београд'' потписана су два уговора за набавку укупно 244 новa аутобуса:
ПРВИ – Уговор о испоруци 70 нових нископодних соло аутобуса градског типа са ознаком PROCITY 12, произвођача БМЦ из Измира, Турска потписали су Ненад Филиповић, директор фирме МПН ПРОМЕТ д.о.о. (испоручилац возила) и заступници Лизинг куће ''S-Leasing d.o.o.'' Бојан Врачевић, председник Извршног одбора и Вук Вучевић, члан Извршног одбора. Сагласност на Уговор потписао је Радиша Момчиловић, в. д. директора ЈКП ГСП ''Београд''. Укупна вредност Уговора је 12.073.646,90 евра. Аутобуси се набављају путем финансијског лизинга.
ДРУГИ – Уговор о испоруци 174 нова нископодна соло аутобуса градског типа, компаније ''ХИГЕР'' из града Суџоу, Кина потписали су Радиша Момчиловић, в. д. директора ЈКП ГСП ''Београд'' и Зханг Хуи, заменик директора Одељења за инострано тржиште фирме ХИГЕР. Укупна вредност Уговора је 35.485.740,00 евра.
Догађају су присуствовали и Јовица Васиљевић, градски секретар за јавни превоз, Јианг Хаифенг директор Одељења за инострано тржиште фирме ''Хигер'' и заступник ове фирме у Србији Александар Томашевић.

Господин Весић је истакао да је овај дан велики за град Београд и јавни превоз, јер су потписана два уговора на основу којих ће Град и ГСП у наредних пет месеци добити 244 нова аутобуса.
– Ово је највећа појединачна набавка аутобуса која је реализована у последњих неколико деценија у нашем граду. Веома сам задовољан што сам своје обећање које сам дао представницима синдиката и радницима градског предузећа одржао и да ће ове године ГСП обновити свој возни парк – рекао је заменик градоначелника, а преноси Беоинфо.
Надаље је нагласио да се приликом ове набавке инсистирало да аутобуси буду достављени што пре, с обзиром на стање у коме се налази наше предузеће.
– Уговор је подељен у две партије. У првој се наводи да ће 70 аутобуса турске компаније бити испоручено у року од 60 дана и стизаће сукцесивно. Други уговор који наводи 174 нова аутобуса кинеске компаније биће испоручена сукцесивно у року од 160 дана – рекао је Весић и додао да се нада да ће већина ових аутобуса бити на београдским улицама до септембра.

Заменик градоначелника је рекао да је имао састанак са кинеском компанијом ''Јин Лонг'' која је купила ''Икарбус''. Ова компанија ће производити електричне аутобусе и наставити производњу дизел аутобуса.
– Договор који смо постигли јесте да град Београд до краја године купи 50 зглобних аутобуса од ''Икарбуса'', а план је да у прва два месеца следеће године купимо још 50 зглобних и 30 електричних аутобуса, како бисмо осим једне зелене електричне линије, имали још једну, линију 31, која ће бити само са електричним аутобусима – најавио је заменик градоначелника.
Он је рекао да укупно 100 зглобних и 30 електричних аутобуса од ''Икарбуса'' значи да ће у овом периоду следеће године, заједно са овом набавком, на улицама града бити 374 нова аутобуса.
– Посебно смо поносни на то што ћемо у периоду од годину дана имати скоро 400 нових аутобуса, што се није догодило последњих неколико деценија. Ми ћемо наставити да улажемо у ово предузеће, али је неопходно да се спроведе кампања да продаја карата буде повећана – додао је Весић.
Према његовим речима, од 700 хиљада запослених, тренутно њих 114 хиљада купује месечне карте, а када би још 100 хиљада људи у Београду куповало месечну карту, сваке године могли бисмо да купимо 168 нових аутобуса.
– Уговори су велики искорак за град Београд и први пут смо после 2013. године узели кредит у износу од 35 милиона евра, од чега је ова набавка реализована. У међувремену, враћено је 600 милиона евра дуга који је направила претходна власт. Овај кредит је паметна инвестиција и инвестиран је у веома важну ствар за наш град. Ове године планирамо да вратимо 38 милиона евра заосталог кредита из буџета града – рекао је он и додао да је све у складу са фискалном политиком града.
Радиша Момчиловић, в.д. директора ГСП истакао је да набавка нових аутобуса има стратешки значај, јер ће се створити услови да у наредном периоду остварујемо знатно више километара у саобраћају, односно знатно већи приход од основне делатности.
– Наше предузеће од првог јануара има нови модел уговора са Оснивачем, према коме наш приход искључиво зависи од броја остварених километара у саобраћају – рекао је Момчиловић и нагласио да ће нови аутобуси значајно допринети побољшању квалитета превозне услуге у граду, те да ће самим тим и корисници јавног превоза бити задовољнији.
Бојан Врачевић, заступник лизинг куће, рекао је да је задовољство бити партнер у пројектима који доприносе побољшању квалитета живота грађана Београда и целе Србије.
– Ово је сигурно један од таквих пројеката. Честитам граду Београду на новим аутобусима и надам се да ћемо имати прилике још да сарађујемо, на задовољство грађана – рекао је Врачевић.
Зханг Хуи, заменик директора Одељења за инострано тржиште фирме ХИГЕР, рекао је да је фирма ''Хигер'' један од највећих произвођача аутобуса у свету и да има 5.000 запослених, те да је част што су одабрани за набавку аутобуса за ЈКП ГСП ''Београд''.
– Даћемо све од себе да обезбедимо најбоље могуће аутобусе за грађане Београда – истакао је Хуи.
Набавком и испоруком нових возила у континуитету се реализује план Оснивача, Скупштине града Београда, о обнови возног парка највећег градског превозника.

18.03.2019

СВИ ВОЗАЧИ ГСП У НОВИМ УНИФОРМАМА
Удобне, практичне, модерне
Све путнике који су се од раног јутра осамнаестог марта возили градским превозом, сачекало је пријатно изненађење – возачи ЈКП ГСП ''Београд'' у новим униформама.
Модерне и практичне униформе састоје се из два комплета – зимског и летњег. Зимски чине два пара панталона, три кошуље, зимска јакна са уметком, кравата и качкет.
Од петанестог априла па до петнаестог октобра носи се летња униформа; а њу чине два пара панталона, три поло мајице, јакна и качкет.
Материјал за униформе је одобрен од ЦИС института, а чине га памук (кошуље и мајице) и комбинација памукa и вештачкиx материјалa (јакне и панталоне). Поручено је 2764 мушких и 79 женских униформи, тако да је комплете задужило око деведесет пет одсто возача.
Оваква промена наишла је на позитивне реакције наших суграђана. Како каже Душан Госић, возач на линији 56, путницима се допада што су возачи исто обучени и што делују уједначено.
Корисници наших услуга надаље кажу да наши мајстори за воланом сада делују уредније, озбиљније и професионалније, са чим се слажу и сами возачи, уз напомену да су нове униформе врло удобне и практичне.
И после више од два месеца како су возачи ГСП обукли нове униформе, не јењава позитиван ефект новог визуелног идентуитета саобраћајног особља градског превозника – то кажу и наши путници, и колеге из медија, и наравно гсповци који су поносни на свако унапређење рада свог предузећа.
14.10.2018

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРЕДУЗЕЋА
У част највернијих
Свечани ручак и додела награда запосленима у ЈКП ГСП ''Београд'' за дугогодишњу верност колективу организовани су, 14. октобра, у ресторану ''Друштвене исхране'' на Дорћолу.
Свечаности су присуствовали слављеници, представници Оснивача, менаџмент Предузећа, као и делегација синдиката ОАСА из Атине.
Свакако најсвечанији део прославе била је додела признања. Гсповцима, који у Предузећу раде већ 30 и 40 година, плакете и симболичне поклоне предао је Радиша Момчиловић, в.д. директора Предузећа.


Највише пажње у овогодишњем богатом и разноврсном програму освојио је одломак из представе ''Пут у будућност'', на који су нас водили троје глумаца Народног позоришта: Димитрије Илић, Данијела Танкосић и Никола Тодоровић. Духовите реплике возача, кондуктера и учитељице подсетили су све присутне на цртице из живота које га чине једноставним и лепим, радосним и богатим.

У представи су интерактивно учествовали и ђаци Техничке школе: Стефан Петровић, трећи разред аутомеханичар), Михајло Јаћиновић, 4. разред, машински техничар моторних возила – обојица освајали награде на градским и републичким такмичењима у одржавању и сервисирању моторних возила; Предраг Чавић, четврти разред, саобраћајни техничар и Никола Костић, трећи разред, возач моторних возила – сви одлични ђаци.

Велика нам је част што су тог дана са нама били представници Оснивача и пријатељи из синдиката ОАСА из Атине - пријатељи који су 1999. године довезли пет шлепера помоћи у храни и лековима

Да се слављеници осећају посебно побринуло се Културно – уметничко друштво ''Никола Тесла'', али и многобројно особље ресторана.

14.10.2018

ПОВОДОМ ДАНА ПРЕДУЗЕЋА
Награђени најбољи студенти
На основу Правилника о додели спомен поклона поводом обележавања Дана предузећа, 14. октобра ове године, додељене су повеље и новчане награде најбољим студентима – дипломцима Машинског, Електротехничког и Саобраћајног факултета и то:
Ненаду Савковићу, дипломираном инжењеру машинства за најбољи дипломски рад са темом ''Погодности примене и одржавања електроаутобуса у односу на дизел аутобусе''.
Луки Јовановићу, дипломираном инжењеру електротехнике за најбољи дипломски рад са темом ''Идејно решење соларног пуњача електричних аутобуса у систему јавног градског превоза у Београду''.
Драгану Савићу, дипломираном инжењеру саобраћаја за најбољи дипломски рад са темом ''Анализа гравитационог подручја линије јавног градског транспорта путника применом дигиталних мапа и савремених уређаја за геопозиционирање''. С обзиром на то да се Савић у октобру налазио на усавршавању у Немачкој, награда му је накнадно уручена крајем новембра.
Награде и повеље младим дипломцима Машинског и Електротехничког факултета уручио је Радиша Момчиловић, в. д. директора нашег предузећа .05.10.2018

ГРАДСКИ ПРЕВОЗНИК НА 15. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ Еco Fair 2018
У корак са временом
ЈКП ГСП ''Београд'' учествовао је на 15. Међународном сајму заштите животне средине ''Еco Fair 2018'', који је одржан од 3. до 5. октобра на Београдском сајму. На овом познатом сајму, наше Предузеће је учествовало излагањем првог електробуса у Београду.

После свечаног отварања, изложбени простор посетио је министар за заштиту животне средине, господин Горан Триван. И овом приликом, речено је да је Београд први у региону добио модерно, енергетско-еколошки најсавременије возило за превоз. Подсетимо се, пројекат набавке нових електробуса ЈКП ГСП ''Београд'' реализовао је у сарадњи са Секретаријатом животне средине и Секретаријатом за саобраћај града Београда.

Популарни електробус, као и веспу на електрични погон обишао је велики број посетилаца, а посебно интересантна била је посета првог разреда Електротехничке школе ''Михајло Пупин'' из Новог Сада. У пратњи професора, будући електричари, монтери телекомуникационе мреже, механичари за техничке и расхладне уређаје, администратори рачунарских мрежа, постављали су многобројна питања присутним гсповим инжењерима.

01.10.2018

ХХХI СВЕТСКО ПРВЕНСТВО МАЈСТОРА ВОЛАНА У БЕЛГИЈИ
Наши возачи на победничком постољу
Тридесет и прво светско такмичење возача одржано је у Генту (Белгија) од 27. септембра до првог октобра ове године, у организацији Међународног удружења професионалних возача (UICR).

Три возача ЈКП ГСП ''Београд'' били су део екипе Србије и остварили изузетан резултат освојивши прво и треће место. Тако су гспови мајстори волана још једном доказали да им, ни на светском пољу, нема премца када је ова вештина у питању.
Прво место у конкуренцији Комби возила, освојио је Милоје Обрадовић, инструктор рада возача у СП ''Карбурма'', заједно са Иваном Аџићем и Ивицом Тошићем, колегама из ЈП ''Поште Србије'' и ЈКП ''Београдски водовод и канализација''. Они су прекинули дугогодишњу доминацију немачких возача.

Екипу која се такмичила у категорији камиона, чинила су два наша возача, Драган Тинтор, СП ''Нови Београд'' и Душан Тешановић, СП ''Космај'', као и Милован Јокић из СП ''Ласта Београд''. У веома јакој конкуренцији екипа Финске, Холандије, Белгије, Немачке, Швајцарске они су освојили треће место.
Наравно, ништа од овога не би било могуће без руководства Предузећа, коме се екипа захваљује на помоћи и подршци, уз поруку да је ово тек почетак. Следеће такмичење је 2020. године у Уругвају.
Наступ наших такмичара организовали су Савез возача Србије, Удружење возача Београда и Удружење возача и радника одржавања ГСП „Београд.

25.09.2018

НОВИ ДИРЕКТОР ЈКП ГСП ''БЕОГРАД''
Радиша Момчиловић
Одборници Скупштине града именовали су за в.д. директора ЈКП ГСП ''Београд'' Радишу Момчиловића, дипломираног саобраћајног инжењера, на седници одржаној 25. септембра 2018. године.
У биографији новог директора Предузећа, која је достављена одборницима Скупштине Београда, између осталог пише да је обављао одговорне функције у области саобраћаја. Функцију вршиоца дужности директора Предузећа преузима са места извршног директора за саобраћај ГСП. Био је директор саобраћајних погона ''Карабурма'' и ''Земун'', а послове шефа саобраћаја обављао је у три аутобуска погона – ''Нови Београд'', ''Земун'' и ''Космај''.
Као изузетан познавалац саобраћајне струке, учествовао је у бројним градским пројектима који се односе на даље унапређење јавног градског превоза у престоници. Ожењен је и има два сина.


22.09.2018

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2018.
Јавни градски превоз кроз векове – покренимо точак времена
Многобројни Београђани посетили су у суботу, 22. септембра 2018. године ЈКП ГСП ''Београд'', који је шести пут заредом учествовао у манифестацији ''Дани европске баштине 2018'', а коју организују Секретаријат за привреду Градске управе града Београда, Туристичка организација Београда и Секретаријат за културу.

Изложба под називом: ''Јавни градски превоз кроз векове – покренимо точак времена'' изазавала је велико интересовање како млађих, тако и старијих посетилаца.
У дорћолском кругу била су изложена возила која су стварала 126 година дугу историју јавног градског превоза: аутобус Лејланд, трамвај ''Чичица'', старе даме – трамваји Шкода I и ББЦ II, глачалица, трамвај Шиндлер ББЦ, ватрогасно возило ''Застава 620'', као и остала историјска грађа највећег градског превозника у региону.

Београђани су могли да посете и Ковачницу ГСП са машинама и алатима са почетка XX века. И ове године су могли да се диве вештини Живорада Саватића, последњег гсповог ковача. Готово бeз даха, наши најмлађи гости посматрали су веште Жикине руке како ''чудесно владају несаломивим гвожђем''.

Бројни Београђани могли су да погледају електробус, први аутобус на електрични погон који већ две године превози наше суграђане.
Овогодишња тема манифестације је ''Европска година културног наслеђа – уметност дељења''.

08.09.2018

ГСП НА ''ORGANIC LIVE FEST''
Одрживи развој – органски викенд

И ове јесени, трећи пут за редом, ЈКП ГСП ''Београд'' учествовао је на ''Оrganic live fest 2018'', манифестацији која је одржана 8. и 9. септембра у Топчидерском парку.
Били смо део фестивала који сваке године представља достигнућа у органској пољопривреди и областима као што су обновљиви извори енергије, заштита животне средине, органски стил живота...
На ''еко тргу'' био је изложен електробус, синоним возила за заштиту животне средине који већ две године превози наше сугађане и чува наш град.
Поред тога, ГСП је у сарадњи са организаторима реализовао превоз Београђана на релацији Трг Републике – Топчидерски парк у посебно обележеном возилу. Тако је Београђанима била је још доступнија једна од најлепших зелених оаза у граду и дата прилика да посете јединствени фестивал какав је ''Оrganic live fest 2018'' .

03.09.2018

ПРОФ. ДР ЗОРАН РАДОЈИЧИЋ, ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА
Лако и безбедно до школе уз ГСП
Традиционална манифестација ''Са ГСП-ом од првог разреда'' одржана је трећег септембра 2018. године испред Старог двора. Најмлађи путници градског превозника добили су на поклон школски прибор, лопте, фризбије и креативне играчке, које им је уручио градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Након што су ђаци – прваци имали прилику да уживају у представи мађионичара и најмлађих чланова КУД ''Никола Тесла'', градоначелник им је пожелео срећан полазак у први разред.


– Традиционално, 15. пут, пожелели смо првацима срећан полазак у први разред заједно са ЈКП ''ГСП Београд''. Деца су добила поклоне, уживала у пригодном програму, а нисмо пропустили прилику да поразговарамо са њима на тему првих школских дана. Малишани су добро расположени и срећни због поласка у први разред. Упознали смо их са чињеницом да је наш градски превозник ту да им помогне да лакше стигну до школе, као и шта ће Град Београд и ГСП додатно да ураде како би допринели лакшем и безбеднијем превозу ђака. Ђаке смо подсетили и на њихов део одговорности који се тиче понашања и чувања аутобуса – рекао је Радојичић.
Он је нагласио да је на Граду Београду и ЈКП ГСП ''Београд'' да дају све од себе да аутобуси стижу на време, али и да буду еколошки прихватљиви јер, како је рекао, важно је да генерацијама које долазе оставимо град са што квалитетније заштићеном животном средином.
– У наредном периоду град ће набавити 80 електричних аутобуса, што је велики допринос унапређењу заштите животне средине у Београду. Град Београд ће наставити да ради на унапређењу функционисања јавног превоза. То је дуг процес, али се надамо да ћемо на крају моћи да кажемо да смо направили значајан помак у функционисању градског превоза – закључио је Радојичић.
Промотери ГСП приказали су школарцима електробус – еколошки најсавременије возило за јавни градски превоз у региону, као и нови минибус за превоз деце.
Догађају је присуствовао вршилац дужности секретара за јавни превоз Јовица Васиљевић, као и извршни директор за саобраћај ЈКП ГСП ''Београд'' Радиша Момчиловић. Беоинфо, 3. 9. 2018.

06.06.2018

Руководиоци Града Београда посетили Градско саобраћајно предузеће и најавили даља улагања.

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић и помоћник градоначелника Андреја Младеновић посетили су 6. јула 2018. године Градско саобраћајно предузеће ''Београд'' и најавили унапређење сарадње и даља улагања у то предузеће.
Тим поводом су потписали споразум о наставку сарадње са Самосталним синдикатом и Синдикатом радника запослених у ЈКП ГСП ''Београд''.
Радојичић је истакао да му је ово прва посета београдском јавном предузећу и, како је рекао, једном од најзначајних у престоници. Такође је додао да је посета још значајнија, јер Самостални синдикат ГСП данас обејежава јубилеј – 115 година деловања и подсетио да је рад синдиката веома значајан за функционисање престонице.
Потписали смо споразум са два репрезентативна синдиката о реализацији колективног уговора. Сложили смо се да имамо заједнички циљ, а то је да поправимо стање у ГСП. На обострано задовољство, сложили смо се да имамо јасан концепт у решавању инфраструктурних проблема у колективу и веома брзој набавци нових 100 аутобуса. Такође, уложићемо заједничке напоре на повећању свести грађана да купују карте за превоз – истакао је Радојичић и додао да ће те мере значајно унаредити рад Предузећа.
Он је најавио запослење нових радника како би ГСП функционисао на задовољавајући начин, а Београђани имали превоз какав и заслужују.
Директор ЈКП ГСП ''Београд'' Жељко Милковић захвалио се руководству Града на посети.
– Имамо заједничке циљеве. Договорили смо наредне кораке и верујем да ће период пред нама бити веома успешан за ГСП Београд. Тежак посао смо спроводили у протекле четири године и верујем у успешан наставак. То пре свега значи обнова возног парка и побољшање услова рада запослених, као и наставак дијалога са синдикатима – подвукао је Милковић.
Председник Самосталног синдиката ГСП ''Београд'' Зоран Антић захвалио се новом руководству града, јер су, како је истакао, у кратком року издвојили време и посетили предузеће које је лидер у јавном градском превозу на овом простору.
Он је навео да постоје бројни проблеми који су наслеђени из прошлости, а то је побољшање колективног уговора, набавка нових аутобуса, пријем запослених и решавање питања наплате превоза. Антић је поновио да Самостални синдикат данас обележава 115 година од постојања и деловања и да представља најстарију синдикалну организацију.
Догађају је присуствовао председник Синдиката радника засполених у ГСП Београд Ненад Костић.

22.05.2018

НОЋ МУЗЕЈА 2018.
Београдски градски превоз победник кроз векове
У суботу, 19. маја 2018. године ЈКП ГСП "Београд" је по шести пут било учесник "Ноћи музеја", манифестације која је ове године обележила 15 година постојања.
Од 17 часова после подне до један час после поноћи, градски превозник је широм отворио своје капије за преко две и по хиљаде посетилаца. Као и претходних година, целокупно културно - историјско наслеђе највећег градског превозника у региону било је представљено Београђанима и њиховим гостима.